BRD – „Credit Imobiliar” si „Credit de nevoi personale cu ipoteca ‘Expresso Non Stop'”

Subtitlu

miercuri, 05 martie 2008, 19:14
4 MIN
 BRD – „Credit Imobiliar” si „Credit de nevoi personale cu ipoteca ‘Expresso Non Stop'”

Serialul „Ce oferte au bancile comerciale pentru persoanele care isi cauta o locuinta" continua in editia de astazi cu propunerea venita din partea BRD Societe Generale – cea mai mare institutie de credit la nivel national, in functie de active. In rindurile care urmeaza regasiti pasii pe care trebuie sa ii urmeze o familie atunci cind doreste sa contracteze unul din cele doua tipuri de imprumuturi disponibile pentru cumpararea apartamentului de 60.000 de euro, respectiv „Credit Imobiliar" (in lei, euro si dolari) sau „Credit de nevoi personale cu ipoteca «Expresso Non Stop»" (in lei si euro).

Care sint dobinzile pentru „Creditul Imobiliar" ?

Potrivit oficialilor bancari, primul tip de imprumut poate fi folosit pentru cumpararea, constructia, extinderea, terminarea, modernizarea imobilelor, inclusiv pentru achizitionarea unui teren intravilan pentru constructii. In acest caz, institutia percepe patru tipuri de dobinda, in functie de moneda in care este contractat creditul si de perioada de rambursare.

Astfel, persoanele care aleg imprumutul in lei, vor plati o dobinda indexabila calculata dupa dupa BUBOR la trei luni plus 140 pb, perioada de rambursare fiind cuprinsa intre 10-30 de ani.

La creditele in dolari, ce trebuie inapoiate tot intre 10-30 ani, dobinda indexabila se calculeaza dupa LIBOR la trei luni la care se adauga 450 pb.

Familiile care opteaza pentru imprumuturile in euro cu dobinda fixa in primul an (5,75%) si apoi indexabila in functie de EURIBOR la trei luni plus 250 pb, perioada maxima de rambursare este de 20 de ani, iar banca percepe un avans de cel putin 20% din valoarea creditului.

Cei care aleg sa extinda imprumutul pe 30 de ani, vor plati in acest caz o dobinda fixa de 6% pe an si apoi variabila calculata dupa EURIBOR la trei luni plus 275 pb.

In cazul imprumuturilor contractate in euro, pentru care beneficiarii dau un avans mai mic de 20%, dobinda este fixa in primul an de 6% si apoi EURIBOR la trei luni plus 275 pb – intre 10-20 ani, respectiv fixa de 6,75% si apoi variabila EURIBOR la trei luni plus 350 pb – intre 20-30 de ani.

Pentru creditele luate in moneda nationala, cu dobinda variabila din start de 13% pe an, perioada maxima de rambursare este de 15 ani. „Pentru creditele imobiliare/ipotecare standard in Ron, Euro si USD sumele minime acordate sint de 50.000 lei, 15.000 euro, respectiv 20.000 dolari, indiferent de obiectul creditului", a precizat Virgil Popescu, responsabil marketing in cadrul sucursalei iesene a BRD.

Creditul de nevoi personale cu ipoteca «Expresso Non Stop»

Cel de-al doilea tip de imprumut, „Creditul de nevoi personale cu ipoteca «Expresso Non Stop»", este disponibil in prezent doar cu dobinda fixa in primul an si apoi variabila. In cazul imprumuturilor luate in lei, pe o perioada cuprinsa intre 60-180 luni, dobinda perceputa de banca este de 8,5% in primul an iar apoi variabila calculata dupa BUBOR la trei luni plus 1,2%.

Pentru creditele ce urmeaza sa fie rambursate pina la 300 de luni, dobinda fixa din primul an este de 8,9% si apoi variabila in functie de BUBOR la trei luni plus 1,5%.

In cazul imprumuturilor contractate in moneda unica europeana si rambursate in mai putin de 180 luni, dobinda in primul an este de 6,25% fixa, ulterior aceasta fiind de EURIBOR la trei luni plus 3%.

Persoanele care aleg acelasi credit, pentru care perioada de rambursare se intinde pe 181 pina la 300 luni, vor plati o dobinda fixa in primul an de 7,25% si apoi EURIBOR la trei luni plus 3,75%.

„Costurile aferente creditarii includ, in cazul creditului imobiliar, un comision de intocmire a dosarului de 1,8% din valoarea creditului si un comision de gestionare lunara de 0,1% calculat la soldul lunar al creditului. In situatia imprumutului de nevoi personale cu ipoteca, comisionul de intocmire a dosarului este de 2% din credit, iar cel lunar de gestiune este la fel ca in primul caz. In ambele situatii, comisionul de rambursare anticipata este de 3% din suma", a precizat Virgil Popescu. Pentru ambele tipuri de imprumut, beneficiarul are nevoie de asigurare de viata care costa lunar 0,029% din soldul creditului.

Ce rate vor plati cei ce contracteaza unul dintre creditele oferite de BRD?

Persoanele care aleg creditul imobiliar in euro, avind un avans de cel putin 20%, si opteaza pentru dobinda fixa in primul an si apoi variabila, vor plati in conditiile actuale impuse de BRD o rata lunara ce variaza intre 335 euro pentru imprumuturile pe 30 de ani si 385 euro pentru cele mai mici de 20 de ani. In cazul celor fara avans, in conditiile descrise mai sus, rata pe luna urca la 450 de euro (pe 30 de ani), respectiv 490 de euro (sub 20 de ani).

Familiile care opteaza pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca in lei vor plati lunar o rata de 2.070 lei pentru imprumutul rambursat intre 181-300 luni si de 2.400 lei pentru cel inapoiat in mai putin de 180 luni.

Cei care aleg acelasi credit contractat insa in moneda unica europeana, trebuie sa achite o rata lunara cuprinsa intre 493 euro intre 181-300 luni, respectiv de 575 euro pe o perioada mai mica de 180 luni. „Creditele in lei suporta un grad maxim de indatorare de 70% din venituri, in timp ce acelea in moneda straina accepta un grad de indatorare cuprins intre 60-70%, in functie de veniturile totale ale familiei situate in intervalul 500-1.500 euro sau echivalent", a explicat Virgil Popescu.

Ce documente trebuie sa aducem la banca

Documentele necesare pentru obtinerea unui credit de casa de la BRD sint adeverinta de salariat (sot si sotie), copie dupa buletin (pentru ambii parteneri), certificat de casatorie, copia tuturor paginilor din cartea de munca, vizate de conducerea unitatii angajatoare sau ultimii trei fluturasi de salarii vizati de conducerea unitatii angajatoare.

„In plus, pentru imprumuturile garantate cu ipoteca, este necesar actul de proprietate al imobilului luat in garantie, actul de intabulare a acestuia, documentatia cadastrala si extrasul de carte funciara pentru autentificare", a conchis Virgil Popescu.

Comentarii