La cele trei licee particulare din Iasi, admiterea nu s-a incheiat

miercuri, 08 august 2007, 21:12
5 MIN
 La cele trei licee particulare din Iasi, admiterea nu s-a incheiat

Filologie si Matematica – informatica la „Wurmbrand"

Liceul „Richard Wurmbrand" este singurul liceu particular teoretic din Iasi. Admiterea pentru profilurile filologie – limbi straine si matematica-informatica se face in functie de note, solicitari, dar si prin metode specifice scolii.

„Avem doar doua clase si incercam sa facem grupuri omogene, dar in care integram si un copil cu cerinte educationale speciale. Punem accent deosebit pe interviul cu parintii, deoarece dorim sa cunoastem copilul care ne intra in scoala. Intrebam de ce doreste sa vina la noi, ce stie despre scoala, despre regulile scolii. Desigur, au prioritate absolventii nostri de la gimnaziu, precum si elevii care au frati in scoala", a spus Liliana Romaniuc, directorul Liceului „Richard Wurmbrand".

Costurile de scolarizare sint de 250 RON lunar, la care se adauga, la cerere, plata activitatilor extrascolare pe care elevii le pot face in cadrul liceului, precum si masa de prinz. „Costurile lunare, cu toate activitatile, nu depasesc 400 RON. Elevii mai mici pot urma programe de tip after school, exista cercuri de muzica, cluburi. Incercam sa extragem ce-i mai bun din fiecare copil si sa-l facem sa straluceasca", a mai spus Liliana Romaniuc.

Performantele la testarea nationala si la bacalaureat sint principala carte de vizita. „Promovabilitatea este de suta la suta la ambele examene. Ce dorim noi este ca elevii nostri sa obtina medii cit mai mari. La una din clasele terminale din anul scolar care s-a incheiat, toti elevii au avut medii peste 9 la bacalaureat, iar la cealalta, peste 8.50", a mai spus directoarea.

Printre atuurile liceului, directoarea invoca si numarul mic de profesori asociati, scoala reusind sa-si faca un corp didactic propriu. Selectia dascalilor la Liceul "Wurmbrand" se face prin interviu si testarea aptitudinilor la catedra. „Cu citeva luni inainte, profesorul care vrea sa vina la noi participa la ore sustinute de alte cadre didactice, dupa care preda el insusi citeva ore. Avem nevoie de o serie de referinte scrise, participa la un interviu si desigur la proba de specialitate. In general, cadrele didactice de la noi nu predau si in alta parte, avem putini profesori asociati", a mai spus Liliana Romaniuc.

Spre deosebire de dascalii din invatamintul de stat, cei de la "Wurmbrand" au bonuri de masa si telefon de serviciu.

In plus, scoala are semnate numeroase parteneriate cu unitati de invatamint, mai ales din Statele Unite. Una dintre elevele scolii, Debora Manea, va studia un an de zile in strainatate dupa ce a obtinut o bursa de la un colegiu din statul Alabama.

Liceul „Richard Wurmbrand", ca si celelalte unitati de invatamint particulare, trebuie sa se autofinanteze in totalitate. „Daca nu ar fi fost sa aplicam pentru o serie de granturi, nu am fi reusit sa ne sustinem si sa ne si imbunatatim baza materiala. Pentru un invatamint de stat performant, consideram ca trebuie sa existe si un invatamint privat performant", a declarat Liliana Romaniuc, care a mentionat ca Ministerul Educatiei discrimineaza invatamintul privat.

„Au fost dotate scolile cu laboratoare de biologie, chimie, fizica, dar mai putin cele apartinind unitatilor particulare. Nu consider ca ar fi fost un favor pentru noi, pina la urma beneficiarii sint tot elevii", este de parere directoarea Liceului „Richard Wurmbrand", unitate de invatamint particulara, infiintata in 1995 cu clase de ciclu primar si gimnazial, carora li s-au adaugat din 1998 clase de liceu.

Tehnicieni si croitori – la liceu, vinzatori, ospatari, mecanici – la SAM

Grupul Scolar de Arte si Meserii „Spiru Haret", fostul UCECOM, face admitere atit pentru liceu, cit si pentru Scoala de Arte si Meserii. Cu toate acestea, exista multi doritori care se inscriu pentru parcurgerea anului de completare si apoi a ultimelor clase de liceu, finalitatea fiind obtinerea unei diplome de bacalaureat.

„Putem scolariza si la seral si la frecventa redusa, in functie de cereri, majoritatea solicitarilor venind din partea unor ieseni care s-au lasat de ceva timp de studii. Inscrierile se fac pina pe 31 august. Pentru liceu, pregatim tehnicieni mecanici pentru intretinere si reparatii, precum si croitori. Cel de-al doilea profil este insa mai putin cautat. Cel mai probabil vom avea o singura clasa de liceu, anul viitor", a spus Adrian Zvoristeanu, directorul Grupului Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret".

Cuantumul taxei de scolarizare va fi pastrat pina la sfirsitul anului bugetar in curs la 1.350 RON. Elevii care vor achita taxa anul viitor vor avea de scos din buzunar in plus inca 100 RON. De asemenea, sint cautate si specializarile din cadrul Scolii de Arte si Meserii, directorul motivind ca unul dintre punctele forte ale unitatii pe care o conduce este parteneriatul incheiat cu unitati comerciale si regasirea imediata pe piata muncii a absolventilor.

„Cereri sint de la saloanele de frumusete, service-urile auto. Elevii pot face practica, la solicitare, si in afara unitatilor cu care avem noi contracte, nu inainte de verificarea seriozitatii firmelor respective. Ei beneficiaza astfel de conditii reale de munca. In plus, adesea, angajatorii iau elevi chiar de pe bancile scolii", a mai declarat Adrian Zvoristeanu.

Pentru Scoala de Arte si Meserii, profilurile sint mecanic auto, ospatar, comerciant – vinzator marfuri alimentare, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, precum si lucrator instalator pentru constructii. Performanta este cuantificata in rezultate bune la examenele de absolvire – promovabilitate de suta la suta a elevilor prezentati, precum si in rezultate la competitiile de profil.

„La faza nationala a concursului scolilor din cadrul cooperatiei mestesugaresti, am obtinut locul intii la ospatari, mentiune la frizeri si mentiune la coafor. Concursul este mai dificil decit examenul de absolvire, avind statut similar cu olimpiadele scolare, iar elevii si-au verificat cunostintele teoretice si practice", a precizat Adrian Zvoristeanu.

Marea problema a institutiilor de invatamint particulare este cistigarea increderii posibililor candidati. „Daca celelalte scoli nu au nevoie de promovare, noi pe asta trebuie sa ne bazam", a incheiat directorul Grupului Scolar de Arte si Meserii care, in anul trecut, a scolarizat 307 elevi la toate nivelurile de pregatire, dintre care 87 in clase terminale, care sint acum absolventi.

Doar 3 candidati pentru Liceul „Murgu"

Cea de-a treia unitate de invatamint particulara ieseana, Liceul Tehnonologic „Dumitru Murgu" accepta elevii fara admitere. Cei care doresc se pot inscrie pina la 1 septembrie. Profilul este de contabilitate, iar clasa care trebuie sa se formeze pina in toamna are deocamdata doar 3 doritori.

„Ne-am popularizat oferta prin scoli, prin afise si prin intilniri cu elevii. Taxa anuala este de 700 de lei", a declarat directorul Liceului „Dumitru Murgu", Dumitru Purtuc.

Numarul redus de elevi ai liceului – intre 12 si 16 intr-o clasa – reprezinta in opinia directorului un avantaj, desi pentru cei din afara poate fi si un indiciu ca scoala nu e solicitata. Punctele tari ale scolii sint in viziunea conducerii oferta de specializari cautate pe piata muncii si sistemul de burse pentru elevii cu rezultate foarte bune. Practic, premiantii sint scutiti de plata taxei de scolarizare. Promovabilitatea la bacalaureat a fost de 97%, 20 din 23 de elevi reusid sa obtina note peste 6.

Comentarii