Un scenariu posibil

miercuri, 14 noiembrie 2012, 18:54
3 MIN
 Un scenariu posibil

Ipoteza circula de multa vreme pe surse in mediul politic si suna in felul urmator. Dupa alegerile parlamentare, Traian Basescu va desemna un premier din randurile ARD, PNL, aripa Tariceanu sau chiar UNPR, si va reconstrui o majoritate parlamentara in jurul PDL. Scenariul presupune practic o coalitie eterogena de partide, cimentata cu cativa parlamentari vazuti cu sacii in caruta si dispusi sa voteze rapid orice formula de Guvern numai sa plece cat mai repede acasa de sarbatori. E varianta in oglinda a strategiei folosite de USL la motiunea de cenzura care a ingenunchiat Cabinetul Ungureanu. Din acest punct de vedere, legea fundamentala se dovedeste ofertanta pentru Traian Basescu. Potrivit articolului 103 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament". Cum batalia electorala nu se da intre partide, ci intre doua blocuri politice, USL si ARD, este evident ca pe 9 decembrie nici o formatiune nu va ocupa 50% plus 1 din scaunele Legislativului. Teoretic, Traian Basescu ar putea desemna un premier si de la Asociatia Italienilor din Romania, urmand ca acesta sa-si formeze un Cabinet, sa-si negocieze o majoritate si sa se prezinte in fata Parlamentului in termen de zece zile pentru votul de incredere. De fapt, premierul desemnat nici nu trebuie sa fie membru al Parlamentului sau al vreunui partid politic, ci doar sa fie indeajuns de carismatic incat sa primeasca girul forului legislativ. Mai in gluma, mai in serios, oricare dintre cititorii nostri se poate trezi pe 10 decembrie cu un telefon de la presedinte. Evident, exemplele sunt exagerate dar indica marja de manevra de care dispune, cel putin intr-o prima faza, Traian Basescu. 

Cum va arata majoritatea fortata de presedinte? In primul rand ar fi nevoie ca Alianta Romania Dreapta sa ocupe macar 25% din fotolii (nu din sufragii, pentru ca intervine si redistribuirea procentelor "risipite" la vot). S-ar alipi aproape instinctiv PPDD cu un bagaj de cel putin 10%, partid care a declansat un razboi de gherila impotriva liderului PSD, Victor Ponta. UDMR (peste 5%) abia asteapta revenirea la guvernare, iar UNPR (2-3%) nu s-a dezis niciodata de Traian Basescu, nici macar in ziua in care a tradat Guvernul MRU. Se vor alatura ca intotdeauna minoritatile si parlamentarii "nonconformisti", adica alte doua-trei procente. Ultimele 4-5 procente vor fi cel mai greu de negociat. De aici si ipoteza potrivit careia Traian Basescu va desemna un premier din acea zona a PNL nemultumita de ascensiunea cuplului Voiculescu – Antonescu, dislocand astfel ireversibil unitatea Uniunii.

Daca privim cu atentie ecuatia de mai sus, observam ca principala necunoscuta se invarte in jurul cifrei alaturate ARD. Toate sondajele de pana acum arata ca Alianta tinde asimptotic spre 20%. Si aici vine partea interesanta, care da scenariului prezentat un plus de credibilitate. Vineri seara, toti candidatii ARD din Iasi au fost chemati la o sedinta la care au participat emisari ai presedintelui. Daca ne luam dupa informatiile provenite pe surse, discutiile au fost incadrate ca "top secret". S-a putut afla doar ca echipa de la Bucuresti a transmis filialei un mesaj mobilizator, ca "batalia nu e nici pe departe pierduta". Luni, Traian Basescu a iesit in fata presei si a anuntat ca va desemna "un premier care sa serveasca interesul naÈA›ional" si ca povestea cu suspendarea nu il impresioneaza. Sa fie doar o coincidenta mesajul presedintelui?

Comentarii