Elevii prefera profilul de liceu matematica-informatica

joi, 13 decembrie 2007, 19:53
2 MIN
 Elevii prefera profilul de liceu matematica-informatica

Profilul teoretic matematica-informatica este in continuare cel mai rivnit de elevii care termina clasa a opta. Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAPP) a chestionat peste 8.000 de elevi ieseni din ultimul an de gimnaziu cu privire la preferintele lor pentru continuarea studiilor.

„Imbucurator este ca nici unul nu a declarat ca va abandona scoala. Peste jumatate dintre elevii repondenti au spus ca vor urma profilul teoretic. Cei mai multi se vor indrepta spre matematica-informatica, o parte catre filologie si restul, spre stiinte. Cu toate acestea observam ca incepe sa se echilibreze balanta intre profilul real si cel umanist in functie de valorile si cerintele societatii", a declarat Maricica Buzescu, directoarea CJAPP.

Psihopedagogii care au aplicat chestionarele printre elevi au observat o revigorare a filierei tehnologice. Dintre elevii care au optat pentru profilurile tehnologice sau vocationale, cei mai multi au ales un grup scolar sau o scoala de arte si meserii. Atractivitatea cea mai mare o au specializarile care le ofera elevilor posibilitatea calificarii in meserii cerute pe piata muncii din strainatate.

„1.726 de elevi au declarat ca vor opta pentru un profil tehnologic, iar 10% dintre acestia au optat pentru servicii. De asemenea, la cautare sint domenii precum constructiile, mecanica sau agricultura. La polul opus, cu atractivitatea cea mai slaba sint profiluri precum chimia industriala", a mai declarat Maricica Buzescu.

In plus, o parte dintre elevi au optat pentru invatamintul alternativ de tip Waldorf, iar altii spre unitati de invatamint din alte judete. „Nu este vorba despre faptul ca invatamintul iesean nu ar fi suficient de bun, ci de pozitionarea geografica a acelor elevi. Aflindu-se la capete de judet, multi prefera sa mearga la scoala in cele mai apropiate orase, care se afla in judetele invecinate", a incheiat Maricica Buzescu.

Elevii din ultimele doua clase de gimnaziu sustin in aceasta perioada primele teze cu subiect unic, ale caror note vor conta pentru admiterea in invatamintul liceal.

Astfel, in premiera din acest an, admiterea in clasa a IX-a se va face in functie de mediile obtinute la cele trei teze cu subiect unic (de la limba romana, matematica si istorie sau geografie), sustinute  semestrial, in anul scolar 2007-2008, de catre elevii de clasa a VIII-a si media generala a claselor de gimnaziu.

Comentarii