Romani, urmeaza trei ani electorali!

luni, 29 ianuarie 2007, 20:42
3 MIN
 Romani, urmeaza trei ani electorali!

Scena politica e in fierbere. Condus din umbra de maleficul Ion Iliescu, PSD continua demersurile privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. In acelasi timp, ca de fiecare data in momentele cu iz de scandal, PRM isi da pe fata afinitatile pesediste. 
Pe de alta parte, PC si PNL, desi asteapta mutarile celorlalti, se incrunta tot mai tare in directia sefului statului. Santajabili din cauza ex-ministrului Codrut Seres, implicat intr-un caz de tradare nationala, conservatorii tipa spre Cotroceni doar cu jumatate de gura. E greu de spus daca este vorba de partea stinga ori de cea dreapta.
La rindul lor, liberalii, facuti pina acum K.O. in mai toate disputele precedente cu Traian Basescu, jura razbunare. Cu toate ca se afla inca la guvernare alaturi de PD (unde au ajuns datorita lui Basescu), PNL exulta ca poate, in sfirsit, sa-l sperie pe seful statului.
Cum poate fi explicata toata aceasta tevatura?
Odata cu 1 ianuarie, Romania a intrat atit in Uniunea Europeana, cit si in primul dintre cei trei ani electorali care pot reconfigura complet scena politica. Anul acesta, pe 13 mai, vom avea scrutin pentru europene; in 2008, urmeaza alegerile locale si cele generale, pentru ca, in 2009, romanii sa voteze inca o data pentru Parlamentul European (de data asta, la termen), dar si in cadrul prezidentialelor.
In acest moment, (la fel ca in ultimii doi ani) toate sondajele arata ca Traian Basescu si PD se afla in fruntea preferintelor electorale. Asociati dintotdeauna cu Basescu, mediocrii democrati beneficiaza (de multe ori nemeritat) de aura de luptator a presedintelui. In urma lor, in clasament, se zbat, fara prea mare succes, in ordine, PSD, PNL si PRM (sau PNG?). PC nu mai conteaza.
Alegerile pentru Parlamentul Europeran vor avea loc peste circa trei luni, dar nu mai este nici o indoiala: PSD, PNL si PRM au intrat deja in campanie electorala. Doar o campanie de durata, care sa faca apel la tehnicile luptei de gherila, le mai poate da o sansa la victorie ori la un scor mai mare decit cel de astazi.
Problema acestor partide este ca nu au deloc o tema clara de campanie. Politicienii romani (in majoritate) n-au invatat inca sa faca un proiect; daramite sa-l duca la bun sfirsit! Iar promisiunile facute in van incep sa nu mai mearga nici la tara. PSD si PRM ar fi putut, eventual, sa profite de neajunsurile provocate populatiei de intrarea in UE. Dar exploziile de preturi nu s-au produs. Dimpotriva. In plus, Guvernul anunta mariri salariale.
In aceste conditii, singura posibilitate de a mai atrage atentia electoratului este sa lovesti cit mai tare in adversar. Iar marele adversar, al tuturor aproape, ramine Traian Basescu. Pe cale de consecinta, si democratii ar putea avea de suferit intr-o astfel de campanie.
Ne asteapta, asadar, luni bune, poate chiar ani, de lupte politice in care cuvintul de ordine al partidelor gen PSD si PRM (tot mai putin potrivite destinului european al Romaniei) va fi anihilarea, fara nici un fel de scrupule, a adversarilor politici. Din partea acestor formatiuni nu vor exista proiecte, doar atacuri sub centura; nu idei, ci injuraturi; nu discursuri, ci mostre de logoree.
Cu citiva ani in urma, lupta s-ar fi putut rezolva in favoarea lui Iliescu printr-o mineriada. Din fericire, spre ciuda pesedistilor si peremistilor, Romania incepe sa se schimbe. Cit de mult – vom vedea in urmatorii trei ani.

Comentarii