Ingrijorari de iulie

vineri, 10 iulie 2009, 18:04
4 MIN
 Ingrijorari de iulie

Au mai ramas trei saptamini pina la reluarea unui nou campionat si suporterii Politehnicii sint deja ingrijorati de lentoarea miscarilor privind improspatarea unui lot in legatura cu care se asteapta un sezon mai linistit, fara emotiile din ultimii ani in privinta mentinerii in esalonul fruntas al fotbalului romanesc. Ingrijorarea este cu atit mai mare cu cit ultimele sezoane au aratat ca revenirea din liga secunda este mult mai grea decit mentinerea in primul esalon. In privinta Politehnicii, trebuie spus ca s-a derulat deja o prima parte a programului de pregatire – cantonamentul de la Poiana Brasov – si sub comanda lui Petre Grigoras n-au aparut decit cinci jucatori in probe, despre care nu se stie inca daca vor fi legitimatI, si citiva tineri implantati de la echipa secunda, despre care insusi noul antrenor spune ca inca nu sint suficient de copti pentru a face pasul la echipa mare. Si asta in conditiile in care Adrian Cristea, José Montiel, Petar Jovanovic, Bogdan Onut si Sebastian Sfirlea, piese grele in sezonul trecut, nu vor mai face parte, din varii motive, din efectivele gruparii iesene. Ingrijorarea l-a cuprins si pe noul antrenor, care nu ne indoim ca este destul de bine informat pe tema eforturilor conducerii clubului de a reimprospata lotul.

In acest peisaj cenusiu (cu care, de altfel, sintem obisnuiti in ultimii ani), exista totusi doua argumente menite a risipi, cel putin partial, nota de ingrijorare dominanta si de a aduce o raza de optimism in privinta lotului cu care Politehnica va ataca cel de-al saselea campionat consecutiv in Liga I. Primul este generat, in mod paradoxal, chiar de acalmia neobisnuita pentru intersezoanele romanesti la capitolul "mercato". Niciodata in ultimii ani "bursa transferurilor" nu a fost atit de saracacioasa ca in acest an, si de acest lucru vinovata este criza financiara, dar nu numai. Tendinta din ce in ce mai accentuata de a se reduce numarul strainilor (si in special a extracomunitarilor) in fotbalul nostru face ca achizitionarea de jucatori ieftini din afara tarii sa nu mai fie o tinta primordiala. Unirea Urziceni, echipa care va juca in grupele Ligii Campionilor, n-a transferat mai nimic pina acum si nu este in stare sa-i tina pe Varga si Balan, piese esentiale in angrenajul campioanei. CFR Cluj, care uimea in fiecare intersezon prin transferurile exotice facute in serie la inceput de perioada, se multumeste cu repatrierea lui Trica sau aducerea lui Emil Dica de la Rapid ori a unui golgeter anonim din Liga a III-a. Jucatori romani de mare valoare din circuitul intern, cum ar fi amintitii Varga si Balan sau Cristian Tanase, au sanse mari sa evolueze sub soarele diminetii, desi locul lor este in Cupele Europene. L-am aminti aici si pe clujeanul Ciprian Deac, dorit de Grigoras, dar aproape netransferabil de la CFR, deoarece, pe linga valoarea sa incontestabila, mai are si calitatea de autohton. La Dinamo si Rapid este haos total in problema, iar Steaua a mai miscat putin doar minata de biciul apropierii confruntarii cu Ujpest.

Ce poate face, in aceste conditii, o echipa cu posibilitati financiare mai modeste, ca Politehnica Iasi? Nimic altceva decit sa aduca jucatori cu nume mai putin sonore, dar care pot sa-si arate calitatile in meciurile echipei din Copou. Si aici merita evidentiata aducerea lui Grigoras la timona, un antrenor cu ochi iscusit si mina sigura, cu predilectie acuta pentru cizelarea jucatorilor tineri. Ca o paranteza, cel putin doi dintre jucatorii aflati in probe in Copou, Cojocnean si Sandu, reprezinta solutii viabile pentru o echipa de calibrul Politehnicii. Daca nu au reusit sa se impuna in prima formatie a Timisoarei, cei doi au fost vedete incontestabile in Liga secunda, cind jucau la Otopeni.

Al doilea argument este acela ca, oricit de criticat poate fi managementul Politehnicii, staff-ul din Copou a dovedit in multe rinduri iscusinta in domeniul transferurilor. In materie de antrenori, putini ar fi crezut ca pretentiosul Bergodi putea fi adus in Copou, fie si pentru o primavara, sau ca Grigoras ar putea fi smuls de la Galati, acolo unde a facut treaba de mester in trei ani. In privinta jucatorilor, proba de foc s-a sustinut in iarna anului trecut, atunci cind Andrei Cristea si Adrian Ilie au fost suflati, literalmente, de ieseni de sub nasul de vulpe al lui "Pinalti" de la Piatra Neamt. Aruncind o privire retrospectiva in ultimii ani, linia dominanta a fost o politica de transferuri lenta, dar incununata de succes, uneori pe ultimii metri. Nu este decit vina jucatorului, daca Ciprian Tanasa, cu oarece carte de vizita, a deceptionat la Poli, insa imprumuturile lui Cristea, Homei si Montiel sau transferurile unor jucatori ca Bratu sau Bersnjak pot fi categorisite ca miscari bune. Sigur ca era bine ca intreg lotul pentru noul campionat sa fi fost prezent si la Poiana Brasov, dar n-ar fi deloc rau ca macar aceasta nota dominanta in sezoanele anterioare sa fie intonata si acum, pe ultimii metri inaintea startului de la 1 august.

Comentarii