Trocul cu distinctii

joi, 04 februarie 2010, 20:16
3 MIN
 Trocul cu distinctii

Daca te uiti pe lista cetatenilor de onoare fabricati cu miile de primariile tarii, ai imaginea unui popor de virtuosi. Iar in fruntea lor s-au strecurat puternicii zilei, politicienii. Paradoxul e ca tocmai aceasta categorie sta si cel mai prost la capitolul popularitate, oriunde si in orice sondaj! Intrebati orice sociolog, dar si orice om de pe strada si iti vor face profilul generic al coruptului si incompetentului. Unii dintre ei, nu stim cum se face, dar au si o multime de dosare penale reale. Atunci, cum ajung tocmai ei printre cetatenii de onoare? Ce fapte marete si de civism i-au distins? Cum reprezinta ei valorile aspirationale ale comunitatilor?

La prima vedere, poti gasi o explicatie simpla: se cam voteaza intre ei in consiliile locale. De multe ori sint acte de complezenta. Le poti trece cu vederea, in fond nimeni nu pierde ceva, nu se incalca nici un drept, iar in Romania un scandal pe tema valorilor publice si civice e de neinchipuit, cu exceptia, la care toata lumea are ceva moralizator de comentat, a necesitatii sau nu de legalizare a prostitutiei.

Fenomenul de la Rimnicu Vilcea are alta amploare. Mircia Gutau, primul primar important al Romaniei condamnat pentru luare de mita de cind s-au inventat campaniile anti-coruptie, risca sa ajunga "cetatean de onoare" al urbei. Sa recunoastem ca e o premiera. Abia dupa ce judecatorii l-au condamnat (ceea ce e o performanta in Romania si ne spune cit de clare erau dovezile), Gutau devine onorabil. Pentru cine? Am putea intelege ca un post TV, controlat de citiva pedelisti locali, manipuleaza lumea si stringe semnaturi pentru o petitie in acest sens. La fel, am putea intelege ca viceprimarul, mina lui dreapta (la mita?), isi face treaba de lacheu devotat. Dar e greu de inteles cum, totusi, citeva mii de oameni chiar il vor cetatean de onoare pe unul care fura in numele lor si in paguba generala. Ce e in capul oamenilor, de fapt? Nu este nici o contraoferta pe piata? Petitia impotriva petitiei ca Mircia Gutau sa fie declarat cetatean de onoare?

Bun, "prostimea ca prostimea", dar mai greu de inteles este de ce un academician, fie el si extrem de controversat, Razvan Theodorescu, semneaza pentru petitia respectiva. Motivatia lui este uluitoare: Gutau m-a facut cetatean de onoare al municipiului Rimnicu Vilcea, eu il sustin, la rindul meu, pentru aceeasi onoare! Acest troc cu distinctii pulverizeaza orice sistem de valori publice. Fireste, pe academician nu-l intereseaza ce a facut respectivul primar. Oare la ce motive ar deveni sensibil? Daca respectivul ar fi declarat de justitie criminal sau traficant de arme? Se pare ca nici la ultimele doua argumente n-ar percuta, pentru ca il compatimeste public pentru anii de inchisoare pe generalul Victor Atanasie Stanculescu. Atunci?

De dragul flacarii violete, al atacurilor bioenergetice, al inrudirii familiei presedintelui cu interlopii tarii, poate ar trebui ca "experimentul Rimnicu Vilcea", odata demarat, sa fie, totusi, dus pina la capat. Neaparat. De ce? Cazul Mircia Gutau trebuie scos pe CNN, pe marile agentii de presa straine, ironizat in Parlamentul European sau birfit in cancelariile lumii. E necesar pentru ca in interior nu exista resursele umane, masa critica necesara coplesirii nesimtirii. Lasati de capul nostru, fara nici un ghidaj, ne facem cu regularitate de ris. De unii singuri nu avem nici o sansa. Avem nevoie de o presiune normativa din afara, dar pentru aceasta trebuie sa devenim „interesanti", fie si ca rezervatie antropologica. Gutau e un prilej. Asadar, tot inainte, spre parodia finala! Nu ratati ocazia!

P.S. N-am aflat insa daca pe impricinatul Gutau l-a intrebat cineva: are chef sa devina cetatean de onoare? Se ridica la inaltimea virtutilor lui aceasta distinctie?

Comentarii