La gradinita, dupa doua masterate

miercuri, 22 august 2007, 20:14
5 MIN
 La gradinita, dupa doua masterate

Care poate fi meseria unui barbat cu studii universitare si doua masterate, care a publicat anul acesta doua volume, care are o viziune despre educatie si a creat singurul site al unei unitati de invatamint prescolar de stat din Iasi? Eusebiu Neculai Munteanu este de 3 ani educator la Gradinita cu Program Prelungit 21 din cartierul Alexandru cel Bun. „Ziarul de Iasi“ va prezinta povestea unui iesean care stie ce vrea: Domnul Sebi, cum il striga copiii, vrea sa fie in continuare educator, desi sint foarte putini barbati care imbratiseaza aceasta profesie. „Colegii m-au intrebat ce caut aici. De fapt multi se intreaba de ce am ales sa fiu educator, cu toate ca am o pregatire care imi permite sa am si alta meserie. Raspunsul este unul pe care nu-l inteleg multi: pentru ca imi place lucrul cu copiii mici, invatam unii de la altii, ii simt cum se transforma. Este si o motivatie spirituala. De la copii afli lucruri adevarate si evidente pe care un adult le trece usor cu vederea“. 

„Am intilnit reticenta mai mult din partea colegilor"

Pe Eusebiu Nicolai Munteanu nu il deranjeaza ca are o profesie considerata exclusiv feminina

Eusebiu Nicolai Munteanu a incercat sa fie educator chiar de la inceputul anilor ‘90. Terminase atunci o specializare postliceala la Scoala Normala „Vasile Lupu", insa nu a putut pentru ca era de neconceput pe atunci ca un barbat sa fie educator. Dupa 15 ani de activitate educationala ca invatator, profesor de cultura civica si profesor itinerant la un centru de plasament, ieseanul a reusit sa isi indeplineasca un vis mai vechi. Intrat in restringere de activitate, a cerut un post de educator.

„Nu poti sa treci de anumite prejudecati, sa vrei sa schimbi lumea. Am intilnit reticenta mai mult din partea colegilor, derivata probabil dintr-o teama de schimbare. Multi dintre dascali educa intr-o maniera fetisista ceea ce inseamna ca pun pret pe ceea ce conteaza pentru ei si folosesc orice mijloace pentru a obtine acel lucru. Pentru mine conteaza copiii. Ei sint cel mai bun parametru. Spun acasa ce au facut la gradinita, iar parintii sint multumiti. Reticenta initiala dispare", a spus domnul Sebi.

Eusebiu Munteanu este licentiat in Stiinte Politice si a parcurs masterele de Politici Publice si Management Educational. Anterior, a absolvit Facultatea de Filosofie de la Bucuresti, fara a-si sustine insa licenta. „Exista o problema de perceptie in societatea noastra. In strainatate, este un lucru normal ca educatorul sa aiba studii postuniversitare sau chiar doctorat. In plus, sint platiti foarte bine, iar prestigiul lor social este mare. Si asta pentru ca educatorii sint cei care formeaza caracterele", este de parere Eusebiu Munteanu.

„Fetele tind sa fie mai cochete, iar baietii mai competitivi"

Barbatul este acum titular impreuna cu sotia sa la aceeasi grupa la Gradinita cu Program Prelungit nr. 21 din zona Zimbru a cartierului Alexandru cel Bun. Prescolarii s-au obisnuit cu educatorul lor. „Am observat ca micutii se comporta diferit in preajma unui educator. De exemplu, fetele tind sa fie mai cochete, iar baietii mai competitivi. De asemenea, cred ca autoritatea unui barbat este mai puternica in fata copiilor", a spus dascalul.

Dificil este insa faptul ca grupele de prescolari sunt supraaglomerate, in clasa pregatitoare pe care o va avea domnul Sebi anul scolar viitor fiind 35 de micuti. „E foarte greu sa faci fata la standardele normale. Sa fii educator nu inseamna doar sa supraveghezi copiii. Eu cred in lucrul pe grupe mici de copii, de aceea clasa o impart in 5-6 zone de interes. Unii deseneaza, altii invata deprinderi matematice si altii importanta scrisului. Totul trebuie sa aiba loc intr-o maniera ludica. Un educator trebuie sa dea dovada de disponibilitate si de prezenta de spirit", a mai spus domnul Sebi, un educator care incearca sa urmareasca parcursul fiecarui copil in parte, in ciuda supraaglomerarii din grupa.

Educatorul povesteste cum copiii au reactiile cele mai ciudate atunci cind li se intimpla ceva. „O fetita a spus ca nu mai vrea sa vina la gradinita. Daca pina atunci era sociabila, se juca cu toata lumea, de la un punct s-a inchis in sine. Vorbind cu ea si cu ceilalti copii am aflat ca doi baieti i-au spus ca o leaga de picioare si o arunca pe fereastra. Fetei ii era frica de inaltime. De aici si comportamnetul ei schimbat. Problema s-a rezolvat in cele din urma", a mai spus educatorul, care pune mare pret pe colaborarea cu parintii si asta deoarece este foarte greu de rezolvat o situatie daca nu exista colaborare.

Nu are ce cauta catedra in sala de clasa

Pentru a-si apropia si mai mult copiii, Eusebiu Munteanu considera ca intr-o clasa de grupa prescolara nu are ce cauta o catedra, ci mai degraba o canapea joasa, pe care sa stea deopotriva cadrul didactic si elevii lui. In ceea ce priveste organizarea, educatorul mai are un regret. Nu exista spatiu suficient pentru ca micutii sa faca mai multa miscare.

„In Franta de exemplu, orele incep tocmai cu exercitii fizice fie pe terenuri de joaca, fie in bazine de inot sau chiar in spatii amenajate pentru echitatie. Noi sintem fericiti daca reusim sa achizitionam ceva materiale cu ajutorul parintilor", a mai declarat domnul Sebi, care spune ca un copil nu are voie sa aiba timpi morti, ci trebuie mereu angrenat intr-o activitate. Asa se face ca micutii de 4-5 ani de la GPP 21 invata sa joace sah sub indrumarea educatorului lor si fac chiar performanta. Unul dintre micii invatacei a reusit sa obtina premiul intii la concursul „Micul sahist". 

Pentru Eusebiu Munteanu sa fie educator reprezinta mare lucru. „E ca o scoala pentru mine. Aflu chestiuni adevarate si adun bogatie interioara. Activitatea cu copiii imi creeaza un bine interior", a spus dascalul care a dezvoltat o adevarata pasiune pentru aceasta meserie atunci cind i s-a nascut fiul si a constientizat importanta unui barbat in educatia copiilor. Atunci a inceput sa adune informatii si este in continua cautare. Bazindu-se pe activitatea din unitatea de invatamint prescolar, anul acesta a publicat si doua carti: „Un barbat la gradinita" si „Simtul miracolului".

Lucreaza la un site pentru informarea parintilor

Proiectul sau cel mai ambitios este insa centralizarea tuturor datelor importante pentru parinti pe un site pe care il realizeaza cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean.

„Am adunat tot felul de informatii de la gradinite si crese, vom colabora cu Directia de Asistenta Sociala si cu Spitalul de Copii. Vreau ca de pe site, parintii sa afle raspuns la toate intrebarile pe care si le pun in legatura cu cresterea copiilor. Ideea a pornit tot de la un parinte, care mi-a solicitat ajutorul. Acum sint in faza de a accesa fonduri europene pentru punerea in practica a proiectului", a declarat Eusebiu Munteanu.

Educatorul este convins ca reforma in invatamint a inceput formal cu educatia prescolara, din moment ce metodele de lucru, unghiul de abordare si viziunea au ramas aceleasi, dar ca lucrurile se vor ameliora. „Anul acesta a iesit de pe bancile scolii de la Universitatea „Al. I. Cuza" prima promotie de profesori de gradinita si sint convins ca universitatile vor include si specializari care sa formeze profesori anteprescolari, dupa modelul din strainatate", a incheiat Eusebiu Munteanu, care spera ca in curind sa nu mai fie printre putinii institutori barbati din Iasi.

Comentarii