Prof. Astarastoae a cistigat detasat alegerile la UMF

luni, 10 martie 2008, 00:45
5 MIN
 Prof. Astarastoae a cistigat detasat alegerile la UMF

In rindul senatorilor, doar trei din cei sase candidati la functia de rector au fost votati si alesi, respectiv: prof.dr. Vasile Astarastoae, prof.dr. Luminita Iancu si prof.dr. Marcel Costuleanu. Nici fostul rector Cristian Dragomir nu se numara printre membrii Senatului, desi chiar el a fost parintele acestui nou sistem electoral. Echipa manageriala va fi aleasa dupa ce ministrul Cristian Adomnitei il va confirma oficial ca rector pe prof.dr. Vasile Astarastoae. 

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa" s-au finalizat alegerile universitare, prin investirea profesorului Astarastoae in fotoliul de rector de catre cea mai mare parte a comunitatii academice. Toate cadrele didactice si-au exprimat simbata votul electoral atit pentru desemnarea rectorului, cit si pentru alegerea senatorilor, ordonindu-i pe toti candidatii pe pozitii in functie de preferinte, acestia acumulind si puncte in functie de locul ocupat.

Pozitia 1 pentru candidatul favorit aducea un punct si ultima pozitie pentru candidatul cel mai putin agreat aducea cele mai multe puncte. Candidatul care acumula cele mai putine puncte cistiga alegerile.
Astfel, dintre cei sase intrati in cursa la functia de rector: prof.dr. Vasile Astarastoae, prof. dr. Adrian Covic, prof.dr. Luminta Iancu, prof.dr. Marcel Costuleanu, prof.dr. Mihai Nechifor si prof.dr. Vasile Burlui, pe locul I la toate facultatile a iesit prof.dr. Vasile Astarastoae, la o distanta semnificativa de ceilalti cinci.

La Facultatea de Medicina 319 cadre didactice l-au situat in „virful listei", 126 de la Medicina Dentara, 54 de la Facultatea de Farmacie, 34 de pozitii 1 de la Bioinginerie si din cei 14 studenti electori 13 l-au votat ca favorit.

La Facultatea de Medicina au urmat pe pozitia II prof.dr. Luminita Iancu, pe locul III prof.dr. Adrian Covic, pe locul IV prof.dr. Marcel Costuleanu, urmat de prof.dr. Mihai Nechifor, prof.dr. Vasile Burlui fiind clasat pe ultimul loc.

La Facultatea de Farmacie s-au pastrat primele doua pozitii ocupate de Astarastoae si Iancu, urmati de Nechifor, Covic, Costuleanu si Burlui. La celelalte doua facultati pozitia I a ramas ocupata de Astarastoae, in schimb raportul de forte s-a schimbat la pozitia II.

Astfel, Luminita Iancu a iesit pe locul III la ambele facultati, locul II fiind ocupat de Marcel Costuleanu, urmati de Burlui, Nechifor si Covic – la Medicina Dentara si de Covic, Nechifor si Burlui la Bioinginerie.

„Ma asteptam sa cistig, dar fiind sase candidati, nu ma asteptam la un numar atit de mare de sustinatori. Am obtinut un numar foarte mare de voturi intr-o campanie electorala pe care aproape n-am facut-o, decit pe blogul meu si prin mesaje. In primul rind voi face o evaluare la ceea ce exista deja si voi continua proiectele bune incepute", afirma Astarastoae.

Surprize la Senat

Si ocuparea functiei de senator a adus multe surprize, doar Astarastoae, Iancu si Costuleanu dintre candidati cistigind increderea cadrelor didactice. Profesorul Covic nu a intrat in Senat, avind doi contracandidati redutabili: Astarastoae si prof. dr. Traian Mihaescu. Nici rectorul Dragomir nu a fost votat ca senator, sistemul electoral pe care l-a propus dovedindu-se impotriva sa. El a pierdut in fata colegilor sai de catedra, conf. dr. Camelia Bogdanici, conf. dr. Constantin Burcoveanu si prof dr. Corneliu Diaconu.

In aceeasi situatie cu Dragomir se afla si Burlui, care la fel nu a reusit sa cistige voturi suficiente pentru a fi ales ca reprezentant al comunitatii academice: „Alegerile nu trebuie contestate. Trebuie sa-i acordam o sansa noii echipe, formata din oameni tineri, pentru ca, din cite stiu, n-a intrat nici un pensionabil. Eu nu am de ce sa ma pling. Chiar eu l-am votat pe Astarastoae", spune Burlui.

Profesorul Carol Stanciu crede ca daca s-ar fi votat senatorii pe departamente si nu de catre toata comunitatea unei facultati s-ar fi evitat excluderea unor oameni valorosi care meritau sa faca parte din Senat: „De neasteptat este ca nu au fost alesi unii oameni care au avut o contributie serioasa in universitate. N-am nimic de reclamat la adresa sistemului de vot, dar daca s-ar fi votat pe departamente era mai bine, pentru ca multi candidati pentru functia de senator nu sunt cunoscuti de toata facultatea, ci mai mult in catedre", motiveaza Stanciu.

Astarastoae asteapta propuneri pentru prorectori

Pentru echipa manageriala, Astarastoae s-a gindit la un sistem de alegere a  prorectorilor inca dinaintea votului de simbata. Astfel, el va solicita senatorilor noi alesi prin vot secret sa propuna cite o lista cu cite 10 candidati de la fiecare facultate, din care el va alege cite un reprezentant pentru fiecare prorectorat: „Voi alege cinci oameni care sunt compatibili cu stilul meu de lucru. Voi asigura in acest fel si responsabilizarea senatului si invers. Acei oameni nu vor depinde astfel doar de vointa mea, deoarece vor fi si reprezentanti ai senatului care i-a propus", afirma Astarastoae.

Noul senat va fi validat de catre vechiul senat conform regulamentului intern, cel mai propabil marti, cind se va stabili si data la care noul senat se va intruni pentru validarea rectorului.

Clasament general obtinut prin sumarea tuturor preferintelor de la toate facultatile:

Nume                               Puncte                   Locuri I

Vasile Astarastoae     1465  puncte           547  pozitii 1

Luminita Iancu             2552 puncte           54   pozitii 1

Marcel Costuleanu      2895 puncte           27  pozitii 1

Mihai Nechifor               3084 puncte           22  pozitii 1

Adrian Covic                  3122 puncte           106   pozitii 1

Vasile Burlui                 3703 puncte            45   pozitii 1

Candidatii au fost votati pe pozitii, in ordinea preferintelor (pozitia 1-cel mai agreat si ultima pozitie- cel mai putin agreat). Fiecarei pozitii i se aloca un numar de puncte: un punct pentru pozitia 1 si sase puncte pentru pozitia a sasea.

Cistigator in urma acestui clasament este ales candidatul cu cel mai mic numar de puncte. Adunind numarul de pozitii I, obtinute de candidati se obtine numarul total de persoane care au votat: 801.

Comentarii