Patru copii saraci s-au teleportat din noroaiele de pe ulita in „tara minunilor”

miercuri, 10 februarie 2010, 20:35
9 MIN
 Patru copii saraci s-au teleportat din noroaiele de pe ulita in „tara minunilor”

Patru elevi de la Scoala cu clasele I-VIII din Rusenii Vechi, comuna Holboca, au avut norocul sa cutreiere Europa, inainte de a-si face buletinul, datorita unui parteneriat scolar de tip Comenius. Cu toate ca vizitele pe care le-au facut anul trecut in Marea Britanie, Irlanda de Nord si Polonia au fost in scop educational, pentru Madalina, Paula, Vlad si Anamaria timpul petrecut la mii de kilometri departare de casa, in lumea civilizata, a insemnat o experienta inedita. Si un vis pentru care parintii si profesorii de la scoala au facut sacrificii materiale pentru ca el sa devina realitate. "Noi avem o situatie materiala mai modesta, iar de citiva ani ne ridicam si casa, a fost mai greu cu banii. Vlad a stat cu inima strinsa pina in ziua plecarii, ca nu cumva sa ne razgindim si sa nu il mai lasam", a spus Beatrice Bejanu, mama lui Vlad. Cei patru copii din Rusenii Vechi, un sat uitat de lume desi se afla la aproape 15 kilometri distanta de Iasi, au ajuns pe litoralul Marii Nordului, au trecut prin fata Big Ben-ului din Londra, au vizitat lagarul din Auschwitz si au coborit la 200 de metri sub pamint in Mina de Argint din Tarnowskie Gory, Polonia. Chiar daca nu si-au facut prieteni peste hotare, copiii din satul iesean, care nici macar nu apare pe harta, sint bucurosi ca au avut ce povesti parintilor si ca, atunci cind vor fi la rindul lor parinti, vor avea ce povesti propriilor copii. Datorita curateniei si bunastarii pe care le-au intilnit in tarile vizitate, le suride gindul ca si-ar putea face un viitor acolo.

Vlad Bejan  e un baietel scund, cu ochii mari curiosi si cuminte precum o fata. Este baiatul privilegiat din clasa a VII-a, deoarece, pe linga faptul ca isi vede de treaba lui, are si rezultate bune la invatatura. "Cu toate ca e baiat destul de marisor, e mai cuminte ca o fata, insa foarte calculat si la invatatura e pe aceeasi treapta cu fetele", a spus Beatrice Bejanu, mama lui.

Cumintenia si seriozitatea l-au recomandat pe Vlad pentru cea mai importanta experienta a vietii lui de scolar. Anul trecut, directoarea scolii, profesoara Marilena Radu, l-a ales sa mearga in Polonia, intr-un schimb de experienta in cadrul proiectului Comenius "Together for a healthier world".  "Eu as fi vrut mai mult sa merg in Marea Britanie, dar au avut prioritate fetele care invatau cel mai bine din clasa. Am fost selectat pentru Polonia si nu am ce sa regret, fiindca a fost foarte frumos si acolo", a povestit Vlad.

Prima calatorie a lui Vlad in afara granitelor i-a pus in incurcatura pe parinti din perspectiva banilor, insa bucuria acestuia a compensat toate sacrificiile facute. "Intr-adevar am strins un pic din dinti, dar ne-am zis ca e o ocazie unica, fiindca nu se stie daca ar mai prinde una pe viitor", povesteste mama.

"La Auscwitz m-au luat fiorii"

Din timpul pe care l-a petrecut in luna mai, anul trecut, la Scoala „Teodor Cristoph" din localitatea poloneza Miasteczko Sladskoe, lui Vlad i-au ramas in minte mai ales locurile pe care le-a vizitat. A mers la Palatul Cracovia, a coborit in Mina de Argint aflata la citiva kilometri de scoala, a trecut pragul lagarului de la Auschwitz. "La Auschwitz m-au luat un pic fiorii, ca era foarte sinistru, insa am aflat niste lucruri foarte captivante de la ghidul de acolo, cred ca istoria Poloniei e mult mai interesanta decit a noastra", e de parere Vlad.

Baietelul de 13 ani a constat cu amaraciune ca si la capitolul bun-simt sintem in urma polonezilor. "La ei e mult mai curat, chiar peste tot, sint foarte civilizati. Iar la hoteluri si restaurante chiar ai conditii de banii pe care ii dai. E bine de locuit in Polonia, pentru ca traiul e mult mai ieftin", sustine Vlad. 

A petrecut pe cinste o sapatmina in Polonia si fara sa cheltuie prea mult, dimpotriva a mai si venit cu bani acasa. "Nu i-am dat decit 100 de lei bani de cheltuiala, nu aveam de unde sa-i dam mai mult. La intoarcere avea prin buzunare un pumn de zloti. Am gasit sa-i schimb la banca, erau vreo 30 de lei. Vladut s-a gindit ca acasa e greu cu banii", a spus mama acestuia.

Activitatile desfasurate la scoala au cintarit mai putin, din cauza ca Vlad a dorit sa traiasca experienta ca pe o vacanta, care sa fie de neuitat. In plus, nu a simtit ca acolo s-ar face carte altfel decit in Romania. "E tot ca la noi, cu deosebirea ca elevii de acolo au foarte multe vacante pe care si le petrec in tabere organizate de scoala la mare si la munte, pentru ca la ei gradul de poluare e foarte mare, fiind aproape de mina. Un alt lucru bun e ca pina in clasa a VI-a nu sint stresati cu notele, primesc doar calificative", crede el.

"Erau foarte multe armuri. Mi-am amintit de ceea ce citisem prin carti"

Madalina e colega cu Vlad si au mers impreuna in Polonia. Are note foarte bune, scrie compuneri frumoase, dar e sfioasa si nu prea ii place sa vorbeasca  despre ea si bucuriile ei. La fel ca si Vlad, a avut emotii pina sa plece, deoarece parintii au facut cu greu rost de bani. Mama lucreaza ca femeie de servici la scoala, iar tata e agricultor, plus ca mai are patru fratiori.

Pentru ca este un copil sirguincios si asezat, nu putea pierde schimbul de experienta din Polonia, astfel ca profesorii au fost incintati sa ii poata oferi aceasta sansa. Mi-a impartasit foarte putin despre cele petrecute in Polonia, ca si cum amintirile de acolo trebuie sa ramina vii doar in gindurile ei si doar aproape de sufletul ei. Prima zi la scoala "Teodor Cristoph" din Miasteczko Sladskoe a insemnat o sperietura zdravana din cauza anuntarii unui atentat. "Ne-am speriat pentru ca ne-au zis sa iesim cu totii din cladire, fiindca eram in pericol din cauza unui posibil atentat", reface ea filmul acelei intimplari.

A fost doar o alarma falsa, astfel ca, dupa ce le-a venit sufletul la loc au putut sa colinde imprejurimile. Cu ochii plecati in pamint, mi-a spus ca cel mai mult a atras-o in Polonia Castelul din Cracovia, fiindca a dus-o cu gindul la regi, regine si la oamenii Curtii. "Erau foarte multe armuri, portrete de-ale regilor si reginelor, o atmosfera impunatoare. Mi-am amintit de ceea ce citisem eu prin carti", a mentionat ea.

"De Ziua Luminii am vazut dansuri si vesminte atit de frumoase, cum vazusem numai in filme"

Pentru Paula, plecarea in Irlanda de Nord, la inceputul lunii martie, a fost dureroasa, deoarece a coincis cu plecarea mamei in Italia. "Stiam mai de mult timp ca urma sa plece in Italia, dar stiam ca nu mai apucam sa imi iau ramas bun. Ea a plecat dimineata pe 8 martie, iar eu am ajuns seara, in aceeasi zi".

A inceput sa se inveseleasca abia dupa ce a mers sa viziteze cele mai frumoase locuri din Irlanda de Nord. "Am ajuns la «Folk Art Museum» din Ulster, un fel de Muzeul Satului la noi, dar mult mai mare si mai atractiv. Aici am vazut cum se obtin legumele si fructele in ferme. Am mai fost la Gradina Botanica si la Muzeul de stiinte si tehnici, unde am vazut tot felul de jocuri electronice", povesteste Paula.

 Surpriza cea mai mare a fost legata de sarbatorirea Zilei Nationale a Irlandei. "De «St. Patrick’s Day», profesorii si elevii s-au imbracat in portul traditional, au pregatit dansuri specifice, m-a impresionat faptul ca la ei Ziua Nationala are o foarte mare importanta", a marturisit Paula.

Tot la Scoala "St. Bride’s" din Belfast, Paula a avut prilejul sa admire dansurile si tinutele indiencelor, de care era fascinata de cind era mica. "In Belfast sint foarte multi indieni, de aceea au si o sarbatoare a lor. De Ziua Luminii am vazut dansuri si vesminte atit de frumoase, cum vazusem numai in filmele indiene, preferatele mele", povesteste ea.

Elevii de la Rusenii Vechi si Tutora, parteneri in proiect, au ajuns chiar sa ia masa cu premierul Irlandei de Nord, in incinta Parlamentului din Stormont. "In drum spre Aeroport, mi-am pierdut telefonul in taxi. Mi-am dat seama prea tirziu si nu mai aveam cum sa-l recuperez. Nu am plins dupa el, dar mi-a fost ciuda mai ales pentru ca facusem multe poze cu el", spune ea.

"Ne-am intilnit acolo cu toate natiile pamintului, dar noi am stat cu colegii din Tutora"

Anamaria a fost singura eleva care a mers peste hotare pentru a doua oara. "Am fost in vara lui 2008 in Danemarca, la sora mea mai mare, pentru ca lucreaza acolo", a spus ea. Si tot ea a avut norocul sa ajunga pe litoralul Marii Nordului, sa calatoreasca cu barca pe Tamisa, sa admire Big Ben-ul si Palatul Buckingham. "Au fost atit de multe, intr-un timp atit de scurt, incit nici nu mai tin minte exact pe unde am fost. Mi-a ramas in minte mai ales parada cavalerilor imperiali", sustine ea. 

La Scoala "St. John’s Catholic" din Kent a petrecut o saptamina din luna noiembrie, timp in care insa nu a reusit sa-si faca prieteni. "Ne-am intilnit acolo toate natiile Pamintului, insa noi am stat mai mult cu elevii de la scoala din Tutora, care sint partenerii nostri in proiect. Mai mult din cauza limbii nu am comunicat, ca noi nu stiam prea bine engleza", marturiseste ea.

Insa au fost pe aceeasi lungime de unda cind s-au reunit pentru activitati artistice si sportive. "Elevii nostri au fost atrasi mai ales de activitatile artistice si de cele sportive. Sportul a fost intr-adevar un fel de limbaj universal", a precizat directoarea scolii, prof. Marilena Radu.

Cei patru elevi de la Scoala din Rusenii Vechi au devenit prietenii sau adeversarii celorlalti copii din Marea Britanie, Irlanda de Nord, Polonia, dar si din alte tari, doar pe teren, unde entuziasmul a fost unanim. Paul si Madalina au invatat foarte repede Ringo, un joc cu traditie in Polonia. "Trebuie sa arunci un cerc din cauciuc dintr-o anumita pozitie catre adversarul tau, pe teren inveti cel mai usor, in teorie poate parea greu", a precizat Vlad.

Madalina a deprins atit de repede regulile si tehnicile de joc, incit i-a uimit pe ceilalti: "Jocul este foarte distractiv, am invatat, cei din echipa mi-au spus ca eram foarte buna la serviri".

Paula a fost favorita la bowling, sport popular in Marea Britanie si Irlanda de Nord. "A fost amuzant mai ales pentru ca au jucat si profesorii. La noi, in afara de profesorii de sport, nu am vazut alti profesori pe teren", precizeaza ea.

Vlad regreta ca in scolile noastre nu exista interes pentru sporturile din alte tari. "Ar fi foarte bine daca am avea si noi o sala de sport mai mare, unde sa jucam inclusiv Ringo. Cred ca si colegii mei ar fi entuziasmati", crede Vlad.

Au pus bani deoparte, pentru ca fiul lor sa vada cum arata o lume mai buna

Au ajuns sa viziteze locuri care erau atit de departe de ei, nu numai prin distanta cit mai ales din perspectiva posibilitatilor materiale. Din Rusenii Vechi, un sat iesean care nici macar nu apare pe harta, au plecat spre destinatii despre care aflasera numai la orele de geografie. Acum, dupa ce au vizitat locuri cautate de turisti din toata lumea, sint mindria familiei. Prin intermediul lor, parintii si-au facut intrarea in Europa civilizata.

Din putinul lor, au pus deoparte bani astfel incit acestia sa nu piarda ocazia de a vedea o altfel de lume, chiar inainte de a implini 14 ani. "Experienta e de bun augur pentru viitor, l-am pus in tema in ceea ce priveste avantajele. Noi nu am avut posibilitatea asta cind eram de virsta lui si nici macar acum nu ne-am permite", a spus Beatrice Bejanu, mama lui Vlad.

Intervalul de aproape o saptamina pe care l-au petrecut fiecare in Marea Britanie, Irlanda de Nord si Polonia i-a facut sa realizeze faptul ca pe viitor aceste tari ar putea deveni o alternativa pentru o viata mai buna.

–––

In luna mai, elevi britanici, irlandezi si polonezi viziteaza Scoala Rusenii Vechi

"Together for a healthier world" ("Impreuna pentru o lume mai buna") este un proiect Comenius pe care Scoala generala din Rusenii Vechi il deruleaza din septembrie 2008 pina in vara lui 2010, in parteneriat cu Marea Britanie, Irlanda de Nord, Polonia si cu Scoala din Tutora.

 Elevii din Rusenii Vechi si din Tutora desfasoara in paralel cu cei din tarile amintite activitati prin care atrag atentia asupra necesitatii de a proteja mediul si de a avea o alimentatie sanatoasa. Au participat la igienizarea padurilor din imprejurimi, au plantat flori si pomi, au gatit salate din fructe si legume cultivate in gradinile de acasa.

In 2009, in lunile martie, mai si noiembrie au avut loc schimburi de experienta cu elevii si profesorii din tarile partenere, iar anul acesta, in luna mai scoala din Rusenii Vechi va fi gazda pentru 20 de oaspetii britanici, irlandezi si polonezi.

Comentarii