Fumul drogurilor, din ce in ce mai gros prin universitatile de stat iesene

miercuri, 01 iulie 2009, 16:30
3 MIN
 Fumul drogurilor, din ce in ce mai gros prin universitatile de stat iesene

7% dintre studentii universitatilor de stat iesene au consumat cel putin o data droguri, 4,6% consuma droguri ocazional si 0,5% zilnic sau saptaminal. Acestea sint rezultatele unui studiu realizat de o echipa de sociologi de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Procentele indica astfel ca 4.400 de studenti de la universitatile de stat au experimentat cel putin o data droguri, 3.400 de studenti sint consumatori mai frecventi, din care 2.800 consuma droguri ocazional si aproximativ 600 sint dependenti.

Cercetarea a fost realizata prin sondaj in rindul a 435 de studenti de la Universitatea "Cuza", Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, aceasta fiind si ordinea descrescatoare a numarului celor chestionati.

"Studiul a urmarit sa aproximeze prevalenta consumului de droguri in rindul studentilor si anumite strategii de interventie pentru viitoare programe sociale", a declarat conf.dr. Stefan Cojocaru, de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, cel care a coordonat acest studiu.

Virsta la care debuteaza in general cosumatorii de droguri este in timpul liceului, au raspuns de cele mai multe ori studentii care au consumat cel putin o data droguri, respectiv 80% dintre ei. Drogul preferat al consumatorilor de droguri din rindul studentilor este marijuana si hasisul.

"Cele mai frecvente spatii in care se consuma droguri sint cluburile, apoi petrecerile private. Din argumentele celor cu experienta, curiozitatea si dorinta de experiente noi sint cauzele principale in primele experiente, si nu dezorganizarea familiei sau problemele personale, asa cum se crede", a declarat conf.dr. Stefan Cojocaru.

Un rol important il au de asemenea prietenii si colegii. Tinerii care vind droguri nu sint insa, in cea mai mare parte studenti, ci provin din exteriorul mediului academic. "Consumul de droguri nu e o piata foarte dezvoltata, intrucit reteaua de distribuitori nu se suprapune cu cea de cosumatori", afirma Stefan Cojocaru.

Weed-shop-urile constituie, conform studiului, tentatia catre consumul de droguri. "Este un exercitiu al drogurilor legale catre droguri ilegale, mai puternice. Weed-shop-urile sint sursa pentru consumarea drogurilor la virsta studentiei, pentru prima oara", este una din observatiile cercetarii.

Clasamentul universitatilor

Consumul de droguri devine o practica din ce in ce mai cunoscuta, intrucit 20% dintre studentii chestionati au colegi consumatori de droguri, iar alti 30% au prieteni consumatori de droguri. Au consumat droguri mai mult de doua ori 8,84% din studentii chestionati de la "Cuza", care au reprezentat si cea mai mare parte a esantionului (respectiv  56%), 6,56% de la UMF, 3,41% de la UTI si 3,33% de la USAMV.

Printre principalele masuri antidrog identificate de tinerii chestionati au fost implicarea autoritatilor prin masuri coercitive, respectiv control la vama, amenzi sau inchisoare si campanii de informare si constientizare a fenomenului. Cercetarea a fost realizata in perioada aprilie – iunie 2009 de echipa formata din conf.dr. Stefan Cojocaru, lect.dr. Daniela Cojocaru, asist.dr. Mihaela Radoi si masterandul Ovidiu Bunea, toti de la Universitatea "Cuza".

Rezultatele studiului au fost prezentate marti in cadrul conferintei "Consumul de droguri in rindul studentilor din Iasi. Prevalenta, atitudini si cunostinte", organizata in colaborare cu Biroul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Centrului Diecezan Caritas Iasi.

Comentarii