Exemplul cozii Europei

marți, 19 iulie 2011, 18:49
3 MIN
 Exemplul cozii Europei

De citeva zile, italienii au intrat si ei in rindul natiilor europene care o duc, oficial, mai prost. Parlamentul de la Roma tocmai a aprobat un prim set de masuri de austeritate, menit sa aduca pina in 2014 economii de 47 de miliarde de euro la bugetul tarii. La fel ca Japonia, Italia a mers pe indatorare interna, depasind cu mult PIB-ul, dar, spre deosebire de japonezi, italienii fac parte dintr-o structura (UE) care nu le da voie sa improvizeze prea mult, sa reactioneze foarte repede sau sa mearga pe cont propriu. Totusi, cei care conduc structura respectiva, mai exact partea care a aderat la zona euro, se vor intilni miine la Bruxelles ca sa discute pe unde vor scoate camasa daca americanii vor continua sa fie "huligani" pe pietele financiare, dupa cum i-a numit Putin, premierul rus fiind suparat ca Rezervele Federale tiparesc incontinuu dolari.

Intre timp, orice s-ar spune despre tarile dezvoltate, instabilitatea pietelor si agitatia de pe burse se resimt in veniturile populatiei active. In Marea Britanie, citeva masuri nepopulare menite sa taie 7 miliarde de lire sterline din cheltuielile publice anuale au scos in strada, asta-primavara, sute de mii de protestatari. In Elvetia, unde totul pare roz, mai ales ca valoarea francului aproape ca s-a dublat in ultimii zece ani, a aparut ideea platii salariilor in euro; exportatorii sint foarte afectati de aprecierea francului, iar banca centrala nu da semne ca ar intentiona sa intervina pentru a stopa aceasta evolutie.

In ce ne priveste, premierul tocmai ne-a dat asigurari ca Guvernul si Banca Nationala stau cu ochii pe Italia, sperind ca situatia sa ramina sub control si ca Guvernul de la Roma va putea sa-si achite datoriile. Intr-o vreme, citeva procente bune din PIB de acolo veneau, sub forma de bani lichizi trimisi de romanii plecati la munca familiilor ramase acasa. Situatia s-a schimbat, iar in ultima saptamina, pe fondul turbulentelor financiare, seful Guvernului de la Bucuresti a tot repetat, parca felicitindu-se singur, ca "avem avantajul ca ne-am facut inca de anul trecut mare parte din teme pentru a asigura echilibrul bugetar si stabilitatea financiara a tarii". "Temele" continua totusi si anul acesta: numai de la Administratie si Interne vor fi nevoiti sa plece citeva mii de angajati, alte mii de la Posta Romana primind promisiunea ca vor fi redistribuiti in noi structuri ale institutiei, care pare decisa sa se lanseze in forta pe piata bancara si in domeniul asigurarilor. Pe undeva, premierul are motive sa se umfle in pene: "Financial Times" tocmai a dat Greciei exemplul Romaniei. Ceea ce nu inseamna totusi ca grecii se vor grabi sa stringa curelele pina aproape sa se gituie.

Scenariile pentru evolutia situatiei in viitorul apropiat sint impartite, dupa cum si opiniile economistilor. Se intrevede orice: revenirea crizei, stagnare fara perspectiva sau continuarea imbunatatirii lente a climatului economic si financiar. Optimistii spun chiar ca Romania, aflata acum in coada multor clasamente realizate la nivelul UE, va fi unul dintre polii de crestere, sustinut de intoarcerea investitorilor, dar probabil ca vom mai avea de asteptat ca sa fim siguri. In definitiv, avem si noi handicapul nostru incontestabil: alegerile de la anul.

Comentarii