Pilula ecologica

miercuri, 19 martie 2008, 15:22
2 MIN
 Pilula ecologica

O cale de a pastra cel putin crimpeie din patrimoniul natural al planetei este constituirea de arii protejate, a caror integritate sa fie aparata de lege si de cei obligati sa apere legea. Romania are un capital natural deosebit de divers, incluzind munti, zone umede si unul dintre cele mai vaste sisteme de delta ale Europei. Primul pas facut in tara noastra in vederea protejarii mediului inconjurator s-a facut in 1928 la Cluj, cind a avut loc primul congres al naturalistilor din Romania, unde Emil Racovita a propus elaborarea legii referitoare la protectia naturii din Romania. In 1931 sint declarate primele monumente ale naturii (floarea de colt si nufarul termal) iar in 1935 se infiiteaza primul parc national (Parcul National Retezat). In perioada 1928-1944 sint puse sub ocrotire 36 de teritorii ca rezervatii naturale, parc national, insumind o suprafata de 15000 ha. In 1972 ariile protejate reprezentau 0,0042% din teritoriul tarii. In 1990 se constituie un numar un numar de 13 parcuri nationale intre care Parcul National Retezat era deja constituit. In 1991 Delta Dunarii a fost desemnata ca sit al Patrimoniului Natural Mondial pentru 50% din suprafata sa, iar in 1992 a fost recunoscuta ca Rezervatie a Biosferei. In 1998, ariile protejate ocupau 4,76% din teritoriul national ( cf Ov. Popovici). Principalele arii protejate sint:
– Rezervatii ale biosferei: Delta Dunarii, Retezat, Pietrosul Rodnei
– Parcuri Nationale: Rodna, Calimani, Ceahlau, Cheile Bicazului-Hasmas, Bucegi, Piatra Craiului,Cozia, Gradistea Muscelului-Cioclovina, Retezat, Domogled-Valea Cernei, Portile de Fier, Semenic-Cheile Carasului, Cheile Nerei si Apuseni.
Daca in unele tari (civilizate) constituirea de arii protejate este ridicata la nivel de politica de stat, ariile protejate romanesti sint doar infiintate pe hirtie dar nu si gospodarite. (Cristi BROSTEANU)

Comentarii