Dupa 15 ani, Universitatea Tehnica vrea sa reia constructia bazinului olimpic

marți, 17 aprilie 2007, 13:27
2 MIN
 Dupa 15 ani, Universitatea Tehnica vrea sa reia constructia bazinului olimpic

Iasul ar putea gazdui in 2009 competitii internationale de inot la bazinul olimpic al Universitatii Tehnice "Gh. Asachi", aflat in constructie cu fonduri primite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. "Va fi de departe cel mai mare si mai modern bazin de inot din Moldova", anunta prof.dr. Mircea Cozmanca, prorector pentru strategii universitare in cadrul institutiei.

Intreaga constructie are o suprafata desfasurata de 7.890 de metri patrati si va cuprinde pe linga bazinul propriu-zis si cabine de dus, sauna, sala de fitness sau tribune pentru publicul care participa la competitii.

"Bazinul va fi realizat la standarde internationale. De altfel, dupa finalizarea constructiei vom solicita omologarea lui la nivel international, pentru a putea gazdui competitii importante", ne-a spus si Lucica Acatrinei, sefa serviciului "Tehnic" din cadrul UTI.

Proiectul bazinului, situat linga sala de sport din Gradinari, nu este o noutate pentru comunitatea academica de la Universitatea Tehnica. De fapt, realizarea acestuia a inceput inca din iunie 1990, insa lucrarile au fost oprite de mai multe ori, in lipsa unor fonduri suficiente.

Incepind cu anul 2006, finantarea de la MEdC s-a imbunatatit, iar in acest an bazinul de inot a fost aprobat printre obiectivele de investitii cu o finantare de 1.350.000 RON (13 miliarde lei vechi).

"Proiectul a fost initiat in anii ’90-’91, iar lucrarile au fost realizate in vreo trei runde. Insa, pina anul trecut, MEdC nu a acordat fonduri suficiente, iar proiectul a stagnat o perioada. Acum, ca am primit finantare de la minister, speram ca in citiva ani sa il finalizam", a mai precizat prorectorul Mircea Cozmanca.

UTI mai are nevoie de 145 de miliarde lei vechi

Deocamdata, firma contractata pentru realizarea lucrarii, "Conest" SA, nu a realizat decit structura salii si placa de beton a bazinului, care ar putea fi insa inlocuita. "Placa de beton a bazinului a fost turnata in anii 1990-1991, dar nu stiu daca mai este buna acum. Vom face o expertiza tehnica si apoi vom vedea daca o vom inlocui sau vom continua lucrarea de unde am lasat-o", a declarat prof.dr. Mircea Cozmanca.

Pina acum, cind au fost primite noi fonduri, universitatea a cheltuit pe bazinul olimpic 613.000 RON (6 miliarde lei vechi). Pentru a finaliza proiectul insa, universitatea are nevoie de o finantare de zece ori mai mare decit cea primita la ultima runda.

"Pentru incheierea proiectului mai avem nevoie de inca 14.500.000 RON (145 miliarde lei vechi). Daca ministerul va acorda insa si anul urmator finantari precum cele din ultima perioada, bazinul va putea fi finalizat pina in decembrie 2009, data stabilita si in contract", sustine Lucica Acatrinei.

Dupa ce va fi finalizat, bazinul va fi deschis tuturor iesenilor contra unei taxe care va fi stabilita de universitate.

Comentarii