Fantoma baietilor destepti din Marea Neagra

miercuri, 04 februarie 2009, 20:04
3 MIN
 Fantoma baietilor destepti din Marea Neagra

"Vom face foamea in continuare!". Nu este reactia unui lider sindical dupa prezentarea proiectului de buget pe 2009, ci primul comentariu pe un forum online, imediat dupa anuntarea verdictului Curtii de la Haga in diferendumul teritorial dintre Romania si Ucraina. Mesajul nu are un caracter singular, fiind urmat de o lunga serie de previziuni sumbre, toate sub sloganul: "Vom fi furati". Nuantele in comentarii ii vizau doar pe hoti. Unii considerau ca politicienii vor fi principalii beneficiari ai resurselor energetice de care "dispune" platoul continental. Altii opinau ca Vestul ne-a largit granitele doar in schimbul dreptului de exploatare a bogatiilor naturale. Concluzia majoritara? Cetateanul simplu nu se va alege cu nimic, decizia de la Haga avind darul de a umple buzunarele "baietilor destepti". Dupa nici opt ore de la verdictul Curtii, cade bomba! Petrolul si resursele din zona Insulei Serpilor au fost concesionate unei firme "de cartier" din Canada. Pentru ca "blatul" sa fie complet, printre partenerii romani ai companiei de peste ocean se regasesc Rompetrol si Grup Servicii Petroliere, doua societati controlate de "onorabilii" Dinu Patriciu si Valentin Comanescu. Circotasii alarmisti isi savureaza momentul de glorie. Cititorii se revolta, mesajele pe forumuri curg unul dupa altul. Toate indeamna la varsare de singe. La propriu, fara metafore.

Interesant, stirile care prezentau subiectul subliniau ca cele doua zacaminte concesionate companiei canadiene nu fac parte din platoului continental aflat pina marti in diferendum cu Ucraina. Vorba vine "subliniau", pentru ca precizarea continea o singura fraza, ascunsa mereu in continutul articolelor sau comentariilor tv. Cu alte cuvinte, verdictul de la Haga de marti si contractul de concesiune cu firma canadiana sint doua subiecte, momentan, total diferite. Expresia "platou continental al Marii Neagre" reprezinta, pina acum, singura conexiune reala intre cele doua cazuri. Nici resursele energetice din subsolul cistigat la Haga nu sint o certitudine. Avem, pe de o parte, un succes international al diplomatiei romanesti, cu efecte care transced simplele interese economice. Romania si-a largit granitele fara aport militar, caz rarisim in disputele teritoriale din estul Europei. Rezolvarea diferendului pe cai exclusiv juridico-diplomatice a crescut exponential prestigiul international al Romaniei. Efectele se vor resimti atit in raporturile bilaterale cu Ucraina, cu un ascendent moral de partea romana, cit si in relatiile diplomatice cu tertii, tara noastra demonstrindu-si calitatea de principal factor de stabilitate in zona Marii Negre. Din pacate, ultimele fraze suna plictisitor. Asa ca jurnalistii au descoperit un contract de concesiune pe platoul Marii Neagre cu o firma fantoma din Canada. Actele aditionale ale tranzactiei erau secrete, iar hotarirea de Guvern care a consfintit intelegerea a aparut chiar in timpul campaniei electorale. Abia asta stire!

Contractul de concesiune cu firma canadiana ridica unele semne de intrebare. La fel de multe ca orice alta afacere din domeniul energiei cu statul roman, semnatar. De ce subiectul a aparut in presa abia marti? Pina la urma, hotarirea de guvern era publica din 2008, iar contractul de concesiune fusese semnat initial prin ’92. In plus, asa cum am aratat, informatiile de care dispunem in prezent sugereaza doar o legatura tangentiala intre verdictul de la Haga si speta "canadiana". Raspunsul e cit se poate de simplu. Asa a cerut opinia publica. Victoria diplomatiei romanesti, care a stirnit admiratie in cancelariile occidentale, a disparut ca subiect de presa in doar citeva ore. Discutiile despre "baietii destepti" vor continua insa saptamini intregi.

Comentarii