Exodul inteligentei

Subtitlu

vineri, 09 septembrie 2011, 22:45
7 MIN
 Exodul inteligentei

In ultimii patru-cinci ani, numarul absolventilor de liceu care isi continua studiile in universitati din strainatate a crescut constant. Din judetul Iasi, cel putin 30 de absolventi ieseni ajung in acest an pe bancile universitatilor aflate in primele 100 din lume. Patru dintre ei vor fi studenti la doua din cele mai bune zece institutii de invatamint superior de pe Glob: Cambridge si Oxford. Vor studia la universitati bine cotate din Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Danemarca aproape 90 de absolventi de la National, "Racovita", Negruzzi", "Moisil" si "Eminescu". Profesorii ieseni arata ca numarul elevilor ar fi fost mai mare daca nu era criza economica, costurile intretinerii la studii in strainatate fiind apreciabile. Din aceasta cauza, multi tineri isi amina plecarea din Romania dupa terminarea unei facultati.

"Este onorant si trist in acelasi timp"

Dintre cele trei colegii de elita, cei mai multi absolventi la universitatile aflate in primele 100 din lume (in clasamentul general al topului Shanghai – Academic Ranking of World Universities) ii are "Negruzzi", si anume 16, jumatate din numarul total al celor admisi in strainatate. Tudor Balan, olimpic international la chimie, va merge la Universitatea Cambridge (Facultatea de Chimie), iar Ioana Zamfir, de asemenea cu rezultate la olimpiadele internationale de chimie, va studia la Universitatea Yale din SUA (Stiinte). La Oxford vor fi studenti Sergiu Vicol, olimpic la informatica, si Andrei Piroi, olimpic la fizica. Cei doi au optat pentru specializarile la care au facut performanta in liceu. Sase absolventi vor incepe studiile la Universitatea Edinburgh din Scotia, trei la Universitatea Manchester din Anglia, doi la Universitatea Sheffield si unul la Universitatea Copenhaga. In total, 31 de "negruzzisti" (14 dintr-o singura clasa, a XII-a B, unde a fost diriginte profesorul de matematica Adrian Zanoschi, n.r.) din cei 147 citi au absolvit in acest an vor fi studenti in strainatate. "Numarul celor care studiaza la universitati din strainatate creste semnificativ an de an, aspect explicabil prin atractivitatea si valoarea recunoscuta a unor universitati, cit si prin calitatea educatiei si a nivelului de cunostinte dobindit de elevii nostri intr-o scoala extrem de performanta si intr-un mediu competitional. Taxele sint suportabile, faptul ca sintem in UE prezinta avantaje si facilitati, se adauga credite pentru anii de studii, in Marea Britanie, sau absenta taxelor de studiu in tarile nordice. Elevii olimpici beneficiaza si de burse motivante, de oportunitati de cercetare, de sustinere pentru doctorate. Pentru palmaresul Colegiului «Negruzzi» este onorant, un indicator al calitatii educatiei oferite elevilor nostri. Pentru tara, pentru Iasi este trist, valori umane, minti stralucite se vor realiza in alte orizonturi, dar poate fi o consolare faptul ca sint mesageri, ambasadori ai invatamintului romanesc", a precizat Camelia Gavrila, directoarea Colegiului "Negruzzi".

Ponderea cea mai ridicata este la "Emil Racovita" – 20%

De la Colegiul "Emil Racovita" au fost admisi la universitati din top 100 mondial 5 absolventi, 4 la Universitatea Edinburgh din Scotia si unul la Universitatea Utrecht din Olanda. "Stiu ca nu sint universitati de top precum Cambridge sau Oxford, dar acestea au fost optiunile lor, probabil si in functie de posibilitatile financiare. Nici nu au aplicat la universitati de top, ci la universitati care sint foarte bune pe specializarile pe care doresc sa urmeze. Avem in acest moment studenti la universitati de top, de exemplu Andrei Ungureanu este in anul III la Oxford", a precizat Paula Gavrilescu, noul director principal al Colegiului "Racovita". Ca pondere insa, colegiul are cei mai multi absolventi admisi la universitati din strainatate, si anume 23 din 119. Cei mai multi, 8, au optat pentru universitati din Scotia (Edinburgh, Glasgow sau Aberdeen, n.r.), intrucit nu trebuie sa achite taxele de scolarizare. "In Scotia, pentru cetatenii Uniunii Europene, taxa de scolarizare este platita de o agentie guvernamentala. Va trebui sa ma descurc doar cu masa si cazarea, iar din ce am estimat, costurile vor ajunge cam la 7.000 de lire pe an. La inceput, ma vor sustine parintii, apoi, dupa ce voi obtine permisul de munca pentru studenti, voi cauta sa ma angajez cu jumatate de norma. La cum evolueaza situatia in tara, cred ca voi ramine acolo dupa terminarea studiilor. Chiar cred ca acolo munca si onestitatea sint mult mai apreciate decit la noi", a explicat Codrin Florescu, absolvent de "Racovita" acceptat la Universitatea Edinburgh, pe specializarea Inginerie Civila. Adriana Eliza-Cozma, sefa de promotie si zecista la bacalaureat, si Cristian Haba, olimpic la chimie si, de asemenea, zecist la bacalaureat, isi vor continua studiile in Iasi. Adriana va fi studenta a Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice, iar Cristian student al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii "Gr.T. Popa". "Am oportunitatea sa plec din Iasi la universitati de medicina din strainatate cu bursa Erasmus", a spus Cristian, care ar fi vrut sa plece la Imperial College of Science, Technology an Medicine din Londra, insa ar fi trebuit sa sustina un bacalaureat international, cu mai multe probe din aria Stiinte.

"Sint copii foarte buni care ramin"

De la Colegiul National, 17 din cei 150 de absolventi au fost admisi la universitati din strainatate, insa vor pleca 11. Dintre acestia, sase vor fi studenti la una din cele mai bune 100 de universitati de pe Glob. Doi dintre absolventi, Anca Georgescu si Adela Constantinescu, vor incepe facultatea la Oxford, respectiv la Imperial College of Science, Technology and Medicine din Londra. Cite un absolvent isi va continua studiile la Universitatea Heidelberg din Germania, respectiv la Universitatea Copenhaga. Alti doi absolventi vor fi studenti la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, aflata pe pozitia 54 in top 500 Shanghai si cotata ca fiind a doua din Germania.

"Fata de anii trecuti, au aplicat mai putini, probabil si din cauza situatiei economice dificile. Anul trecut, de exemplu, in jur de 30 au fost admisi. Sint copii foarte buni care pleaca, dar si copii foarte buni care ramin. De exemplu, Adela Constantinescu, olimpica la biologie, pleaca la Imperial College din Londra, iar Vladimir Rumleanschi si Andreea Scoban, olimpici internationali la geografie, respectiv chimie, au optat pentru universitati din Bucuresti. Dintre cei foarte buni sint care isi doresc urmatorul lucru: sa continue studiile de licenta in tara si sa plece la master in strainatate, pentru ca nu e usor sa pleci la 19 ani de acasa si sa trebuiasca sa te descurci singur", a explicat Cristina Valcu, directoarea de la Colegiul National.

De la Colegiul "Mihai Eminescu" pleaca spre universitati din afara in medie 8% dintre absolventi. "In ultimii ani, intre 8% si 10% din absolventii nostri sint acceptati sa studieze la universitati din Franta, Danemarca, Irlanda, Anglia, SUA si Cipru. In Franta merg cei mai multi, la universitati din Paris, Lyon sau Marsilia. Sint copii care pleaca in strainatate si pentru ca au unul sau ambii parinti la munca acolo si asa se reuneste familia. Anul acesta, avem 160 de absolventi in total", a mentionat Gabriela Sandulescu, directoarea Colegiului "Eminescu".

Unul-doi pe generatie ajung la universitati de top

De la Liceul de Informatica "Gr. Moisil", aproximativ 5% dintre absolventi se indreapta catre universitati din alte tari. "Procentul e oarecum constant, de aproximativ 5%. De obicei se orienteaza catre sisteme de invatamint unde nu au de platit taxa de scolarizare, unde trebuie sa suporte doar cazarea si masa, cheltuielile de subzistenta. Anul acesta au optat pentru universitati din Danemarca, Germania (Berlin) si Scotia. Cite unul-doi pe generatie, adica din 150 de absolventi, pleaca la universitati de top. De exemplu, in ultimii doi ani au plecat elevi de-ai nostri la Edinburgh si la Bremen", a explicat Cristina Timofte, directorul adjunct de la "Moisil". In primele 150 de universitati din lume, Iasul va avea studenti la institutii precum London School of Economics, Universitatea Warwick, Universitatea Birmingham, (Marea Britanie) si Universitatea Amsterdam. Printre specializarile preferate de absolventii ieseni, se numara cele specifice domeniilor economic (Management, Marketing, Business), IT (Computer Science), medical, stiintific (chimie, fizica, matematica) ori juridic (Drept). Optiuni mai particulare sint Actoria, Design-ul vestimentar sau Criminalistica.

Pe ce locuri se situeaza universitatile alese de elevii ieseni

Potrivit celebrului clasament al institutiilor de invatamint superior din intreaga lume, Shanghai Academic Ranking of World Universities, pe anul 2011, Universitatea Cambridge este pe locul 5 la nivel mondial si pe primul loc in Marea Britanie. In domeniul Stiinte si Matematica este, de asemenea, pe locul 5, iar strict pe disciplina Chimie, pe locul 4. Universitatea Oxford se claseaza pe pozitia a zecea in lume si pe a doua in Marea Britanie, cele mai puternice domenii al sale fiind Stiinte Naturale si Matematica (9), respectiv Stiinte Sociale (16). Pe locul 20 in clasamentul general este University College London, fiind cotata in ultimul top Shanghai ca fiind a treia din Marea Britanie. Imperial College se afla pe locul 24 in clasamentul general mondial, fiind a patra cea mai buna institutie de invatamint superior din Regatul Unit al Marii Britanii. Domenii bine cotate sint Medicina/Farmacie si Inginerie. Universitatea din Manchester este pe locul 38 in lume, respectiv pe locul 5 in Regatul Unit al Marii Britanii, fiind puternica pe partea de Inginerie si Tehnologia Informatiei. Universitatea din Copenhaga se situeaza pe locul 43 in lume si este prima din Danemarca, domeniile cele mai reprezentative fiind Stiintele Naturale, respectiv IT. Universitatea Utrecht se afla in clasament pe pozitia 48, iar in Olanda este cea mai buna. Stiinte Naturale si Matematica este cel mai bine cotat domeniu de studiu de aici. Universitatea Edinburgh ocupa locul 53 in clasamentul mondial general si locul 6 in Marea Britanie, fiind puternica pe partea de Stiinte Agricole. Universitatea Heidelberg se claseaza pe locul 62 in lume, respectiv 3 in Germania. Universitatea Sheffield este locul 97 in lume si pe a zecea pozitie in Marea Britanie, domeniile in care inregistreaza performanta fiind Stiinte Agricole, respectiv IT. Nici o universitate din Romania nu a reusit inca sa intre in Top 500 Shanghai.

Comentarii