PIN – un proiect esuat

luni, 09 februarie 2009, 20:24
3 MIN
 PIN – un proiect esuat

S-a vrut o schimbare radicala a clasei politice romanesti bazata pe o infuzie de tinerete. Dar proiectul nu a reusit. Dupa alegerile locale din primavara, Lavinia Sandru, pe atunci doar vicepresedinte al PIN, recunoastea, dezamagita, ca alegatorii nici nu au luat in seama candidatii tineri ai acestei formatiuni. Dupa scrutinul din toamna, totul s-a prabusit definitiv. Cozmin Gusa s-a retras; coroana si sceptrul i-au ramas Laviniei Sandru.

Chiar cred ca personajul interesant numit Cozmin Gusa si-a dorit o schimbare in bine a politicii nationale. Ziarist istet in trustul lui Voiculescu, apoi consilier de taina al lui Nastase si mai apoi cirac bataios al lui Basescu, Gusa si-a irosit insa credibilitatea in astfel de relatii pasagere. Ideile sale politice propuse partidelor existente nu au avut succes. In PSD nu i s-a dat nici nu fel de atentie. In PD-L i-a speriat prea tare pe "yesmenii" lui Basescu, care i-au pus talpa. Si atunci a creat propria sa utopie.

Dar ca si alte formatiuni-experiment, PIN a avut o viata scurta. Cind un partid al tinerilor nu atrage alegatorii sub 30 de ani la urnele de vot inseamna ca exista o problema. Mare. Tinerii electori nu se regasesc in proiectul politic. Sau nu exista nici un fel de proiect. Pe cine mai incinta acum ideea unei noi formatiuni politice?

Dupa 1989, nu ideile mari, ci politicienii cu charisma au adus romanii la vot. Ceea ce este trist! O idee te dezamageste mult mai greu.

De 20 de ani, cu doua mici si partiale exceptii, nici un politician nu a reusit sa cistige increderea tinerilor. Prima exceptie a fost Traian Basescu, a doua Gigi Becali – fiecare dintre ei adresindu-se altei categorii de tineret. Traian Basescu a fost votat de tinerii dinamici, care nu doreau decit sansa de a se afirma… Gigi Becali a avut lipici in rindul suporterilor de tot felul. Ulterior, amindoi si-au pierdut sustinerea, Basescu in parte, Becali in totalitate. Nu l-am pus la socoteala pe Emil Constantinescu, intrucit acesta a beneficiat de entuziasmul electoral specific anilor ’90, cind naivii de toate virstele chiar mai credeau in schimbare. Taranistii au reusit sa ucida si aceasta speranta, de aici reactia de respingere din partea populatiei la adresa PNTCD, vizibila pina astazi.

Lipsa tinerilor de calitate este o problema in toate partidele politice. Uitati-va care este tinara generatie din PSD si PD-L, partidele aflate la guvernare. Crescuti in spiritul politicii de gasca, invatati sa nu cricneasca niciodata impotriva liderului, ci doar sa-I ingine in toate deciziile, oricit de controversate ar fi ele, respectivii isi insusesc rapid talentul de a fi obedient, pe care-l cauta mai apoi cu obstinatie la cei din jur. E de remarcat lipsa totala a proiectelor in cazul acestor indivizi, precum si anonimatul premeditat in care "muncesc" pentru binele public.

Exagerez – nu toti politicienii tineri sint asa. Dar majoritatea celor care se inghesuie acum sa insface o functie par croiti dupa aceasta formula.

Partidul Initiativa Nationala a fost un proiect politic ce a pornit de la o premisa gresita. Viata politica romaneasca nu are nevoie de un partid al tinerilor, oricit de valorosi ar fi ei, ci de tineri de valoare in toate partidele actuale. Dupa ce PNL aproape a compromis ideea de schimb de generatie, promovind la virful politicii o multime de tineri fie incompetenti, fie dedati coruptiei, fie si una si alta, un astfel de proiect e cu atit mai necesar. A fi tinar nu este o calitate in sine, dar tineretea poate reprezenta "singura virsta ce da roade pentru viitor". Fara ei, raminem doar cu eternul "tinar" Ion Iliescu, ale carui poame otravite inca le culegem.

Comentarii