Si din vechi se poate obtine nou

miercuri, 29 aprilie 2009, 17:56
4 MIN
 Si din vechi se poate obtine nou

Povestea acestei locuinte a inceput in urma cu patru ani, cind proprietarul a decis sa isi construiasca o casa doar pentru el. "Nu mi-am dorit o casa conventionala. Mi-a placut intotdeauna senzatia pe care o creeaza peretii inclinati ai mansardelor si ferestrele tipice acestor constructii, precum si posibilitatea de a vedea peste acoperisurile caselor din jur." Tinind cont de aceste preferinte, proprietarul a cumparat un pod vechi intr-o cladire din Sibiu. Aceasta are un farmec aparte atit datorita arhitecturii exterioare, cit si parcului aflat in vecinatate.

"Avea toate atuurile pentru a se transforma intr-o locuinta de vis. Din pacate, podul nu era potrivit pentru mansardare, dar beneficiarul a fost de acord sa schimbam structura initiala, pentru a putea face posibil acest lucru. Apartamentul are 160 mp, iar acoperisul a fost inaltat", ne-a explicat doamna arhitect Cristina Neagu. De fapt, acestea au fost si cerintele proprietarului, si anume ca noua locuinta sa aiba un acoperis mai inalt, iar ferestrele sa fie grupate astfel incit sa permita patrunderea din abundenta a luminii naturale. Pina sa se ajunga de la pod la un apartament mansardat, s-a parcurs un drum lung, presarat cu probleme, cauzate in principal de echipele de muncitori care nu au respectat deadline-urile. "Santierul s-a prelungit pe o perioada foarte mare, intrucit, de fiecare data cind mergeam acolo, realizam ca acestia facusera invers de cum era stabilit, asa ca trebuia sa refaca totul", povesteste proprietarul.

Dupa transformarea podului, a urmat partea de design interior. In acest sens, gazda noastra a luat decizia sa nu apeleze la nici un designer de interior, deoarece a dorit sa isi rezerve placerea alegerii finisajelor si a pieselor de mobilier. "Nu am avut un designer. La inceput, in faza de proiect, am primit sfaturi de la arhitect, apoi, citeva idei de la designerul firmei care a facut mobilierul, dar pot spune ca, in proportie de 90%, designul imi apartine mie si mamei. Sfaturile parintilor au contat foarte mult."

Mansarda, luminoasa si spatioasa, a fost compartimentata astfel incit sa se simta confortabil doua persoane. Livingul vast, inundat de lumina ce patrunde prin ferestrele Velux si brazdat de barne imbracate in lemn masiv, este spatiul central al locuintei, destinat atit primirii oaspetilor, cit si relaxarii. Mobilierul a fost realizat la comanda, iar peretii au fost vopsiti in alb, pentru a accentua senzatia de luminozitate. "Alegerea mobilierului a fost partea simpla. Pe toata perioada santierului am consultat reviste de specialitate, intrucit stiam exact ce vreau. Am hotarit sa fac mobilierul la comanda, deoarece forma spatiului nu mi-a permis sa cumpar mobila gata facuta."

Bucataria este separata de living si de zona destinata servirii mesei printr-un stilp de sustinere. Deoarece a vrut sa evite spatiile lipsite de personalitate, proprietarul a luat decizia de a-l remodela. Mai exact, l-a transformat in spatiu de depozitare, dupa ce l-a prevazut cu rafturi din lemn. Bucataria, desi nu dispune de mult spatiu, este dotata cu toate cele necesare unui trai modern. Linga fereastra a fost amplasata o masuta ideala pentru servirea mesei sau, mai degraba, a cafelei. Diningul este situat in continuarea livingului, avind spatiul delimitat de stilpi de sustinere imbracati in lemn.

Daca livingul constituie punctul de atractie al apartamentului mansardat, dormitorul este ferit de priviri. Amenajat simplu, insa cu foarte mult bun-gust, acesta emana un aer cald. Mobilierul a fost executat la comanda, de un magazin din Sibiu. Si in aceasta incapere se intilnesc stilpi de sustinere imbracati in lemn, care incadreaza patul dublu. Televizorul a fost amplasat sus, pe un perete, pentru a nu ocupa spatiu. Dormitorul pare mult mai mare datorita usilor dressingului, care au fost placate cu oglinzi.

Din dormitor se face trecerea in baie. Desi pare mic, spatiul acesteia a permis montarea unui jacuzzi si a unei cabine de dus. Dusurile si robinetele au fost comandate in Germania, iar restul pieselor, la magazinul "Ambient".

Ceea ce atrage atentia este placarea cu parchet a baii si a bucatariei, zone care de obicei sint acoperite cu gresie si faianta. "Mi-am dorit mult lemn, pentru a crea sentimentul de… acasa. Ca atare, am optat pentru acest tip de finisaj nu doar in baie si bucatarie, ci si pe balcon. Am decis sa apelez la teck pentru ca rezista la un grad ridicat de umiditate. Nu mai stiu cit a costat toata amenajarea casei, insa am realizat ca pentru calitate trebuie sa platesti."

Desi a investit foarte mult in aceasta locuinta si a petrecut mult timp pe santier, incercind sa-si creeze apartamentul mult visat, proprietarul spune ca ar fi dispus sa o ia de la capat si sa construiasca o casa intr-un cartier rezidential din Sibiu. Dar, pina atunci, se bucura de privelistea deosebita de la inaltimea mansardei, de un apartament situat in centrul Sibiului si de o locuinta moderna si foarte primitoare.

Pentru ca a avut curajul sa-si indeplineasca visul de a locui la mansarda si a investit intr-un apartament foarte vechi, la un pas sa se prabuseasca, tinarul a dat o lectie tuturor celor care nu cred ca vechiul se poate transforma in nou. Astfel, podul unei cladiri vechi, condamnata la demolare – asa cum se intimpla cu multe case vechi, cu istorie si arhitectura -, a fost salvat si transformat intr-o locuinta moderna.

 

 

Material preluat din revista

 

 

Comentarii