Absolventii nimanui

Subtitlu

miercuri, 04 iunie 2008, 20:29
12 MIN
 Absolventii nimanui

Universitatile iesene au intrat deja in febra examenelor, in timp ce viitorii absolventi de liceu se pregatesc pentru inscrierea la facultate. Concurenta mare se anunta si in acest an la Filosofie, Economie si Administrarea Afacerilor, Drept – de la Universitatea "Al.I.Cuza" – dar si Automatica si Calculatoare sau Constructii de Masini de la Universitatea Tehnica "Gh.Asachi".

Detalia, la "Cuza" cele mai rivnite specializari la admiterea de anul trecut au fost: «Comunicare Sociala si Relatii Publice», «Relatii Internationale si Studii Europene» sau «Asistenta Sociala», toate trei din cadrul Facultatii de Filosofie, «Jurnalism», din cadrul Facultatii de Litere, «Drept», «Psihologie», precum si specializarile economice de la FEAA. "Universitatea Cuza dispune, intr-adevar, la ora actuala de o diversitate tot mai accentuata de programe de studiu pentru licenta si master, rezultat al unei politici de adaptare permanenta la cerintele pietei de munca, si ea in continua diversificare si schimbare. Au aparut aceste programe de studii noi, la care vin candidatii intr-un numar destul de mare", a spus prof.dr. Constantin Salavastru, prorector la "Cuza" si profesor la Filosofie.

Sociolog pentru industria lemnului

Cum se reflecta insa "adaptarea la cerintele pietei" in traseul absolventilor, este incert in absenta vreunei statistici. Cu o concurenta mare la Stiinte politice si la Stiintele comunicarii, Facultatea de Filosofie nu se se incadreaza in rindul acelor facultati care ofera usurinta gasirii unui loc de munca in domeniu, conform spuselor studentilor in anii terminali, fapt recunoscut si de decanul Nicu Gavriluta. El spune ca unul dintre motivele acestei situatii ar fi lipsa unor posturi specifice absolventilor de Filosofie in organigrama institutiilor. "Ministerul nu a oferit o deschidere institutiilor de a crea asemenea posturi. De exemplu, desi in industria lemnului este nevoie si de un sociolog, nu exista un asemenea post. Nu exista o comunicare intre universitate – piata muncii si institutiile specializate. Dar de existenta posturilor de sociolog sau politolog nu ne ocupam noi. Aceste probleme ar trebui rezolvate de Ministerul Educatiei, de Ministerul Muncii. Noi avem practica la multe institutii din Iasi, studentii se intereseaza direct, dar nu sint posturi", spune decanul Gavriluta. Absolventii nu sint insa multumiti de felul cum fac practica in anii de studii si de felul cum ii pregateste facultatea pentru cariera. Andreea, viitoare absolventa de Comunicare sociala si relatii publice, in cadrul Facultatii de Filosofie, este de parere ca Iasul ar putea fi unul din orasele care ofera locuri de munca in aceasta specializare, dar absolventii nu au si o experinta practica care sa le usureze obtinerea unei slujbe: "E un domeniu foarte frumos, dar nu prea am obtinut in aceasta facultate cunostintele de care am nevoie. Fara un training la locul de munca pe care sa ti-l ofere firma, nu ai nici o sansa de reusita. Universitatea nu ne-a pus la dispozitie nici un loc de practica, ceea ce poate era de asteptat sa se intimple", spune dezamagita Andreea. Cit priveste integrarea in piata muncii, Andreea opteaza pentru o institutie de stat, deoarece, spune ea, iti ofera siguranta ca nu va da niciodata faliment si poti avansa in meseria pe care o ai. Intrebata unde se vede prefesind peste 5 ani, Andreea spune ca "pina nu ai experienta de trei ani, care este ceruta peste tot, lucrezi pe unde poti. Vreau sa fac un master imediat dupa ce imi gasesc un loc de munca, pentru a ma specializa in acelasi domeniu".

Voluntariatul, cel mai la indemina

O alta studenta in cadrul aceleiasi specializari, in anul III, spune ca dupa absolvire vrea un loc de munca intr-un Departament de relatii publice, cu sanse de reusita, crede ea, de 50%. "Cel mai usor job de obtinut poate fi pentru inceput voluntariatul in acelasi domeniu. imi place facultatea. Cind m-am inscris m-am gindit ca e deschisa domeniului "Public Relations", care cred ca o sa nfloreasca si la noi", spune Delia. Despre absolventii din promotiile trecute stie ca unii lucreaza in Departamente de Relatii publice, altii sint vinzatori sau fac promotii prin marile magazine. Studentii de la specializarea Stiinte Politice nu sint la fel de optimisti in privinta obtinerii unui loc de munca in domeniu. "Nu am nici o sansa sa ma angajez in acest domeniu. Cel mai usor job de obtinut ca absolvent de stiinte Politice ar fi sa lucrez ca secretara. Ca functionar nu pot, pentru ca acolo se intra numai cu pile. Insa nici nu as lucra in acest domeniu, pentru ca nu m-ar satisface intelectual. Nu as avea cum sa aplic ceea ce am invatat in facultate", spune Alexandra. O alta studenta de la Stiinte Politice impartaseste aceleasi idei. "Nu am nici o sansa sa ma angajez pe domeniul meu. M-am inscris la aceasta facultate crezind ca pot lucra intr-o primarie ca functionar, dar pe parcurs am realizat ca nu e asa. Nu am studiile necesare pentru primarie, poate doar una din mediul rural.", spune Ana, desi marturiseste ca ii place domeniul pe care si l-a ales. La Asistenta Sociala ar fi locuri de munca, dar salarii prost platite, spune o absolventa in anul III. "M-am apucat deja sa invat pentru o alta facultate. Acum trei ani, cind m-am inscris la aceasta specializare, am facut-o dupa ce am picat la Academia de Politie. Parintii m-au sfatuit atunci sa aleg totusi o alta facultate. Sanse de a reusi in domeniu sint, cu un salariu de 5 milioane, la o Directie de Asistenta Sociala. Cunosc multe colege care au terminat Asistenta Sociala si lucreaza in Mall ca vinzatoare, pe un salariu de 9 milioane", mai adauga ea. Decanul facultatii, desi nu are la dispozitie nici o statistica care sa confirme sau nu situatia studentilor dupa finalizarea studiilor, spune ca, in opinia sa, multi dintre ei reusesc sa se incadreze pe domeniul de licenta. "Cei mai multi dintre ei, din cite stiu eu, lucreaza in domeniile lor, un procent foarte bun, cred", spune prof.dr. Nicu Gavriluta.

Licentiatii de Economie: director de vinzari sau vinzator la Mall

"In ultima vreme s-a mentinut numarul de studenti si concurenta la admitere, dar ne asteptam sa scada, odata cu scaderea populatiei scolare", declara prof.dr. Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA). Aflat, de asemenea, in imposibilitatea de a oferi informatii despre situatia studentilor dupa absolvirea facultatii, in lipsa unor statistici concrete, decanul apreciaza ca, in decurs de 1-2 ani de la absolvire, studentii isi gasesc un loc de munca in acest domeniu in proportie de aproximativ 80%. Nu are statistici cind spune asta, dar crede ca in curind vor exista, ca se va urmari evolutia absolventilor: "In reglementarile ARACIS (Agentia Romana a Calitatii invatamintului Superior, n.r.) este un indicator al gradului de incadrare in piata muncii a absolventilor. Deja la promotiile actuale am inceput sa trimitem email-uri, pentru a obtine apoi aceste infomatii. Peste 3-4 ani vom avea o statistica exacta", declara profesorul Airinei. Studentii acestei facultati nu par a avea insa aceleasi opinii. "Dupa absovire sint sanse minime de angajare pe domeniu, pentru ca e nevoie de o experienta. Job-ul cel mai usor de obtinut ar fi poate in cadrul unui Departament de Relatii cu Clientii", spune George, student in anul III la Management. Ana-Maria, studenta in anul III la Marketing, crede ca absolventii de FEAA au sanse de 50% de a se angaja pe domeniu, si alte sanse de 50% de a se angaja ca vinzator in Mall. "Multi nu sint pe domeniu pentru ca lucreaza din timpul facultatii sau se angajeaza imediat dupa. In Iasi, din cite stiu, nu prea sint posibilitati. Cred ca 30% din studentii de la Marketing vor sa lucreze pe publicitate, dar in Iasi nu prea sint sanse. Fiecare angajator cere o experienta, dar eu as prefera sa pornesc de la secretara", spune Ana- Maria.

Scad studentii la Litere

Decanul facultatii sustine insa ca in toate domeniile este nevoie de economisti. "Chiar si viitorii contabili autorizati sint tot absolventi de Economie. Avem promotii foarte mari pentru finante-banci. Un procent de 10-15% din studenti cred ca se duc anual in banci. O alta parte din absolventi sint angajati de firmele multinationale, o alta parte de 10% se incadreaza in administratia publica sau organizatii guvernamentale. Odata cu intrarea Romaniei in UE a crescut si oferta. Firmele au venit si si-au deschis filiale si in Romania", spune decanul facultatii, prof.dr. Stefan Avadanei. Facultatea de Litere s-a confruntat cu o scadere a numarului de studenti in ultima perioada, fenomen care are insa si o explicatie, potrivit decanului: "Majoritatea studentilor de la noi se duc in invatamint, dar asta presupune doua caracteristici contradictorii: este un post destul de sigur, dar salariul este foarte prost. Meseria de profesor nu este nici motivanta si nu are nici cautare pe plan international". In urma cu 2 ani, mai adauga decanul Avadanei, erau in jur de 3.000 de studenti la Litere, iar acum sint aproximativ  2.500. Sectiile cele mai solicitate sint, potrivit lui, Romana, Engleza si departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii. Irina, studenta in anul III la Litere, crede ca are foarte putine sanse de a-si gasi un loc de munca in domeniu: "Sint foarte putin locuri de traductologie, iar ca profesor trebuie sa treci prin foarte multe etape. Nu-mi pare rau insa ca mi-am ales aceasta facultate. Initial m-am gindit ca vreau sa devin o buna profesoara de limba engleza, dar o sa ma orientez spre orice altceva. Nu vreau sa stau degeaba"..

A terminat Dreptul in 2005 si nu are post nici acum

Traseul absolventilor de la Drept  este de asemenea necunoscut de reprezentantii facultatii, in lipsa unor date concrete. Decanul facultatii este de parere ca cei mai multi din rindul absolventilor isi gasesc totusi o profesie in acest domeniu. "Cred ca peste 60-70% au o profesie in domeniul juridic, care este un domeniu foarte vast: Institutul National de Magistratura(INM), administratie publica, avocatura, executori, notari, Intitutii Europene, ministere etc.", spune prof.dr. Tudorel Toader. Job-ul cel mai usor de obtinut, in opinia sa, pentru un absolvent de Drept ar fi cel de avocat: "In avocatura e mai usor de intrat, dar rezultatele se aleg dupa clientela", mai declara el. Studentii din cadrul acestei facultati nu par a fi insa foarte convinsi de sansa lor de reusita. "La INM, in fiecare an sint foarte putini studenti admisi, iar examenele sint foarte grele. Cei care au parinti judecator  primeaza. Meseria cel mai usor de obtinut ar fi poate cea de consultant juridic la o firma", spune Maria, studenta in anul II. Catalina, absolventa a promotiei 2005, nu lucreaza nici acum in domeniul juridic: "Imediat m-am angajat in domeniul asigurarilor. Am lucrat doi ani de zile, iar acum sper sa reusesc la INM. Am mai incercat o data si nu am reusit, dar m-am mai pregatit intre timp si acum cred ca am sanse de 70% de a reusi". Studentii de la "Cuza" sint insa pe locul II sau III in topul national al absolventilor de la Institutul National de Magistratura, conform unor statistici ale instituttiei din ultimii trei ani. "Cei mai multi si mai buni studenti de la INM sint de la Iasi", spune prof. dr. Tudorel Toader.

Absolventii de AC nu mai vor asa mult sa emigreze

La Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", intre cele mai solicitate facultati de  absolventii de liceu se afla Facultatea de Automatizari si Calculatoare, Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, Facultatea de Constructi si Instalatii. Nici Universitatea Tehnica nu are insa statistici care sa ateste modul de incadrare al studentilor in piata muncii. Vladimir Zghibarcea, inginer in cadrul Centrului de Orientare Profesionala, spune ca toate facultatile din cadrul Universitatii Tehnice aveau cerere de angajare din partea firmelor romanesti si straine, de peste 100%, proportional cu numarul absolventilor de anul trecut, cea mai solicitata fiind Facultatea de Mecanica. Dar nu se stie care a fost si rata angajarilor. "Stim ca n-avem someri. Studentii se angajeaza din ultimul an de facultate. Cred insa ca cerere exista", declara presedintele UTI, prof.dr. Mihail Voicu, profesor la Automatizari si Calculatoare. Conform spuselor sale, 20% dintre absolventi isi continua studiile. Numarul absolventilor de AC care opteaza pentru un loc de munca in strainatate pare insa a fi in scadere: "In ultimii 5-6 ani, se oberva ca tendinta o scadere a numarului de absolventi care pleaca in strainatate, nu una majora, dar semnificativa fata de anii 90′, pentru ca sint oportunitati si in Iasi", mai spune Mihail Voicu. Chiar si in aceste conditii, unii studenti nu sint interesti de piata IT din Romania. "In domeniul acesta nu ma intereseaza piata din Romania. Vreau sa plec in Germania sau in Franta. Dar si in Iasi sint sanse destul de mari, cam de 90%. Jobul cel mai usor de obtinut pentru un absolvent de AC ar fi acela de programator. Din cite stiu, toti cei care au terminat deja lucreaza in domeniul lor sau in banci", spune Stefan, student in anul V la Automatizari si Calculatoare. Peste cinci ani, i-ar placea sa lucreze in tara, dar cu salariul care se ofera acum in afara tarii. "Cind am venit la facultate am crezut ca se face foarte multa programare si ca o sa existe cel putin o specializare pe domeniul graficii pe calculator. Dar am inteles apoi ca nu se face atita grafica cit am crezut, si calculatoarele presupun mai mult decit credeam", spune o alta studenta, Ana-Maria.

La constructii de Masini, rata angajarii tinde spre 90%

Decanul de la Constructii de Masini, prof.dr. Gheorghe Nagit, spune ca studentii sai sint solicitati in proportie de 180% de catre firme, iar absolventii acestei facultati se integreaza in domeniul lor intr-un procent de aproximativ 90%. "Cei mai multi studenti se orienteaza spre firmele care le ofera posibilitatea de a merge in afara tarii. Ne confruntam acum cu o cerere mai mare decit oferta, dar a crescut si concurenta la admitere", declara prof.dr. Gheorghe Nagit.

Agricultorii prefera sectorul de stat

Desi urmarirea traseului absolventilor pare un lucru aproape imposibil pentru universitatile iesene, a fost realizabila pentru Universitatea de Stiinte Agricole. "E simplu. Am obtinut aceste date prin legaturile cu absolventii si colegii lor, dar si prin intermediul absolventilor care vin sa-si ia diplomele", a spus prof.dr. Vasile Vintu, prorector cu activitatea didactica. La nivelul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, 78,5% dintre absolventii ultimelor doua promotii au reusit sa se incadreze in domeniul de licenta, conform spuselor prof.dr Vasile Vintu. "Aceste date au fost obtinute si datorita faptului ca am fost incadrati in proiectul pilot al ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamintul Superior, n.r.) de anul trecut", mai declara el. Cele mai solicitate programe de studiu de catre absolventii de liceu au fost anul trecut Ingineria Produselor Alimentare, de la Facultatea de Agricultura, Medicina Veterinara si Inginerie Economica. Dintre Absolventii de Medicina Veterinara, cea mai mare parte s-au incadrat in sectorul privat – 45%, iar in domeniul public, in rindul Directiilor Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor – 32%,  14% sunt doctoranzi, iar 5% sint plecati in strainatate. in Agricultura, situatia este inversata. Un procent de 83,5% din absolventii ultimilor doi ani sint angajati in domeniul public (Agentii de Plati in Agricultura, Agentii de Dezvoltare Rurala sau servicii de consultanta agricola), iar 16,5% s-au integrat in  domeniul privat. "in Medicina Veterinara sint impartiti un pic mai multi de la inceput in domeniul privat, in servicii de circumscriptii, laboratoare dar si clinici private, in timp ce absolventii din domeniul agricol, unde partea privata este inca in asezare, tind sa se duca spre domeniul public, unde acumuleaza o anumita experienta, apoi trec la privat", declara prof.dr. Vasile Vintu. Absolventii Facultatii de Zootehnie s-au integrat intr-un procent de 50% in domeniul public, 26% in sectorul privat, iar 16% sint plecati in strainatate. "La Zootehnie, multi sint plecati in Danemarca, dar lucreaza in domeniul lor", mai spune prof.dr. Vasile Vintu. La Facultatea de Horticultura, 31% dintre absolventi sint angajati in domeniul public, la Directii Agricole, 42% in societati de diferite tipuri si 1,5% in strainatate. Prorectorul cu activitatea didactica a mai adaugat ca aceste statistici au putut fi realizate si pentru ca universitatea nu are un numar foarte mare de studenti, iar un alt avantaj este acela ca multi studenti se angajeaza in cadrul firmelor care isi prezinta oferta universitatii.

Cifre de scolarizare aprobate dupa ureche

Rata de angajare a absolventilor nu constituie un criteriu in functie de care Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului aloca anual cifra de scolarizare.

Contactatat telefonic pentru a ne spune care este strategia Ministerului Educatiei in aceasta privinta, ministrul Adomnitei ne-a indrumat spre consilierul sau, Mihaela Suciu. Aceasta ne-a enumerat factorii de care se tine seama atunci cind se repartizeaza numarul de locuri finantate de stat: statistica referitoare la numarul anual de absolveti care termina liceul, numarul de locuri solicitat anual din partea universitatilor, oferta de pe piata fortei de munca, gradul de absorbtie pe piata muncii, indicatorii europeni la care a aderat Romania. Mihaela Suciu mai spune ca universitatile cu prestigiu primesc de regula numarul de locuri solicitat. Atunci cind solicita o anumita cifra de scolarizare, universitatile nu tin cont de nici o analiza de piata, nici de rata de reusita a absolventilor, ci doar de concurenta la admitere.

Comentarii