Olimpica de la tara

Subtitlu

miercuri, 01 aprilie 2009, 18:44
6 MIN
 Olimpica de la tara

Monalisa, o fata din satul Contesti – Valea Seaca a uimit pe toata lumea, de la profesorul de la clasa si pina la inspectorul de istorie. Ea i-a invins pe cei mai buni elevi de clasa a VIII-a de la scolile si liceele de elita si va reprezenta Iasul la olimpiada nationala de la istorie. Si totusi, in ciuda acestei surprize, rezultatul Monalisei pare cit se poate de firesc, odata ce ajungi sa o cunosti. "Noi am mers pe ideea sa luam cel putin 8 la olimpiada judeteana. Ne-am pregatit mult, dar tot parca  nu ne venea sa credem cind am aflat ca este prima. Greul de acum va veni, dar Monalisa este puternica. Speram intr-o performanta buna si la olimpiada nationala", a declarat profesoara de istorie a Monalisei, Irina Oatu. Insa performanta de pina acum a Monalisei ramine la fel de importanta indiferent de ce va fi mai departe. Fata din Contesti a aratat ca si copiii din satele pline de noroaie si de praf pot fi invingatori.

 

"Ma intrebam daca sint chiar eu"

Monalisa Chioaru este in clasa a opta la Scoala din Contesti, din comuna Valea Seaca aflata la doar citiva kilometri de Pascani. Deloc timida si increzatoare in ceea ce gindeste, Monalisa afirma fara sa se dea in laturi ca ii place sa invete.  Iar familia o sustine. "Ii ajut pe ai mei, mai mult in vacante. In rest invat, citesc, scriu poezii si le ajut pe surioarele mele mai mici", povesteste Monalisa.

Parintii Monalisei sint constienti ca fetele trebuie sa studieze pentru a-si face un loc in lume. Mama este casnica si este cea care are grija mai multa de fete, mai ales ca doua dintre ele sint mai mici, in clasa intii. Tatal lucreaza la Pompieri, in Pascani. Rezultatul Monalisei la olimpiada judeteana de istorie a venit ca o surpriza pentru toata lumea.

"Am sunat sa vad ce rezultat a avut Mona. Am fost incintata ca luase 9,45 si atunci mi-am spus ca avem sanse la un premiu sau macar o mentiune la judeteana. Cind am aflat insa ca e prima, aproape ca nu mi-a venit sa cred. Noi am muncit mult, dar nici nu am vrut sa o fortez prea tare. Doream sa obtinem o nota mai mare de opt, mai ales ca tot in perioada aceea Mona avea tezele si se pregatea si pentru judeteana de la religie", a declarat profesoara de istorie a Monalisei, Irina Oatu.

"Ma intrebam daca sint chiar eu. Si ceilalti parca vroiau sa se asigure ca nu este vreo eroare. Parintilor nu le venea sa creada. Am intrebat de mai multe ori daca este adevarat. Ce e drept mi-a picat un subiect din partea mea preferata a istoriei, cea medievala, pe care o aprofundasem pentru tezele cu subiect unic", a marturisit fata.

"Din clasa a sasea a inceput sa imi placa sa citesc despre istorie"

De istorie, eleva din Contesti s-a apropiat in gimnaziu. "Din clasa a sasea a inceput sa imi placa sa citesc despre istorie, atunci cind am observat ca imi vine foarte usor sa si retin. Invat din placere si am cel putin o foaie de istorie in geanta, in fiecare zi", mi-a marturisit Monalisa, care tocmai primise un compediu de texte istorice de la profesoara ei, pentru a continua sa se pregateasca pentru olimpiada nationala, care va avea loc in mai putin de doua saptamini.

Pentru concursul care va avea loc la Cluj a reusit deja sa parcurga toata materia, insa  de data aceasta va avea concurenta serioasa. "Ne pregatim in fiecare zi dupa ore, lucram eseuri dupa modelul subiectelor de la olimpiada, argumentari. Desi ceilalti profesori ar fi intelegatori daca Mona nu ar merge chiar la toate orele, ea nu vrea sa piarda din materie. Mai ales la matematica, unde are si teze cu subiect unic", a mai declarat profesoara Monalisei, Irina Oatu.

Reteta succesului pentru concursurile de un asa nivel pare sa fie in primul rind lectura de specialitate. "In sapte ani de cind sint inspector nu am mai avut nici un reprezentant la olimpiada nationala care sa provina din mediul rural. Pentru a merge la olimpiada de istorie si a obtine rezultate, chiar si la nivel judetean, un elev trebuie sa stapineasca foarte bine limbajul specific, sa aiba lecturi serioase si capacitatea de a argumenta si interpreta texte istorice. Istoria este un fel de literatura cu limbaj matematic, daca pot spune asa", a declarat Lacramioara Iordachescu, inspector de istorie in cadrul ISJ Iasi, care are incredere in fortele fetei.

Monalisa a luat premiul III pe judet la religie

Determinarea Monalisei de a participa la concursurile scolare si faptul ca a reusit sa obtina un rezultat atit de bun i-a impulsionat pe colegii ei. Impreuna au mers si la olimpiada judeteana de religie. Si la religie Monalisa a fost premianta. A luat locul trei pe judet.

La scoala din Contesti, anul acesta vor termina clasa a opta 21 de elevi, iar directoarea scolii spera ca vor promova cu totii. "Avantajul nostru este ca avem un colectiv de profesori tineri, care se implica. Nu avem decit doua cadre didactice necalificate, la franceza si educatie fizica, iar majoritatea profesorilor sint titulari. Situatia incadrarii s-a imbunatatit considerabil in ultimii 5 ani. Pina atunci, multi dintre elevii nostri buni preferau sa mearga sa faca gimnaziul la Pascani, naveta fiind usoara", a declarat Daniela Novac, directoarea Scolii cu clasele I-VIII din satul Contesti.

Cu toate acestea, exista elevi care au parintii plecati la munca in strainatate care nu au o situatie grozava la scoala. "Copiii acestia se pierd pe parcurs chiar daca ei ar fi vrut sa invete. Lasati in grija vecinilor sau rudelor dezvolta probleme de disciplina si relationare", a mai precizat directoarea Daniela Novac.

Nu este si cazul Monalisei, care, cu rezultate bune la tezele cu subiect unic, spera sa reuseasca la liceu la clasa de filologie, intensiv engleza de la Colegiul "Mihail Sadoveanu" din Pascani. "La teze, numai la matematica am opt, in rest note de noua si zece", a spus Monalisa.

"Cartea devine parte din ceea ce sint eu, din ceea ce am devenit citind-o"

Cu doar citeva zile inainte de concursul national, in sufletul Monalisei se da o batalie launtrica intre cunostintele pe care le detine si faptul ca nu provine de la un liceu cu staif din oras. Fara a spune nimic, asta se vede in creatiile ei literare, pentru ca Monalisei ii place sa scrie poezii. Cea pe care mi-a aratat-o a scris-o "la prima mina" in seara dinainte sa ne intilnim. Este despre speranta si deznadejde.

"Scriu despre oameni si despre probleme cu care oamenii se confrunta zi de zi. Unii imi spun ca sint mult prea directa. Si poate ca sint, in schimb mie nu-mi plac persoanele false", a spus fata aratindu-mi caietul de poezii, acolo unde creatiile ei sint atent notate si asociate cu desene.

Copilaria si copilul, stelele, iarna sint doar citeva dintre temele care ies la suprafata din imaginatia si gindurile fetei. Cu aceste poezii, deja a obtinut premii la concursurile de profil. "Colegii imi cer de multe ori caietul si copie de la mine poezii. Cred ca sint curiosi sa vada cum gindeste o persoana de linga ei, de virsta lor", este de parere Monalisa.

Pasiunea cea mai mare a fetei de clasa a opta din Contesti este cu siguranta lectura. Subiectele fantastice sint cele care o atrag cel mai mult. "Tineretea Cocosatului" sau "Stapinul inelelor" sint doar doua ditnre lecturile ei preferate. "Plinsul cartii trezeste in mine dorinta de a-i descoperi misterele… si asa, din plinsul ei, aud chemarea. Ma opresc in loc si-i simt parfumul de foi dospite. … La fel ca multora dintre «lecturanzi» mi s-a intimplat si mie sa citesc o carte de mai multe ori. De ce? Pentru ca o simt a mea, devine parte din ceea ce sint eu, din ceea ce am devenit citind-o", scria Monalisa, in revista scolii.

Olimpiada nationala de istorie va avea loc la Cluj, in perioada 13-17 aprilie. Pentru incurajare, profesoara Irina Oatu se gindeste ca ar fi bine sa isi insoteasca eleva. La concurs vor mai participa in total inca 6 elevi ieseni: trei de la Colegiul National, doi de la Colegiul "Emil Racovita" si un elev de la Liceul "Garabet Ibraileanu".

Comentarii