Pilula ecologica

miercuri, 21 noiembrie 2007, 19:51
2 MIN
 Pilula ecologica

Evolutia omenirii a fost strins legata de accentuarea poluarii. Daca in epoci indepartate acumularea reziduurilor domestice imprejurul taberelor a constrins vechile populatii nomade sa-si caute noi locuri pe care sa se instaleze, pe masura ce au aparut primele forme de organizare stabila (cetatile din antichitate, regatele din Evul Mediu), a aparut necesitatea gestionarii deseurilor.

Deseurile (ca si mortii) se elimina prin ingropare sau prin ardere. De exemplu, in antichitate, la Ierusalim, gunoaiele erau tratate prin compostaj  – cele organice, iar restul prin ardere. De-abia in anii 1700 – 1800 se vede in sfirsit masura care prefigureaza timpurile moderne: municipalizarea colectarii, transportului si eliminarii deseurilor.

S-a formulat un postulat ce se dovedeste a fi foarte adevarat: cu cit o societate este mai bogata cu atit arunca mai mult. Postulatul este intarit si de urmatoarele exemple: in SUA se produc 800 kg deseu / locuitor / an, apoi, in ordine descrescatoare, Canada, Japonia, Norvegia, Danemarca, Suedia, Olanda, Belgia, Elvetia, Anglia cu valori intre 500 – 350 kg. (Al. Ionescu).

Cantitatea de deseuri pe cap de locuitor ne arata bunastarea unui popor iar gestionarea lor ne arata gradul de civilizatie al acelui popor. Protejarea aerului, a apelor, a solului, a florei, gestionarea deseurilor din in ce mai numeroase si mai toxice, reciclarea lor, stocarea reziduurilor sint citeva din obiectivele de atingerea carora se poate afirma azi ca depind generatiile urmatoare. Astazi exista si fonduri europene destinate pentru o buna gospodarire a deseurilor.

Ministerul Mediului din Romania arata ca autoritatile noastre nu au putut face proiecte decit pentru 14 % din banii de mediu alocati in 2007 pentru managementul deseurilor, retelele de apa si canalizare. (sursa: Adevarul) Primarii si consilierii locali au putut cheltui doar 21 milioane lei pe proiecte de colectare a deseurilor, 135 milioane lei au ramas necheltuiti. Deci bani sint, dar nu avem gospodari care sa stie sa-i cheltuie.

Comentarii