O pozitie proasta

miercuri, 11 februarie 2009, 19:18
3 MIN
 O pozitie proasta

Doar 5% dintre romani si-ar mai dori un guvern PNL, releva un ultim sondaj de opinie Insomar. Din contra, 43% dintre concetateni considera coalitia PDL-PSD ca fiind cea mai buna solutie de guvernare a Romaniei, potrivit aceluiasi studiu. Chiar daca sondajul nu urmareste sa contabilizeze intentiile de vot, ci doar variantele preferate de romani pentru formarea unui Executiv "anti-criza", rezultatele sondajului ar trebui sa dea de gindit liberalilor. Practic, nivelul de incredere a populatiei in echipa condusa de Calin Popescu Tariceanu a ajuns la un minim istoric in ultimii zece ani. Liberalii nu numai ca nu au reusit sa speculeze electoral gafele si scandalurile care macina deja actuala majoritate parlamentara, dar si-au pierdut si o buna parte din electoratul fidel.

Cauzele declinului PNL sint usor de identificat. In primul rind, liberalii si-au pierdut, odata cu friiele puterii, si influenta in teritoriu. Nu e de mirare ca cei care au facut primii presiuni in interiorul partidului pentru raminerea PNL la guvernare au fost primarii si alesii locali, practic cei care au cumparat – la propriu – in ultimii patru ani "simpatia" pentru galben a maselor. In al doilea rind, liberalii au facut o greseala strategica. Au plecat de la premisa ca actuala criza economica va eroda rapid noua coalitie. Nu exista discurs liberal care sa nu aminteasca despre "criza". Cuvintul, rostit cu voluptatea sadica a politicianului de opozitie, a devenit un soi de incantatie printre liberali. O formula ezoterica, menita sa alunge toate bubele guvernarii pe capra vecinului si sa stirneasca nostalgia romanului dupa o economie care prin noiembrie inca "bubuia".

Dar tactica PNL este gresita. Pe de o parte, erorile comise de o fosta guvernare tind sa fie evidentiate mai ales in perioadele de criza. In momentele critice, opinia publica incearca mai mult ca oricind sa disece relatia cauza-efect sau, altfel spus, sa gaseasca raspunsul la intrebarea: "Cum de s-a ajuns aici?". Or, stim cu totii ca in ultimii patru ani liberalii numai sfinti n-au fost. Abuzind de cuvintul "criza", PNL ridica mingea la fileu actualilor guvernanti, care o paseaza inapoi decisiv, prin invocarea "grelei mosteniri". In fapt, o dovedeste si ultimul sondaj Insomar, subiectul crizei foloseste electoral coalitiei PDL-PSD. In mod paradoxal, instabilitatea economica actioneaza precum un alibi pentru credibilitatea actualului Executiv. Invocind criza, guvernantii dilueaza din start criticile primite din partea opiniei publice, inclusiv vociferarile PNL.

Peste toate, liberalii sufera la nivelul mesajului politic. Un discurs duplicitar, in urma caruia nu reusesti sa intelegi daca oratorul se afla inca la putere sau in opozitie. Aceiasi oameni care s-au obisnuit patru ani in rolul de acuzat se chinuie astazi sa acuze. Un joc de-a avocatul diavolului, in care argumentele folosite pina mai ieri in aparare capata astazi valoarea unor probe indubitabile de vinovatie. Lui Tariceanu, Olteanu, Fenechiu sau Nicolai nu le sta deloc bine in ipostaza de inchizitori. In fapt, lipsa de coerenta a PNL in opozitie se explica tocmai prin nominalizarea defectuoasa a purtatorilor de mesaj. E greu sa devii peste noapte procuror, dupa ce patru ani ai pledat ca avocat. Pentru ca discursul liberal sa-si recapete credibilitatea, actualele portavoci ale PNL trebuie sa faca un pas in spate. Pentru ca mesajul partidului sa-si recapete prospetimea, liberalii trebuie sa uite ca au fost cindva la putere.

Comentarii