Faceti din camera de zi un loc placut

miercuri, 04 iulie 2007, 18:12
4 MIN
 Faceti din camera de zi un loc placut

De obicei, cind spunem „living" ne gindim la o canapea cu fotolii in jurul unei masute joase, un loc in care ne-ar placea sa lenevim. Dar trebuie sa recunoastem ca acest aranjament nu este nici foarte comod, nici foarte practic. Nu este cel mai potrivit loc unde sa luam masa si nu tot ce inseamna timpul nostru liber incepe aici. In plus, daca avem o casa mica, ne gindim ca, din pacate, trebuie sa renuntam la living.

Cine crede ca nu poate avea o camera de zi daca spre exemplu locuieste intr-o garsoniera se insala amarnic. Nu este deloc complicat sa se separe zona in care se afla patul de zona in care se petrece restul timpului cu ajutorul unui dulap paravan. In el se vor tine toate obiectele utile. Fiecare va decide daca livingul este chiar locul in care sa se ia masa sau daca intr-un colt al camerei se va amplasa o canapea, un fotoliu si o masuta. Totul consta in a se aranja mobilele in asa fel incit lumina sa patrunda in intreaga camera.

„Sint citeva solutii pentru a avea un living confortabil, clasic sau modern, unde familia poate lua masa sau unde sa se poata primi musafirii. Nu trebuie sa ne facem griji ca vom sacrifica prea mult spatiu ori ca vom renunta la confort. Dimpotriva! Daca se dispune de spatiu, deci daca este o casa mare in care livingul inseamna o camera separata, singura greutate ar fi decizia asupra stilului in care va urma sa fie mobilata: cu masa in mijloc sau nu. Daca insa livingul trebuie alaturat camerei de studiu, bucatariei, sufrageriei sau daca trebuie sa ne multumim cu o simpla garsoniera, incep problemele. Cum sa se aseze mobilierul? Ce decoratiuni sa se aleaga? Cum sa facem sa obtinem mai mult spatiu si sa fie totul si foarte comod in acelasi timp? Unde se va lua masa fara sa ne plimbam prea mult cu farfuriile in brate? Trebuie sa se darime vreun perete sau, mai rau, sa se construiasca altul?", a explicat Loredana Gaspar, director Vektor Design.

Veti vedea ca nu este chiar atit de greu. Ideile pe care vi le vom propune nu va vor supune la cheltuieli exagerate, care sa va ruineze bugetul. Nici nu va vor transforma casa intr-un santier, nu va fi un cosmar. In schimb, veti putea sa va amenajati un spatiu frumos si placut, in care sa va bucurati in liniste de timpul liber si de prezenta familiei. Mai mult, aceste solutii pot fi aplicate si in locuinte mai mari, formate din mai multe camere.

Livingul si bucataria pot fi combinate daca se doreste economisirea de spatiului. Este solutia cea mai buna daca exista dorinta de a avea o bucatarie mare. Atentie insa! Locul unde se pregateste mincarea trebuie separat de locul unde se va putea servi si unde cu siguranta se va petrece si timpul liber. Peretii falsi de rigips sint ideali pentru acest tip de compartimentare.

Daca livingul va comunica direct cu locul unde se ia masa, musafirii vor spune cu siguranta ca este cea mai primitoare si originala casa. Dupa un prinz sau o cina pe cinste, cafeaua poate fi servita pe canapea comod, unde se poate incinge si o sueta placuta in jurul unei masute joase. Este adevarat ca trebuie sa se renunte la un perete, dar in acest fel va veti putea bucura de mai mult spatiu si de mai multa lumina. Mai ales daca va veti hotari pentru culori pastel, luminoase. In plus, accesul spre bucatarie va fi liber.

Camera de zi clasica, care poate fi in acest caz si sufrageria, cea mai potrivita caselor mari, cu mult spatiu, este cea cu masa asezata pe mijloc. Indicat este sa se aleaga o masa din lemn masiv si scaunele la fel.

„Decorarea incaperii trebuie facuta cu mare grija, imbinind clasicul cu accente moderne: un tablou, o statueta, tapiteria folosita pentru scaune. Foarte importanta pentru ambianta este iluminarea. Cea mai nimerita este o lampa simpla, cu tifa foarte lunga, a carei lumina sa bata direct pe masa, lasind restul camerei in penumbra. De asemenea, alegerea culorilor pentru pereti nu trebuie lasata la voia intimplarii. In aceasta atmosfera vei petrece seri de neuitat cu familia sau cu prietenii", a adaugat Gaspar.

Ce parere aveti despre un living care este in acelasi timp si camera de studiu? Partea de sus a incaperii poate fi „tapetata" cu carti pentru ca aceasta sa nu ramina ascunsa in spatele mobilei. Niste simple rafturi rezolva aceasta problema. Pe rafturi se pot plasa si acte sau bibliorafturile care ne pot fi de un real folos atunci cind lucram. O canapea, citeva scaune, 2-3 masute joase si va veti simti intr-adevar bine. Dar linga fereastra trebuie sa ramina un loc liber pentru un birou sau pentru o masa si scaune si, de ce nu, chiar un corp de mobila destinat calculatorului.

Livingul modern tipic inseamna o canapea sau doua care pot fi extensibile pentru cazul in care va treziti cu musafiri, fotolii si o masuta joasa pentru cafea. Aici veti putea fie sa va incepeti ziua intr-un mod placut, fie sa o incheiati intr-un moment de relaxare. Secretul sa va simtiti foarte bine in acest loc consta in aducerea celor mai dragi obiecte. O fotografie, o planta pe care o ingrijiti cu dragoste de multi ani sau o statueta care trezeste multe amintiri placute. Lumina cea mai potrivita este cea data de o lampa de masa cu abajur mare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii