Un profesor cauta 15.000 euro pentru a fi publicat in Anglia

joi, 10 februarie 2011, 17:30
3 MIN
 Un profesor cauta 15.000 euro pentru a fi publicat in Anglia

Un profesor iesean a intrat in vizorul celor mai prestigioase institutii de invatamint superior din lume. Editurile Universitatii Oxford si Universitatii Cambridge i-au propus lui Mihai Chirita, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" din Iasi, sa-i publice doua volume din Tratatul de Biomolecule. Aceasta lucrare a fost scrisa de Mihai Chirita, profesor in cadrul Facultatii de Bioinginerie Medicala impreuna cu tatal sau, Gheorghe Chirita, doctor docent si primul profesor de stiinta biomaterialelor din Romania.

Casele de traduceri cu care lucreaza editurile acestor universitati prestigioase i-au cerut profesorului iesean 15.000 de euro pentru traducerea celor doua volume, bani pe care profesorul nu-i are. La rindul sau, conducerea UMF spune ca nu are posibilitatea sa il ajute.

Profesorul iesean a povestit ca tratatul de biomolecule este prima lucrare de acest gen in Romania si chiar in regiunea de Sud-Est a Europei. "Anul trecut Universitatea Oxford si Universitatea Cambridge mi-au propus sa imi publice lucrarea, insa pentru a le traduce am nevoie de 15.000 de euro. Atunci, am mers la universitatea de care apartin pentru ca in ziua de azi coeficientii de apreciere a universitatii se realizeaza in functie de afirmarea externa a cadrelor didactice. M-am gindit ca pot contribui si eu intr-o masura oarecare pentru ca aprecierea institutiei noastre sa fie cit mai sus. Dar conducerea universitatii nu a vrut sa ma sprijine financiar, mi-au spus ca nu au bani" a marturisit Mihai Chirita.

De partea cealalta, Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", a declarat ca institutia pe care o conduce nu are justificarea legala pentru a finanta astfel de proiecte. "Nu putem sa-l ajutam, nu exista o justificare pentru astfel de cheltuieli, UMF fiind o institutie bugetara. Au mai fost profesori de la noi care au publicat la edituri prestigioase si s-au descurcat pe cont propriu", a declarat rectorul Astarastoae.

Mihai Chirita este un profesor apreciat de mediul academic unde activeaza de mai mai multi ani. "Profesorul Chirita imbina foarte bine obligatiile de cadru didactic si de cercetator. Are foarte multe contracte cu parteneri din strainatate pe care le-a construit pentru schimburile de studenti. La fel si prin lucrarile sale are o deschidere internationala maxima" a declarat Anca Galaction, sefa la catedra de Bioinginerie Medicala din cadrul UMF.

Mihai Chirita este autorul a 13 carti in literatura din Romania, coordonator si editor stiintific al mai multor colectii de carte, printre care "Bioingineria Medicala". Profesorul iesean constata cu tristete ca in ziua de azi munca profesorilor care scriu carti paralel cu activitatea

didactica nu este apreciata la justa ei valoare. "Pentru o universitate sint mai importante lucrarile stiintifice decit cartile publicate. Acesta este un exemplu foarte clar de ce editura UMF scoate putine carti. Grilele de apreciere a cadrelor didactice care vin de la Minister dezavantajeaza cercetatorii. Nu poti sa dai punctaje pentru o carte cit pentru un articol aparut intr-o publicatie ISI de nu stiu ce cota de impact. Astfel, un articol din asta ajunge sa fie echivalent cu 200 de pagini scrise in romana, pe care le scrii asa usor. Nu inteleg de ce nu exista sustinere, aceasta este o munca titanica, chiar o munca eroica" a conchis Mihai Chirita.

Comentarii