Cum aranjam masa de Revelion

miercuri, 27 decembrie 2006, 16:35
4 MIN
 Cum aranjam masa de Revelion

Cum serviti la masa

Metoda formala de a servi este aceea cind toata lumea sta la masa, iar cineva pune mincare in bucatarie in fiecare farfurie si o serveste la locul de luat masa. O metoda mai relaxata este aceea in care gazda serveste fiecare platou din capul mesei, trecindu-l musafirilor. Platourile ramin pe masa.

Stilul familial e cel mai grozav: exista farfurii in dreptul fiecarui invitat, iar platourile se afla in centrul mesei, de unde toata lumea se poate servi. Chiar si servitul de pe o masa pe post de bufet suedez poate fi o solutie la indemina, mai ales daca musafirii nu stau la o singura masa.

E nevoie sa va povestim si citeva mici sugestii, pentru ca masa festiva sa nu fie un chin pentru dumneavoastra, ca parca era vorba sa va simtiti bine:

* Alegeti un meniu care sa poata fi servit de pe acelasi platou. 

* Evitati chestiunile care au tendinta de a se amesteca una cu alta. 

* Daca serviti de la un bufet, nu includeti supa in meniu. 

* Ginditi-va la ceea ce doriti sa serviti, avind in vedere ca mincarea trebuie sa si arate bine odata pusa pe platou. 

* Asigurati-va ca aveti vesela si tacimurile necesare fiecarui fel de mincare. 

* Nu folositi nimic de plastic daca doriti o masa speciala.

Ornamentul din mijlocul mesei

Avind in vedere ca e vorba de o ocazie speciala, trebuie sa ornati masa intr-un fel. Ati putea folosi o fata de masa si servetele deosebite sau ati putea impleti o ghirlanda de cetina si flori pe care sa o lasati sa serpuiasca printre farfurii.

O alta idee ar fi sa realizati un ornament care sa fie asezat in centrul mesei. Acesta ar trebui sa va reprezinte, asa ca ideal ar fi sa-l realizati singuri si nu sa-l cumparati. Aveti nevoie de idei? Vi le dam noi: un bol de sticla in care plutesc globuri rosii si citeva luminari de ceai, citeva crengute de brad frumos ornate etc. Nu uitati ca aranjamentul trebuie sa nu fie inalt, altfel musafirii vor avea de furca cind vor vrea sa discute cu vecinul de vis-à-vis.

Textilele nu pot lipsi

O masa festiva are nevoie obligatoriu de fata de masa, chiar daca asezati una ingusta doar pe centru. Ideea e ca exista. La fel, alegeti servetele textile, de cit mai buna calitate, care sa fie placute la atingere. Lasati hirtia si plasticul pentru alte ocazii, mai putin speciale.

Chiar daca aveti mai multi invitati decit un set de farfurii, nu dati fuga imediat la magazin ca sa mai cumparati unul. Nu e obligatoriu ca toata vesela sa fie la fel. Amestecati, combinati doua-trei seturi si creati o masa colorata, creativa si festiva. Asta inseamna doar ca trebuie sa aveti grija ce anume combinati pentru a realiza un aspect unitar. Cit despre tacimuri, foarte putine persoane asaza pe masa toate ustensilele necesare in cazul unei mese formale.

Ca sa nu dati gres si sa aveti o masa frumoasa, asezati furculita la stinga farfuriei, impreuna cu servetul. Furculita de salata sta la stinga ei. Cutitul sta la dreapta farfuriei, cu taisul spre aceasta. Lingurile se asaza la dreapa cutitului. Lingura de supa sta la exterior, cea de ceai sta mai aproape de cutit.

Cine unde sta

Daca invitatii dumneavoastra fac parte din familie, amestecati adultii cu copiii. Mici carti de vizita cu numele acestora pot fi asezate pe masa. Daca aveti copiii carora le place sa mestereasca tot felul de obiecte din hirtie, ati putea scrie numele fiecarui invitat pe o steluta, o flaore sau o minge facuta de cei mici. Obiectele ar urma sa fie luate acasa de musafiri, ca amintire a unei mese placute.

Numele trebuie scrise cu litere de tipar, iar cartile de vizita se vor aseza in mijlocul fiecarei farfurii. Daca aveti invitati care nu se cunosc intre ei, scrieti numele pe o fata si pe cealalta a cartii. In caz ca aveti o colectie de ornamente sub forma de reni, stelute sau brazi, asezati cite un astfel de obiect linga cartea de vizita, pentru ca musafirii sa-l ia acasa.

Pentru ca luminarile cu care aveti de gind sa ornati masa sa nu picure prea mult, puneti-le in congelator cu citeva ore inainte de petrecere. Asezati prin casa, in locuri strategice (acolo unde banuiti ca musafirii vor fi tentati sa se aseze) farfurii cu nuci, alune, prajituri sau bomboane.

Stingeti televizorul! Altfel va veti trezi la un moment dat ca toata lumea picoteste, iar buna-dispozitie si conversatia s-au dus pe apa Simbetei.

Si mai multe sfaturi

Pentru o masa cu adevarat stralucitoare aveti nevoie de o fata de masa lunga pina la pardoseala. Daca nu e posibil, macar una care sa aiba margini de cel putin 25 cm lungime.

Ornamentul de pe masa, asa cum am mai spus, trebuie sa fie foarte jos, casa nu impiedice vizualizarea reciproca a musafirilor. Dar poate fi si foarte inalt, daca e vorba de o floare alba, cu tija lunga si subtire, asezata intr-o vaza de asemenea inalta si foarte subtire. O idee la fel de buna poate fi asezarea in mijlocul mesei a unui cos cu daruri pentru invitati (conuri de pin si cite un mic cadou individual invelite in hirtie alba sau argintie, cu o panglica rosie). Partea buna este ca acestia isi iau cadourile  si centrul mesei poate fi eliberat pentru a face loc platourilor.

Servetelele pot fi impaturite in diverse feluri sau pot fi asezate sub forma de dreptunghi si legati la mijloc cu o panglica asortata la restul mesei. De panglica puteti prinde o crenguta de brad sau un glob mic.

Umpleti spatiile de pe masa cu vase aurii sau agintii in care asezati dulciuri invelite in staniol sau fructe bine lustruite.

Va dorim o petrecere pe cinste!

Comentarii