Numarul elevilor care pleaca la studii in strainatate a crescut de patru ori intr-un an

vineri, 24 august 2007, 19:15
2 MIN
 Numarul elevilor care pleaca la studii in strainatate a crescut de patru ori intr-un an

Parintii isi iau copiii cu ei in strainatate si nu-i mai lasa in grija rudelor. Psihologii admit ca acesta este un aspect pozitiv deoarece, mai ales in perioada cresterii, tinerii au nevoie de sprijinul familiei.

Asa se face ca 389 de elevi vor parasi scoala ieseana in favoarea uneia din strainatate. Destinatia cea mai intilnita: Italia. Elevii pleaca in mod special de la scolile marginase ale Iasului, zone de unde provin multi dintre cei care se hotarasc sa-si incerce norocul la munca peste hotare. Acesti copii sint transferati la scoli din Italia, Spania, Israel sau Grecia. Sint insa destul de multe solicitari de plecare si la unitati de invatamint din tari francofone precum Belgia sau Franta. Nigeria, Irlanda sau Finlanda sint destinatii spre care a plecat doar cite un elev.

"Observam ca pleaca in general copiii mici, pina la clasa a VII-a. Fenomenul este invers de la clasa a VIII-a. Se intorc in tara pentru a sustine examenele, iar in clasele terminale de liceu, si in mod special din clasa a XII-a, ramin pentru definitivarea studiilor", a precizat Emilia Seghedin.

O ieseanca, eleva premianta in Italia, se intoarce acasa

Laura Giurgila a studiat timp de 5 ani in strainatate. A plecat pentru a fi alaturi de parinti inca din clasa a VI-a. Laura spune ca in Italia, la Cremona, se invata mult, iar notele sint luate pe merit. Cu toate acestea, considera ca ceilalti elevi, italieni, fac diferente. "In gimnaziu, am fost intr-o clasa mixta de elevi romani, italieni, chiar si chinezi si am observat acelasi lucru pe care l-am vazut apoi si la liceu. Colegii sint invidiosi si rautaciosi", a constatat Laura Giurgila, una dintre premiantele clasei sale si prima dintr-un clasament al celor mai bune medii obtinute de elevii straini din zona in care a invatat.

Pentru a intra la liceu, Laura a sustinut examenul de capacitate care a constat in probe orale la toate disciplinele studiate si probe scrise la italiana, matematica, germana si engleza. A trecut cu bine si a facut trei ani de liceu la Cremona. Acum doreste sa continue liceul in Romania. "Am stat 10 ani in Italia, dupa 5 ani am luat si fata, eram cu trupul acolo, dar cu sufletul aici. De aceea ne-am intors", a declarat tatal Laurei.

Tinara doreste sa termine clasa a XII-a la Liceul "Mihail Sadoveanu" din Pascani si a venit ieri la Inspectoratul Scolar pentru a indeplini formalitatile de transfer.

"Nu stiu daca eleva v-a spus, dar in strainatate a fost acceptata doar pe baza foii matricole. Aici sint mai multe proceduri de indeplinit. Echivalarea studiilor presupune justificarea claselor parcurse, a identitatii, precum si o cerere tip din partea directorului unitatii de invatamint romanesti ca poate primi un elev nou", a incheiat Emilia Seghedin.

Comentarii