S-a deschis o noua fabrica de diplome, cu aprobare de la minister

miercuri, 21 octombrie 2009, 19:47
5 MIN
 S-a deschis o noua fabrica de diplome, cu aprobare de la minister

57 de programe de master au fost aprobate la Iasi pe usa din dos de ministrul  Ecaterina Andronescu inainte de a-si da demisia. 25 dintre acestea numai la Universitatea "Petre Andrei". Infiintarea lor a fost permisa prin simpla decizie a senatelor academice. Institutiilor li s-a acordat incredere "gratuit", fara a cere nimic in schimb care sa garanteze ca au logistica necesara pentru a sustine masterele nou infiintate. Acest lucru a fost posibil prin Ordinul 5.356, pe care Ecaterina Andronescu, fostul ministrul al Educatiei l-a semnat in penultima zi de mandat. Ordinul, care avantajeaza institutii ca "Petre Andrei", Universitatea Politehnica Bucuresti, unde preda Ecaterina Andronescu, a dat nastere unei duble proceduri de admitere: unele universitati organizeaza masterate pentru ca au demonstrat ca indeplinesc conditiile necesare si au primit avizul ARACIS, altele mult mai simplu: au primit avizul propriului senat academic si s-au angajat ca in doi ani de zile vor trimite dosarul de autorizare ARACIS.

Invocind Legea 250, aprobata la sfirsitul lunii iunie, Ministerul Educatiei si-a pus semnatura pe ordinul 5.356, unde 640 de programe de master, la nivel national, au primit dreptul de a organiza admitere, dupa avizul senatului academic. Legea 250 completeaza ordonanta 89/2008, ce modifica Legea Invatamintului. Cele mai multe mastere aprobate prin acest ordin surprinzator si anume 170 sint numai la Universitatea Politehnica "Bucuresti", condusa de Ecaterina Andronescu.

Singurele conditii impuse de aceasta lege sint ca universitatile beneficiare, ce trec prin evaluare institutionala periodica si au programul de licenta acreditat, sa dispuna de jumatate din cadrele didactice – profesori si conferentiari titulari. In plus, pentru programele respective, pina in octombrie 2011 sa-si acrediteze cel putin un program de master/domeniu de studiu. Daca pina acum o parte din universitati au platit acreditarea fiecarui program de master, alte universitati care nu au facut-o nici nu vor mai trebui sa plateasca decit pentru un singur program din domeniu.

Din Iasi, apar in ordinul 5.356 – 25 de programe de master la Universitatea "Petre Andrei", 18 la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", 6 de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", 4 la Universitatea "Mihail Kogalniceanu", 3 la Universitatea "Cuza" si 1 la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi".

Interesant este insa ca universitatile de stat din Iasi au inaintat cererile de aprobare a masterelor, putine la numar fata de UPA, la solicitarea Ministerului Educatiei. Majoritatea masterelor existente la universitatile de stat sint infiintate prin cealalta procedura, a evaluarii prealabile de catre ARACIS. O parte din acestea sint aprobate prin Ordinul 4.666, tot al Ministerului Educatiei, de la inceputul lunii august, unde apar programele de master ce au avizul ARACIS pentru functionare. O parte din universitatile iesene sustin ca de-abia au primit ordinul, ori altele nu l-au primit deloc si impartasesc pareri diferite pentru efectele lui.

Rectorii universitatilor de stat se simt luati in ris de acest ordin

"Exista 2 curente. Universitatile serioase au mers la ARACIS, au platit si si-au acreditat toate programele de master. Celelalte, care contesta activitatea ARACIS, nu au facut-o. Universitatile vor ajunge sa nu mai ia in serios ce zice ministerul", a spus prorectorul Gheorghe Iacob, de la Universitatea "Cuza", institutie ce beneficiaza de grad ridicat de incredere.

"«Cuza» are 130 de programe de master evaluate de ARACIS. Avem 3 mastere care n-au primit acordul ARACIS, a fost o neintelegere, MECI ne-a cerut lista si ca urmare le-au trecut in ordin, dar gresit. Noi am cerut trei mastere fara frecventa, ei ne-au aprobat 2 la invatamint la distanta si unul la zi, probabil au gresit. Oricum, ordinul trebuia sa apara inainte de a incepe anul universitar, pentru a sti pe ce program organizezi admitere", a spus Gheorghe Iacob.

Vasile Astarastoae, rectorul UMF spune ca toate programele de master care functioneaza in prezent au primit si avizul ARACIS. "Nu este corect (n.r.ordinul 5.536). Fiecare program trebuie sa fie evaluat. Sa nu vindem iluzii celor implicati in acest sistem. Tu ca universitate poti sa dai intre timp diploma si apoi peste 2 ani ARACIS-ul sa nu-ti dea autorizarea", a spus Vasile Astarastoae.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", ce beneficiaza de grad ridicat de incredere, are avizul MECI pentru 18 mastere. "O sa depunem dosarele la ARACIS pentru 4 mastere, cite unul pentru fiecare domeniu. Mi se pare un pic cam larg termenul, 2 ani, dar poate pentru ca sint foarte multe dosare. Singura chestiune pentru care nu am depus inainte dosarele la ARACIS este criteriul economic, sint costisitoare si n-am vrut sa fim acuzati de colegi ca avem un management defectuos", a spus prorectorul Vasile Vintu.

Singurul bucuros din Iasi este Doru Tompea

La "Petre Andrei" in domeniul Psihologie au primit avizul MECI 16 programe de master, cu sase mai multe decit are Universitatea "Cuza", spre exemplu, in acelasi domeniu.

"La noi acopera si zona psiho-asistentiala. Plecind de la Psihologie, legea imi permite sa dezvolt mai multe programe intr-o zona interdiciplinara, asistenta sociala si psihologie. Eu nu pot acredita programe de asistenta sociala pina nu am domeniul de licenta acreditat", a spus Doru Tompea.

El apreciaza flexibilitatea oferita de acest ordin, emis de ministrul Andronescu, colega sa de partid. "Nu mai trimit dosare pentru acreditare daca n-am cerere. Aceasta este filosofia masterelor in occident – un masterat are viata  numai daca este cerut pe piata. Pina acum era un proces greoi si foarte costisitor. E mai permisiv acest ordin", a declarat Doru Tompea.

Genoveva Vrabie: "Nu trebuie sa se dea aprobari fara a se trece prin filtru"

Genoveva Vrabie, rectorul Universitatii "Mihail Kogalniceanu" sustine  ca programele ce au fost cuprinse in ordinul MECI sint trecute gresit, intrucit doua din cele patru aprobate prin ordinul surpriza al lui Andronescu sint autorizate ARACIS deja pe vechiul sistem, cu 2 semestre, unul a functionat pina in acest an si celalalt este in curs de autorizare pentru sistemul Bologna.

"Legislatia noastra este prost realizata. Nu trebuie sa se dea aprobari fara a trece printr-un filtru macar un program. Noi nu ne-am culcat pe urechea legii 250, am trecut prin furcile caudine, am trimis dosarele la ARACIS si am platit", a spus Genoveva Vrabie.

Presedintele ARACIS, Ioan Curtu, s-a aratat rezervat in a face comenarii despre ordinul Ministerului, dar a mentionat ca in primul consiliu ARACIS se va discuta si acest aspect. "Noi nu putem condamna Parlamentul pentru ceea ce face. Asa este legea si trebuie s-o respectam", a spus Ioan Curtu.

Comentarii