Un buget pentru linistea natiei

marți, 05 ianuarie 2010, 21:36
2 MIN
 Un buget pentru linistea natiei

Cinci zile din noul an s-au dus deja si cuvintul de ordine care a rasunat peste tot a fost "criza". Anul trecut s-a mai diluat cu alegerile prezidentiale si cu cele europarlamentare, iar in 2008 toti se fereau sa-l pronunte din alte motive electorale. "Tranzitia" spre economia de piata si "luminita de la capatul tunelului" si-au gasit astfel un nedorit substituent. Ca de obicei, romanii si-au acceptat soarta, desi foarte putini dintre ei stiu ce va aduce ziua de miine. Cei mai multi au taiat din cheltuielile cotidiene, punind deoparte bani albi pentru zile negre. Iar zilele negre tocmai au venit sub forma unui lant al scumpirilor provocat de modificarea unor accize, majorarea unor taxe si scumpirea unor servicii. Pe linga aceste mici motive de nemultumire mai sint deprecierea leului si neacordarea unor subventii. Drept urmare, preturile au inceput sa creasca vizibil, pe lista neagra aflindu-se piinea si carnea, tigarile si bauturile alcoolice, energia electrica si carburantii. Unele benzinarii, de exemplu, afiseaza deja preturile pe panouri luminoase precum cotatiile la burse.

Scumpirile sint insotite si de taxe si impozite crescute cu aproximativ 20% fata de anul trecut. Procentul este stabilit de guvern inca de asta-toamna, dar ultimul cuvint apartine autoritatilor locale. Se vor mai impozita, de asemenea, cistigurile pe Bursa, iar taxa de poluare va fi aplicata la autoturismele noi pina la categoria euro 4 inclusiv. Si, daca tot veni vorba despre masini, trebuie spus ca exista si o parte buna: amenzile rutiere nu se vor majora, pentru ca salariul minim a ramas acelasi (600 de lei brut), iar punctul de amenda reprezinta 10 la suta (60 de lei).

In aceste imprejurari, parlamentarii s-au apucat de studiat proiectul legii bugetului pe anul in curs. Sumele pe care Guvernul le are la dispozitie sint limitate, iar "foamea" este atit de mare, incit e acceptata legiferarea cit mai grabnica – pina intr-o saptamina – numai sa vina multasteptatele transe din imprumutul contractat cu FMI. Putine amendamente vor avea sanse sa treaca, desi unele ministere s-au trezit cu mai putini bani, iar indemnurile de completare a necesarului de fonduri prin accesarea unor programe europene sint des invocate de catre premier. Asa stind lucrurile, va fi interesant de vazut cum va obtine Guvernul Boc crestere economica de 1,5 la suta, daca cheltuielile institutiilor de stat ramin totusi ridicate – si nu e vorba despre investitii, ci de costuri administrative si de personal.

Pe parcursul intregului an 2009, Guvernul Boc n-a convins ca se poate pune cu criza. Probabil ca in noul an vrea revansa, asta insemnind macar stagnare, daca nu crestere economica. In definitiv, 2009 si 2010 mai au ceva in comun in afara unui premier PDL: cite doua zerouri.

Comentarii