Totul despre pardoseli din lemn

miercuri, 01 august 2007, 17:57
4 MIN
 Totul despre pardoseli din lemn

1. Pardoseli din dusumele

 – Dusumele brute din scinduri cu grosimi de 18-24 sau 28mm si latimi de 80-300mm fixate jonctiv sau cu interspatii;

– Dusumele date la rindea pe o singura fata din scinduri de 24, 28 sau 38mm si latimi intre 100-300 mm;

– Dusumele cu lamba si uluc din scinduri sau dulapi cu grosimi de 24, 28, 38, 48 mm si latimi intre 100-160 mm date la rindea si prelucrate pe canturi cu lamba si uluc.

2. Parchet

– Pardoseli din parchete executate din lamele de stejar sau fag cu grosimea de 17-22 mm, lungimea de 200-450 mm si latimea de 30-90 mm. Pentru a se putea imbina intre ele, lamelele de parchet se prelucreaza pe fetele laterale sub diferite forme:

– Tip LU, cu uluc pe doua laturi si lamba pe celelalte doua;

– Tip U cu uluc pe toate cele patru muchii;

– Tip L cu pelt in coada de rindunica care se monteaza in mastic bituminos.

Se mai fabrica din fag sau stejar de 10 mm cu muchii drepte – parchet lamelar.

Pardoselile din parchete se pot monta pe dusumea oarba, pe placi de rumbeton fibrobeton, PFL sau prin lipire pe beton. De-a lungul peretilor se monteaza lamele denumite parizuni, cu lungimea de 1-1,5 m si latimea de 65-115 mm grosimea este egala cu a parchetului. Rostul dintre parizuni si perete se acopera cu pervazuri fixate de parchet prin cuie;

– Parchet lamelar: Acest tip de material este rezistent, usor de intretinut si el poate inlocui cu succes traditionalul parchet. Se poate folosi in orice spatiu,cu exceptia incaperilor umede (baie, sauna,etc). Suprafata este foarte rezistenta, ceea ce permite o folosire indelungata fara urmari vizibile;

– Parchetul stratificat – din foite de lemn lipite : (15mm grosime) – estetic, modern, rezistent. Structura cuprinde: stratul superior, grosime 4mm, din fag, stejar; stratul mijlociu, g- 7mm, rasinoase; stratul inferior, g 4mm, rasinoase. Panourile se imbina in sistemul nut-feder si sint finisate cu lacuri ecologice speciale pentru pardoseli. Parchetul stratificat este foarte bine uscat si dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp.Dupa ani de folosire stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit.

– Parchetul laminat: e facut din conglomerate lemnoase (rumegus) (6-8mm grosime). Este vorba de un tip de parchet realizat dintr-o placa fabricata din MDF (miez de mare densitate) care are pe partea inferioara o folie de laminata ( care da aspectul) de echilibrare pentru elasticitate, iar la suprafata filmul decorativ si un strat special contra abraziunii. Este un conglomerat de inalta densitate alcatuit din resturi foare fine de lemn compactate cu lianti. Folia de protectie este primul strat, practic cel utilizat, strat ce este tratat cu o rasina speciala, devenind foarte rezistent si usor de intretinut. Hirtia de decor este al doilea strat si este imbibat cu rasina. Acest strat reproduce diverse modele, imitatii de lemn. Suportul, materialul de baza, este o placa aglomerata, din lemn, foarte densa, cu aschii fine, lipite cu adezivi organici. Puntea exterioara, folia de pe partea posterioara are un dublu scop: protectia impotriva umiditatii si pastrarea stabilitatii formei. Are foarte buna rezistenta la presare (suporta bine mobile grele, scaune cu roti de cauciuc, pantofi cu toc cui), sint rezistente la abraziune datorita foliei de protectie de la suprafata podelei si a supunerii podelei la actiunea unui dispozitiv prevazut cu hirtie abraziva, rezistenta la chimicale, rezistenta la decolorare, rezistenta la tigara, la foc si permite incalzirea prin pardoseala. Se pot gasi intr-o mare varietate de culori si modele(desene) ce imita diverse esente de lemn nobil.

Datorita profilelor laterale se imbina etans si se monteaza cu usurinta. Sint ecologice deoarece nu contin chlorine, plastifianti, conservanti. Nu lasa murdaria si bacteriile sa penetreze, sint foarte igienice si de aceea recomandate persoanelor alergice. Se curata usor si sint rezistente la substante chimice, abraziune, zgirieturi, coloranti, raze ultraviolete si presiune.

Parchetul stratificat il puteti monta pe hol, in bucatarie, dormitor, camera de zi sau de lucru, nu insa in baie, deoarece umiditatea ridicata il deterioreaza. Este ideal pentru incaperile cu sistem de incalzire prin pardoseala. Se gasesc intr-o varietate de imitatii de marmura, mozaic, furniruri de lemn, in diverse culori.

Accesorii pentru montaj

– Folie de plastic

– Adezivi

– Plinta

Montajul este usor de realizat si pentru nespecialisti in conditiile folosirii unor truse speciale. Podelele se pot monta pe orice suprafata uscata, neteda, si curata. Pe sapa neteda se pune o folie de plastic (2mm grosime). Placile se imbina intre ele pe lateral. Virful tubului de adeziv se introduce in interiorul fantei. Se preseaza cu pene. Spre deosebire de parchetul clasic nu se lipeste de podea sau de folia de plastic.

3. Pavele de lemn

Nu insistam asupra lor, fiind folosite mai ales in locuinte de vacanta, la munte.

Comentarii