Totul despre camera tehnica

miercuri, 02 noiembrie 2011, 21:25
3 MIN
 Totul despre camera tehnica

Este o incapere destinata gazduirii unor instalatii tehnice absolut necesare in casa. Aici se monteaza, in primul rind, centrala termica, indiferent ca este pe gaz, pe energie electrica sau pe combustibil solid. De asemenea, in camera tehnica se pun hidroforul si restul instalatiei de apa: statia de dedurizare si filtrare si, deasemenea, statia de purificare. Daca aveti incalzire prin pardoseala, tot in camera tehnica se vor monta si distribuitoarele, vanele deviatoare, termostatul si diversii robineti. In plus, tot aici vor fi pozitionate si majoritatea componentelor instalatiei de incalzire cu panouri solare: pompa, boilerul etc.

Pozitionare: Camera tehnica se afla intotdeauna la parterul constructiei. Daca nu se poate amplasa pe acest nivel, se coboara in subsol. In niciun caz, camera tehnica nu va fi la etaj! Pont – masina de rufe: Daca aveti hidrofor, inseamna ca aveti instalatie de apa, tot aici. Atunci, o idee foarte buna ar fi sa faceti si o scurgere, iar asta inseamna ca aveti toate conditiile ca sa puteti monta aici masina de spalat. Daca dimensiunile o permit, puteti face chiar si uscatoria aici, mai ales daca aveti centrala pe combustibil solid.

Dimensiunile camerei tehnice: De regula, in manualul de prezentare si utilizare al unei centrale care se respecta sint trecute si dimensiunile optime (sau minime) ale camerei tehnice in care acea centrala urmeaza sa fie montata. Totusi, putini oameni isi cumpara intii centrala, apoi construiesc casa. De regula se intimpla invers, asa ca trebuie sa stim cam ce dimensiuni trebuie sa aiba o camera tehnica. Arhitectul va va face calculul dar, oricum ar fi, nu credem ca va fi vorba de o camera cu suprafata mai mica de 2 x 2 m.

Pardoseala camerei tehnice: Podeaua trebuie sa fie realizata dintr-un material dur, rezistent si impermeabil. Cimentul acoperit cu mozaic este o solutie excelenta, dar daca nu puteti realiza asa ceva, este multumitoare si o gresie cu grad mare de rezistenta la trafic, zgirieturi si substante agresive. In podea trebuie instalat si un sifon, pentru eventualele scurgeri accidentale de apa (daca aveti hidrofor).

Caracteristicile camerei tehnice: De regula, camera tehnica este alipita garajului, sau in aceeasi zona cu acesta. Primul motiv este faptul ca in aceasta incapere se pot produce, accidental sau constant, zgomote deranjante. De pilda, oricit ar fi de silentios, hidroforul produce un disconfort auditiv, atunci cind este in functiune. Daca folositi centrala pe combustibil solid, lucrurile sint si mai clare. Se impune cu necesitate ca aceasta incapere tehnica sa fie intr-o parte izolata a casei si, in plus, sa aiba acces separat, necesar atit pentru alimentarea cu lemne, cit si pentru evacuarea cenusii si toate celelalte operatiuni de intretinere. Este nevoie, de asemenea, ca incaperea tehnica sa aiba ventilatie, iar aceasta sa fie separata de a restului casei. Ideal este ca instalatia de ventilare sa contina un cos cel putin la fel de inalt ca al semineului, in tot cazul sa fie deasupra acoperisului.

Usa camerei tehnice: Daca ati prevazut camera tehnica cu o usa de acces din exteriorul cladirii, este obligatoriu ca usa sa se deschida invers decit usile normale, adica inspre afara. Motivul? Nu trebuie sa fie posibila blocarea dvs, sau a altcuiva, in interiorul acestei incaperi, in cazul niciunui accident – nici macar in cazul unei explozii.

Incalzirea camerei tehnice: Daca in interiorul camerei tehnice nu aveti o centrala cu combustibil solid sau lichid, deci una care degaja caldura in procesul de ardere, este absolut obligatoriu sa montati o instalatie de incalzire, de preferinta un calorifer mural. Aceasta va impiedica inghetarea si deteriorarea instalatiilor de apa. (Dan Mazilu)

Comentarii