Academia Romana, atrasa in conflictul de la „Xenopol”

miercuri, 19 martie 2008, 20:16
3 MIN
 Academia Romana, atrasa in conflictul de la „Xenopol”

Cercetatorii de la Institutul „A.D. Xenopol" au protestat ieri din nou impotriva conducerii. La un an de zile de la deschiderea conflictului, 10 din totalul celor 25 de istorici au inaintat o scrisoare filialei Iasi a Academiei Romane si intregului corp academic din Romania prin care vor sa atraga atentia asupra situatiei din institut. Semnatarii au protestat si public, in fata filialei Academiei din Copou, impotriva altor evenimente recente pe care le considera ilegale: decizia sectiei de istorie a Academiei, prezidata de chiar directorul Institutului „Xenopol", acad. Alexandru Zub, de a suplimenta numarul de membri ai consiliului stiintific cu 5 persoane din afara institutiei si numirea unui director adjunct, in persoana cercetatorului Dumitru Vitcu. Conducerea s-a marit In primavara anului 2007, 14 cercetatori din cadrul institutului inaintau actualului director, acad. Alexandru Zub, un memoriu prin care ii cereau organizarea alegerilor pentru un nou consiliu stiintific, cel care era in functiune in acel moment pierzindu-si valabilitatea de mai bine de un an. La cererea lor, s-au organizat alegeri pe 27 martie 2007. Adunarea generala a Institutului a ales atunci noi membri ai consiliului, inclusiv reprezentanti ai protestatarilor, dar alegerile au fost invalidate de Academia Romana, unde academicianul Zub conduce sectia de Stinte Istorice. Tinerii cercetatori, nemultumiti de situatia de criza, au inaintat Academiei Romane alte memorii prin care cereau sprijin pentru iesirea din blocajul institutional.

„Noi am sperat foarte mult in puterea de implicare si de convingere a conducerii Academiei Romane", se specifica in memoriu. In cele din urma, pre- sedintele Ionel Haiduc si prezidiul Academiei Romane au recunoscut pe 1 februarie 2008 alegerile de anul trecut, cerind intrarea imediata in activitate a consiliului stiintific si rezolvarea problemelor presante, printre care analiza situatiei pensionabililor si a promovarilor. La sfirsitul lui februarie 2008, sectia de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei a decis includerea in consiliu a altor patru membri, toti din alte institute de cercetare decit „Xenopol": Teodor Dima, Ioan Aurel Pop, Victor Spinei si Alexandru Ungureanu, toti membri corespondenti ai Academiei. „Prin aceasta decizie, care contravine art.15 din Regulamentul cadru de organizare si functionare a institutelor din subordinea Academiei Romane (aceasta prevede doar posibilitatea prezentei in consiliul stiintific al unui institut a cel mult doi membri externi) si constituie un act fara precedent in istoria recenta a Academiei Romane, este practic anulat principiul autonomiei de care se bucura prin Statut institutele de cercetare", mai spun protestatarii in scrisoare. Alexandru Zub nu a dorit sa comenteze situatia.

Academicianul Teodor Dima a declarat insa ca nu stia ca face parte din consiliul Institutului „Xenopol". „Nu m-a informat nimeni. Nu am primit nici o decizie in acest sens. Trebuie vazut daca s-a procedat legal in numirea noastra. Nu cred ca putem legal face parte din consiliul lor stiintific, intrucit apartinem de alte institute", a spus Teodor Dima. Promisiuni de noi proteste Tinerii cercetatori contesta si legalitatea altei decizii luate de aceasta data de presedintele filialei iesene a Academiei, acad. Viorel Barbu, care a instituit la data de 14 martie 2008 functia de director adjunct la „Xenopol", in care l-a desemnat pe dr. Dumitru Vitcu.

Autorii scrisorii acuza ca functia de director adjunct nu exista in schema de functionare a institutului. „Ne indoim de faptul ca numirea domnului dr. Dumitru Vitcu in functia de director general va conduce la aplanarea conflictului. Mai amintim ca domnul Vitcu a fost inainte de 1989 secretar de partid al Institutului vreme de cinci mandate si apare ca persoana de sprijin a Securitatii pe lista gasita la revolut ie in biroul fostului prim-secretar PCR Iasi, Maria Ghitulica", se mai spune in scrisoare. De asemenea, toti cei care au participat la manifestarea din cursul zilei de ieri ameninta chiar cu o greva, sau cu organizarea altor actiuni de protest, daca aceste probleme nu vor fi solutionate nici la Bucuresti. Contactat telefonic, academicianul Alexandru Zub nu a vrut sa comenteze. Nici dr. Dumitru Vitcu nu a dorit sa dea declaratii in legatura cu alegerea sa in functia de director adjunct. „Nu pot sa va zic decit ca am luat-o ca pe o obligatie de serviciu, nimic mai mult", a precizat acesta. (Cristina LUCACI) 

Comentarii