Licenta de somer

marți, 21 iulie 2009, 17:03
3 MIN
 Licenta de somer

Ecaterina Andronescu nu si-a ales bine momentul declansarii revolutiei la cea mai mare universitate din tara. Intentia ministrului Educatiei de a clarifica o situatie confuza ce se amplifica de mai multi ani s-a izbit in scurt timp de opozitia propriului partid, speriat intrucitva de pierderea unor potentiali votanti la prezidentialele din toamna. Declaratiile de sustinere facute ieri de Mircea Geoana cu aceeasi figura incruntata ca alaltaieri, cind respingea propunerile Ecaterinei Andronescu, s-au vrut a fi incurajatoare, insa efectul e mai degraba contrar. Buba e mult prea mare si nu se vindeca daca ministrul Educatiei nu va avea sprijinul intregii clase politice.

Cu ani in urma, se spunea ca Romania ocupa un loc codas in clasamentul ponderii studentilor in rindul populatiei. Intre timp, "fabricile de avocati si economisti" – cum multora le place sa le spuna – au prosperat si tara s-a umplut de diplome. In timp, raportul s-a inversat si alte voci sustin acum ca a scazut calitatea actului educational din cauza supraofertei de discipline si a multitudinii de posibilitati de continuare aprofundata a studiilor prin master si doctorat. Sistemul de invatamint de stat are aceleasi hibe ca si cel privat, a intervenit si presedintele, punind semnul egal intre partile slabe ale celor doua tabere din invatamintul superior.

Dar la ce e buna azi patalamaua? Diploma de licenta nu mai este suficienta fara un masterat, caruia, la rindul sau, ii vor urma diverse specializari. Goana dupa diplome face ca pretul scolarizarii sa ramina neschimbat in universitati, intr-o perioada de criza care a speriat destui intreprinzatori. Asadar, investitia este mare, la fel ca si riscul nerecuperarii ei intr-un viitor apropiat. E drept, recesiunea incepe sa cearna intre calitatea absolventilor, dar selectia nu se face inca dupa aceleasi reguli valabile pentru toata lumea.

Intre timp, criza musca tot mai tare din economia care "duduia" anul trecut si, de la o crestere de 7 la suta, trecem brusc la o scadere de 7 la suta a productiei, dupa cum ne masoara suflul cei de la FMI. Mai mult, sint semne care arata ca ce e mai rau urmeaza sa vina. O spun cu aerul resemnat al medicului care vine cu vesti proaste mai multe nume cu rezonanta din domeniul financiar. Insa romanii nu au nevoie sa le spuna altii ce vad: aceleasi preturi, daca nu chiar mai mari in magazine si piete, mai multi cersetori pe strada, ba chiar si oua aruncate spre premier. Premierul nu a fost atins si a admis rizind ca trebuie sa se astepte si la asta din cauza efectelor crizei. Ce urmeaza dupa oua? Poate doar Adrian Nastase sa stie.

Desi mustruluit in Biroul Permanent al PSD de lideri ai partidului precum titratul Marian Vanghelie pentru indrazneala de a incerca o remediere aparent tardiva a situatiei din invatamintul superior privat, ministrul Educatiei incearca sa impace absolventii specializarilor neacreditate si legalizarea acestora din urma. Un prim impuls dat reformei invatamintului care pina acum s-a invirtit in cerc desi are un cadru legal destul de precis. Sigur, legi noi si reforme in educatie s-au vazut mai mereu, ca sa nu mai vorbim de ministri si comisii care vor gasi intotdeauna metode si propuneri de schimbare. Numai ca, dincolo de razboiul diplomelor, economia ofera prea putin absolventilor de facultati, situatie din pacate putin vizibila intr-un an electoral precum 2009. Astfel, riscul de a avea in curind, pe linga inflatia monetara, si o inflatie sociala, va duce la cresterea rapida a unei categorii profesionale: somerii licentiati.

Comentarii