Doar 73 de fericiti dupa contestatiile de la „bac”. VEZI REZULTATELE IN URMA CONTESTATIILOR

vineri, 08 iulie 2011, 11:00
3 MIN
 Doar 73 de fericiti dupa contestatiile de la „bac”. VEZI REZULTATELE IN URMA CONTESTATIILOR

Dupa rezolvarea contestatiilor, in judet au reusit sa mai promoveze inca 73 de candidati. Numarul total al celor care au trecut de bacalaureat a ajuns de la 2.652 la 2.725, din cei 6326 prezenti la toate probele. In procente, cresterea este de la 41,9% la 43,08%. Au fost depuse 1.928 de contestatii, cele mai multe dintre ele la romana (628) si la matematica (569).

"In urma solutionarii acestora, 191 de note au fost scazute si 438 de note au crescut. De asemenea, la nivelul judetului Iasi se inregistreaza acum inca un absolvent cu media generala 10 – eleva de la Colegiul «Costache Negruzzi» care a contestat nota obtinuta la matematica – , ridicind la 13 numarul elevilor ieseni care au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat cu media 10. Se incheie astfel o sesiune de bacalaureat in care cadrele didactice implicate si-au demonstrat inca o data profesionalismul si corectitudinea", a precizat inspectorul de limba romana Mihaela Apetroae.

Cea de a douasprezecea zecista din municipiu, Mirona Letitia Dobri, a absolvit Colegiul "Negruzzi" (profilul matematica-informatica, n.r.) ca sefa de promotie. Teza de la matematica ii fusese evaluata cu 9,60.

Contestatii cu ghinion

Pentru unii candidati, contestatiile nu au fost o salvare, ci dimpotriva, i-au coborit si mai mult. De exemplu, la centrul de examen Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza" sint si situatii in care scaderea e mai mare de un punct. Unui candidat care luase 4,30 la romana, dupa corectare nota i-a scazut la 3,00. Altul, care avea 5,10, in urma reevaluarii lucrarii a ramas cu 4,10. La acelasi centru si la acceasi disciplina s-a intimplat insa sa fie si o crestere de aproape un punct si jumatate, si anume de la 5,65 la 7,10.

"In urma contestatiilor au mai promovat 2 elevi, astfel ca in total avem 5, din cei 110 prezenti. Ma refer strict la unitatea noastra, nu si la Grupul Scolar din Podu Iloaiei. Aici stiu doar ca nu a mai promovat nimeni. Dupa parerea mea, nu e o tragedie ca nu au luat bacalaureatul. Chiar inainte de a incepe probele scrise, m-au contactat 4 agenti economici pentru a angaja absolventi de la noi. Mai mult de 10 elevi din clasa a XIII-a ruta progresiva, care au 20 si 21 de ani, au dat interviu si de luni vor incepe lucrul, cei mai multi dintre ei ca muncitori in service-uri auto. Anul trecut, peste 50% din cei care nu au promovat bacalaureatul au fost angajati la Delphi si sint in continuare acolo. Consider ca, intre un elev de 10 care se duce sa studieze afara si unul care ramine in tara in sectorul de productie, ar trebui sa fie apreciat cel din urma. In fata «umililor» mei absolventi, sincer, imi plec capul", a spus Stefan Chichirau, directorul Colegiului Tehnic "Sturdza".

O situatie delicata

La centrul de examen "Radu Cernatescu" a mai promovat un candidat, insa de la Grupul Scolar din Tibanesti, astfel ca, in total, sint 28. Cite doi candidati au mai promovat la centrele de examen "I.C. Stefanescu" si CFR, astfel ca la primul sint in total 12, iar la al doilea 18. "Noi ne-am confruntat cu un caz mai delicat. Ma refer la un baiat care avea peste 8 la romana, peste 7 la mate si 4,90 la biologie. In urma contestatiei, i-au dat 10 sutimi. Profesorii sint de acord sa faca pregatire pe vara cu cei care nu au promovat", a explicat Mihaela Poroch, directoarea de la Grup Scolar CFR.

La centrul de examen "Anghel Saligny" ramin si dupa contestatii tot 5 promovati. Se pare ca cei mai multi candidati care au reusit sa ia bacalaureatul in urma contestatiilor sint de la Colegiul Tehnic "D. Leonida". Aici au mai obtinut medie de trecere 5 candidati, astfel ca bilantul primei sesiuni de examen arata ca au promovat 20. Candidatii care au ramas cu notele nemodificate ori, mai rau, scazute, au rabufnit intr-un limbaj violent impotriva corectorilor. "Ce zdrente de oameni! Astia nu merita nici un ban!", a spus revoltat un elev de la "Leonida". "Ce mirlani! In loc sa creasca, au scazut notele…", si-a exprimat nemultumirea o eleva de la CFR. "Singurul lucru care se putea aranja la bacalaureat era copiatul", a concluzionat un elev de la "Cernatescu".

Inscrierile pentru sesiunea de bacalaureat august – septembrie sint programate in perioada 11-15 iulie. "In aceasta sesiune, la nivelul judetului Iasi se inregistreaza de obicei peste 1.800 de candidati in fiecare an", a precizat inspectorul Mihaela Apetroae.

REZULTATELE IN URMA CONTESTATIILOR LA EXAMENUL DE BACALAUREAT

PARTEA I

PARTEA A II-a

Comentarii