Suplinitori de o viata

Subtitlu

joi, 21 iulie 2011, 17:26
6 MIN
 Suplinitori de o viata
"Tinerii care vin in sistem nu au nici dragoste fata de copii si nici nu le place ce fac. Cauta ceva usor si bine platit", spune una din invatatoarele veterane ale judetului

In aceasta situatie sint cu precadere cadre didactice din invatamintul primar, care nu au studii superioare, ci doar medii, si anume liceul pedagogic si scoala postliceala, specializarea invatator- educatoare, urmata la stat, dar si la privat. Sint insa la catedra de peste 15 ani si suplinitori cu studii superioare si cu gradul didactic II sau I, din municipiu, care predau fizica, informatica ori filosofie. La acestea, fie nu se scot posturi titularizabile la concurs, fie se scot foarte putine, insemnind cel mult 3. Chiar daca sint stresante, examenele de titularizare si de suplinire ii mobilizeaza pe unii dascali sa se pregateasca in permanenta. „Ma pun in fiecare an sa muncesc mai mult. Sint colege de-ale mele care nu au mai trecut printr-un examen de peste 30 de ani", e de parere invatatoarea Cecilia Antonica, „veterana" suplinitorilor din rindul cadrelor didactice de la clasele mici.

Subiecte nerelevante la examene

Cecilia Antonica are 56 de ani si este invatatoare de 37, adica de mai bine de jumatate din viata. Locuieste in catunul Palanca, din comuna Tibana, iar drumul pina la scoala primara din Vadu Veji, unde preda de peste 20 de ani, il parcurge zilnic pe jos. „Pentru ca sint o fire mai agera si ma misc repede, pina la scoala, pe jos, fac 35 de minute. In anul scolar 2002-2003, cind am fost la Domnita, mergeam zilnic pe jos cite 5 kilometri. Si iarna la fel, o zi nu am lipsit de la scoala", a spus invatatoarea. Are luat definitivatul, insa nu a reusit sa se titularizeze, in ciuda faptului ca a participat la multe concursuri, ultimul fiind cel din 2008. „Cind am luat note mai mari, s-au ocupat posturile cu 8 si 9. As fi putut sa dau examen si anul acesta, insa ma lasa ochii de acum si e mai greu sa stau sa citesc foarte mult", a explicat invatatoarea. Crede ca mare parte din ceea ce trebuie sa stie la examen nu este relevant pentru ceea ce lucreaza la clasa cu elevii. „Ar trebui ca aceste concursuri sa se axeze mai mult pe ceea ce facem la clasa. De exemplu, la aceste concursuri se verifica prea putin gramatica, – si este esential sa il inveti pe copil sa scrie corect -, si foarte mult partea de literatura. Mi-a picat la unul din concursuri «Enigma Otiliei», care nu are nici in clin nici in mineca cu ce se face la clasele primare, se studiaza abia la liceu. Dupa parerea mea, ar trebui sa se puna mai mult accent pe ceea ce ai de predat si nu pe o literatura de liceu, pe care l-ai terminat nu stiu cind", considera invatatoarea. Din punctul sau de vedere, dragostea fata de copii si dorinta de a-i invata si forma ar trebui sa conteze cel mai mult pentru angajarea unui cadru didactic.

„Doamne, ce mi-s dragi boboceii"

„Sint invatatori care stapinesc foarte bine materia, dar care nu se ocupa de clasa, – in sensul sa le explice copiilor cit mai pe intelesul lor -, si invatatori care nu sint atit de bine pregatiti in ceea ce priveste materia ceruta la examene, dar care se ocupa foarte mult de clasa si care iubesc copiii. Tinerii care vin in sistem nu au nici dragoste fata de copii si nici nu le place ce fac, pentru ca este foarte mult de munca, iar ei cauta ceva usor si bine platit", sustine invatatoarea Antonica, care este remunerata cu 1.400 de lei pe luna.

Faptul ca ii plac copiii a motivat-o sa ramina in sistem, in ciuda faptului ca nu a reusit sa se titularizeze si a trebuit sa treaca frecvent prin stresul examenelor. „Daca era sa plec, plecam mai la inceput, dar iubesc foarte mult copiii. Doamne, ce mi-s dragi boboceii! Eu in general am luat clasele I si a II-a, pentru ca cei mici sint mai cuminti, te intelegi altfel cu ei. Am avut insa si ani in care i-am dus pina in clasa a IV-a", a spus invatatoarea. Definitivatul l-a luat dupa a treia incercare, deoarece, inaintind in virsta, i-a fost mai greu sa invete. „L-am dat de trei ori, pentru ca nu invatam, credeam ca e floare la ureche. De fiecare data luam la romana si picam la pedagogie si psihologie, unde e foarte mult de invatat. Am luat dupa ce am parcurs din scoarta in scoarta Pedagogia de Cocos, care avea un scris foarte mic de ma suparau ochii. Dar nu era numai de citit, ca pe o poveste, ci de memorat", a explicat invatatoarea Antonica. Noua modalitate de angajare in sistemul de invatamint nu o sperie. „Dupa cum am citit in proiectul noii Legi a Educatiei, – nu stiu insa daca a ramas asa -, am inteles ca se va da interviu la scoala care are postul vacant, plus o lucrare. De la anul, cind nu mai beneficiez de continuitate, fiind altfel incadrarea, o sa merg la interviu. Pina la pensie mai am 2-3 ani", a spus invatatoarea.

A pierdut examenul din cauza tensiunii

Tot in comuna Tibana, Dumitru Manolache, in virsta de 59 de ani, spera sa poata obtine si in acest an un post ca suplinitor. S-a prezentat la examenul de titularizare din acest an, insa a parasit sala dupa o ora, intrucit, dupa cum sustine, i s-a facut rau. „M-am dus sa dau examen, dar nu am putut sta, pentru ca mi s-a facut rau. Am mers la cabinetul medical de la Liceul Pedagogic si mi-au luat tensiunea, aveam, 17 cu 9. Puteti verifica acolo ca mi s-a facut rau, ca sa vedeti ca nu am iesit pentru ca nu am stiut. Nu stiu ce m-a apucat atunci, dar ma duc din nou, in august, la suplinire. Anul trecut, la suplinire, am luat 8. Subiectele de la examenul de titularizare sint peste masura de grele si le da si o formulare de te ameteste, dar la cel de anul acesta erau citeva pe care le puteam aborda", a explicat invatatorul. Este la catedra din anul 1972, cu o intrerupere de 6 ani, cit a lucrat la primaria din comuna. Dascalul a fost titular timp de 10 ani la Scoala Domnita, insa i s-a retras titulatura in 2008, pentru ca nu a reusit sa promoveze definitivatul. „In fiecare an in care am avut de dat definitivatul s-a intimplat sa am probleme de familie", a spus Dumitru Manolache.

„Toate posturile sint ocupate"

Sustine ca, in ultimii ani, chiar daca ar fi luat nota care sa ii fi permis sa se titularizeze, nu ar fi avut post. „La noi in comuna, toate posturile sint ocupate. Mai urmarim si noi, pe ici, pe colo, un concediu de crestere a copilului sau un pretransfer la o scoala din oras„, a precizat el. Pina anul acesta a predat numai in comuna, insa, – in timpul care i-a ramas pina la pensionare -, este dispus sa tina ore si in alta comuna, de exemplu in Mironeasa, la orice disciplina. „Anul trecut, cind s-a inchis Scoala de la Oproaia, mi s-a desfiintat postul, astfel ca a trebuit sa merg sa predau la Scoala din Alexeni, la clasele de gimnaziu, educatie tehnologica, biologie si desen. Au fost discipline acceptabile pentru mine. Orice disciplina mi s-ar da, cred ca m-as descurca", considera dascalul. Ca suplinitor este la catedra, cu o vechime de 33 de ani in invatamint, si invatatoarea Anica Covenciuc, din Braesti, care a promovat gradul didactic I in 2009 cu 10. Cu gradul didactic II si 37 de ani vechime in sistem este suplinitor si Constantin Hutanu, din Pascani, maistru instructor pentru specializarea electronica si automatizari. „Cind a venit la noi, in 2002, ca laborant pentru fizica, era titular. A renuntat in 2007, deoarece avea probleme de sanatate si programul era foarte incarcat, plus probleme personale, trecind printr-un divort. Era foarte priceput, dar nu am reusit sa il conving sa mai ramina. Acum preda ca suplinitor la Colegiul Tehnic «Unirea», unde a mai fost inainte de a veni la noi", a precizat Carmen Dimitriu, directoarea Colegiului „Sadoveanu".

Comentarii