Povara juniorului

vineri, 12 februarie 2010, 19:08
4 MIN
 Povara juniorului

Fotbal Minut cu Minut, Radio Romania Actualitati, 25 octombrie 1981. "Clujul solicita legatura pentru un eveniment iesit din comun!". "Doru, ai legatura!". "Corvinul Hunedoara a deschis scorul in partida cu "U". Autorul golului, selectionerul echipei nationale".  "Multumim, Teodor Mateescu". La 33 de ani, Mircea Lucescu a fost numit "tartor" peste toate echipele nationale (onoare pe care n-a mai avut-o decit celebrul Pisti Kovacs!) la putin timp dupa ce reprezentativa dirijata de Valentin Stanescu pierdea rusinos la Bucuresti in fata Elvetiei si rata o calificare ca si bifata la "Mundialul spaniol" din 1982. N-a fost in totalitate vina "Zimbrului" din Giulesti. Atmosfera intre marii rivali din campionat, jucatorii craioveni si stelisti, devenise irespirabila, antrenorul pregatise o solutie de compromis pentru Elvetia, pe schelet dinamovist, dar n-a tinut. Mircea Lucescu era antrenor de doar patru ani si obtinuse rezultate remarcabile cu formatia la care evolua ca jucator, Corvinul Hunedoara, iar conducatorii de atunci ai fotbalului romanesc au ajuns la concluzia ca trebuie ales un om mai tinar la echipa nationala. La meciul de debut al celui care habar n-avea ca va fi numit mai tirziu "Il Luce", Elvetia – Romania (0-0, la Berna), debutau in nationala trei "muschetari" de la Corvinul – Rednic, Andone si Gabor, plus "d’Artagnan", adica Misa Klein, care mai prinsese o selectie si in epoca "Zimbrului". Sub conducerea lui Mircea Lucescu, nationala Romaniei ajunsese sa se califice la un turneu final european in premiera pentru fotbalul romanesc, cistigind o grupa imposibila, cu Italia (campioana mondiala), Suedia, Cehoslovacia si Cipru si cu o echipa care se despartise de jucatori emblematici ca Dobrin, Iordanescu sau Dudu Georgescu. La Euro 1984, editia franceza, "Luce cel batrin" a esuat nu numai din pricina sa: lipsa unui program amplu de pregatire in primavara, separarea jucatorilor de la Dinamo (calificati in semifinalele CCE) de restul lotului, accidentarea celui mai valoros tricolor, Ilie Balaci, dar si obligatia de a-l introduce ca titular pe nepotul marelui general Dragnea au contribuit serios la esec. Si Mircea Lucescu si-a incheiat aventura de selectioner al Romaniei tot printr-un eveniment iesit din comun: a fost demis dupa o victorie cu 4-0. Impotriva Austriei! Totusi, calificarea minune din anii ’82-’83 si-a pus amprenta nu numai pe cariera viitoare a antrenorului, dar si pe jocul echipei nationale, acea echipa fiind punctul de plecare al performantelor viitoarei "generatii de aur" a fotbalului romanesc.

Dupa 28 de ani, Razvan Lucescu incearca sa depaseasca performanta parintelui sau la nationala. Spre deosebire de senior, juniorul are o carte de vizita ceva mai consistenta ca antrenor si depaseste cu aproape 10 ani virsta lui Mircea in momentul numirii. Spre deosebire de "Mircea cel Batrin", Razvan cel tinar a bifat deja trei meciuri oficiale pe banca nationalei, rezultatele fiind (cu exceptia dezastrului de la Belgrad, care nu i se poate imputa) relativ onorabile. La fel ca tatal sau, Razvan nu a ezitat sa cheme la echipa nationala jucatori pe care i-a pregatit la Brasov, precum Coman, Roman, Grigore sau Surdu.

Daca continuam exercitiul comparativ, ajungem la concluzia ca sarcina lui Razvan Lucescu in 2010 este infinit mai grea ca aceea a lui Mircea Lucescu in 1983.

In primul rind, Mircea Lucescu a avut permanent sub ochi intregul fotbal romanesc, concentrat pe perimetrul tarii, nu raspindit pe intreg mapamondul. Viitorul "Il Luce" a constituit o serie intreaga de nationale mai mici, pe care le trimitea sa joace in toata lumea, pentru a capata experienta. In ritmul actual al fotbalului contemporan, Razvan nu are parte de asa ceva, jucatorii fiind aproape integral la dispozitia cluburilor, romanesti sau straine. A se vedea doar criticile la care a fost supusa constituirea unei "selectionate a Ligii" de acum citiva ani, trimisa sa joace intr-un turneu peste hotare, etichetat drept "susanea". Cit despre presiunile la care a fost supus tatal la vremea sa, nici fiul nu va fi scutit, demnitarii comunisti de altadata fiind inlocuiti acum cu persoane influente gen Giovani Becali, cel care deja arata "pisica" numita Hagi.

Cel mai mare handicap al lui Razvan, in paralela cu tatal sau, este componenta grupei de calificare pentru Euro 2012. Cind s-a tras la sorti grupa mortii pentru 1984, nimeni nu avea nici o pretentie de la tinarul Mircea Lucescu, care a profitat din plin de statutul de "neica-nimeni" acordat de mai toata lumea nationalei Romaniei. Acum, majoritatea comentatorilor apreciaza grupa D a calificarilor pentru Europene ca fiind mai mult decit accesibila, cu o favorita (Franta) in fata careia tricolorii au reusit trei remize in ultimele trei meciuri si cu alte contracandidate la baraj, Bosnia si Belarus, pe care Romania le-a invins lejer in putinele intilniri consumate. Grupa nu este, insa, deloc usoara: Bosnia a ajuns sa joace baraj pentru Cupa Mondiala, Belarus a progresat, iar Albania este o buturuga mica, dar al naibiii de incomoda. Daca lui Mircea Lucescu nu ii cerea nimeni sa cistige grupa cu campioana mondiala in frunte, Razvan va avea de suferit daca rateaza calificarea la competitia din Polonia si Ucraina. Sint lucruri pe care selectionerul Romaniei le stie prea bine. Dar, in acelasi timp, Razvan Lucescu stie ca trebuie sa depaseasca toate aceste obstacole, daca vrea sa depaseasca scurta, dar fructuoasa cariera de selectioner a tatalui sau. Numele Lucescu obliga!

Comentarii