Generatia Twitter zguduie Chisinaul

miercuri, 08 aprilie 2009, 20:12
2 MIN
 Generatia Twitter zguduie Chisinaul

Tehnologia moderna de difuzare a informatiei actioneaza asupra statului opresiv asemenea cancerului. "Boala" se intinde lent, silentios si afecteaza cu preferinta celulele cele mai tinere si sanatoase. Primele simptome apar cind ti-e lumea mai draga. Asa s-a intimplat luni in Republica Moldova. In vreme ce presa din Romania era preocupata de un razboi obscur intre interlopi, regimul comunist de la Chisinau afla "teribila veste". Nu in anticamera unui spital, ci public, in Piata Marii Adunari Nationale. Zece mii de tineri luasera cu asalt principala piata publica din Chisinau. Protestul initial nu a fost organizat de formatiunile de opozitie, ci, printr-un flash-mob. Mai exact, tinerii s-au fost mobilizat ad-hoc prin sms-uri si mesaje pe internet, urmind sa se adune in fata statuii lui Stefan cel Mare pentru a aprinde luminari in semn de "doliu national" pentru victoria comunistilor. Lor li s-au adaugat pe parcurs alti tineri, astfel incit, luni seara, centrul orasului era cucerit. Ce s-a intimplat a doua zi, cunoastem. Nu atit de pe canalele oficiale de stiri, cit mai ales datorita postarilor in timp real de pe retelele de comunicare online, precum Twitter sau Flickr.

"Azi toti tinerii sint constienti, se bucura de mass-media si cunosc foarte bine cita atentie a acordat actuala guvernare din tara noastra acestui aspect", spunea, marti seara, Vladimir Voronin. Declaratia sa a fost primita cu ironie de comentatorii romani. Gresit. Liderul comunist nu se referea la mass-media clasica, de a carei cenzura se ocupase in amanunt. Voronin facea trimitere la internet. Intelegea ca a gresit cind a lasat Basarabia sa se impinzeasca de cabluri cu continut "subversiv". Vorbea pentru sine, exprimindu-si frustrarea. N-a durat mult, ca internetul si retelele de telefonie mobila din Chisinau au picat. Cam tirziu, insa. Creierele imbuibate cu valori "occidental-decadente" cu greu mai pot fi spalate.

Manifestatiile de la Chisinau nu vor avea, pe termen scurt, nici o finalitate. Chiar si fara fraude la scrutin, comunistii si-ar fi asigurat cele mai multe fotolii in Parlamentul moldovean. In ciuda mesajelor oficiale, opozitia pro-occidentala de la Chisinau se vede macinata de orgolii si interese divergente. Indiferent de formula de guvernare, o democratie veritabila pare astazi iluzorie in Moldova. Protestele din Chisinau au insa darul unui anunt. Pe de o parte, regimul comunist a aflat ca sufera de o boala incurabila, primind "tragicul" diagnostic prin vocea ragusita a unor copii. Maladia se va raspindi in organismul bolsevic, aspiratia pentru libertate fiind un proces ireversibil. Pacientul rosu va deceda in momentul in care "generatia Twitter" va deveni masa critica. In al doilea rind, revolta de la Chisinau se constituie intr-un "buzz" trimis de adolescentii basarabeni Occidentului. Un SOS catre Vestul ale carui valori le-au imbratisat, dar care, pina mai ieri, habar n-avea de existenta lor. Deocamdata, n-au primit nici un "reply"…

Comentarii