Oamenii din spatele legilor

joi, 20 decembrie 2007, 21:37
3 MIN
 Oamenii din spatele legilor

Constiinta civica – acest concept a fost folosit cu o deosebita insistenta in cazul accidentului ministrului Ludovic Orban. Ministrul, cercul cunoscutilor sai ori oamenii de imagine din PNL nu au inteles de unde a aparut indirjirea dezvaluirilor de presa. Explicatia pe care au avut-o la indemina a fost aceea ca, in mod natural, anticipat de Nostradamus ori ascuns printre rindurile Bibliei, exista forte, dincolo de aparente, care actioneza impotriva ministrului Transporturilor. Altfel, cred ei, nu se explica insistenta opiniei publice in discutarea subiectului. Insusi Orban dadea de inteles, initial, ca a fost filmat de serviciile secrete. Ele l-au urmarit, pas cu pas, l-au prins cu minciuna si apoi au pus la dispozitia presei imagini sau filmuletul difuzat cu insistenta de televiziuni. In spatele serviciilor secrete ce putea fi, decit o persona care supervizeaza totul (Basescu!) ori interese politice clare de compromitere a PNL-ului. El nu putea fi decit victima unor masinatiuni.

Daca cele de sus nu s-au confirmat, Orban a trecut totul in regim personal: "Ce-ai, domnule Turcescu, cu mine personal? De cine ai fost pus sa faci asta? Cu ce ti-am gresit eu? Ce urmaresti sa-mi faci?". In traducere: postul Realitatea nu-i cumva al lui Vintu, care are o intelegere cu Basescu?

Fara a pune la indoiala minunatul pretext pe care il au presa si opinia publica de a aduce in discutie comportamentul unui ministru, oamenii de tipul lui Orban nu pot lua in calcul, nu pot intelege ca, in toata povestea, cel mai important resort al acestui scandal ramine, totusi, o forma de constiinta civica pe care nici macar aranjamanetele de ordin politic nu o pot inabusi.

O forma de constiinta civica generoasa, dincolo de orice interes financiar, a avut-o proprietarul blogului http://gramos.wordpress.com, care, indignat si dezinteresat, a pus la dispozitia presei imagini si relatari cu accidentul. El e cetateanul mirat ca nu se spune nimic in presa, ca nimeni nu pomeneste de caz. El a fost primul caruia i-a trecut prin cap ca asista la o musamalizare, asa cum se obisnuieste, de regula, cu demnitarii statului roman sau cu oamenii politici.

Apoi, putem vorbi de o forma de constiinta civica mult mai rudimentara, in cazul celui care a furnizat casetele cu filmul. El a cerut recompensa, a scos un profit din interesul public pentru subiect. Dar, foarte important, nu a incercat sa negocieze cu ministrul distrugerea casetei, care poate constitui o proba importanta in instanta.

Urmeaza o a treia forma de constiinta civica: cea a presei, care a actionat concertat, a pus presiune pe autoritati, a reusit sa afle detalii care contraziceau versiunea Politiei, a descoperit inadvertentele si slabiciunile logice ale variantei oficiale. Sa conchidem ca la o asemenea prestatie era normal sa ne asteptam. Nu a fost nimic exceptional. Cu memoria burdusita de morti si accidentati ai politicienilor, mai totdeauna sanctionati cel mult cu ani cu suspendare, era normal ca presa sa fie atit de sensibila la o justitie cu dubla masura.

Ar mai fi categoria celor care nu-si permit sa aiba constiinta. Familia victimei. Cu evidente probleme materiale, gata de a fi aruncata pe drumuri dintr-un imobil revendicat, familia Simonei Todea nu-si permite sa depuna plingere, sa caute prin tribunale dreptatea scrisa in legi, ci doar sa obtina prin negociere directa un avantaj. La categoria lor se adauga multimea pestrita a celor de pe strada din apropierea Cotrocenilor care, spun reporterii, pretind ca au fost martori la accident si sint dispusi sa vorbeasca numai daca vor fi stimulati generos.

Problema lui Orban este ca a tratat evenimentul exclusiv de la nivelul ultimei categorii, disperata sa tranzactioneze orice pentru a se alege cu ceva din povestea asta. In conditiile in care institutiile nu-si exercita atributiile si, deseori, regimul lor de functionare se confunda cu toanele politicienilor, este mult mai rational sa nu intri in conflict cu ele, ci sa iei ce-ti ofera.

Ministrul Orban a crezut ca, obtinind tacerea victimei, inchide subiectul pentru toti. A vazut portitele legii, a inteles ca, doar pe baza dosarului actual, are toate sansele sa nu raspunda in fata legii. Ignora un lucru: in spatele legilor exista oameni sensibili la minciuni si la consecintele lor publice.

Comentarii