Universitatile iesene au devenit cimpul de lupta al marilor companii

miercuri, 11 aprilie 2007, 20:46
5 MIN
 Universitatile iesene au devenit cimpul de lupta al marilor companii

Domeniul Informaticii, cel mai aprig „teatru de razboi"

Cei mai norocosi studenti ramin in continuare cei din domeniul IT. Fie ca termina AC la Universitatea Tehnica, Informatica de la Universitatea „Al.I. Cuza" sau specializarea informatica economica de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), cea mai mare parte a absolventilor au deja un post garantat inca din primii ani de studiu. Aceasta pentru ca marile firme din domeniu isi recruteaza angajatii inca din timpul facultatii. In acest domeniu se inregistreaza de altfel si cea mai mare concurenta intre firme.

Astfel, in ultimii ani, facultatile de profil au fost asaltate de firme mari atit din tara, cit si din strainatate, in cautarea celor mai buni studenti. „Avem vreo cinci studenti, din care doi cu bursa, selectati de SAP Germania. O alta studenta a fost luata de Microsoft Romania, prin intermediul QNet. De asemenea, avem solicitari constante de la Siemens, IBM, Ness Technologies, Red Point, Mind, Oracle Bucuresti sau BRD. Am fost contactati chiar si de firme din Canada sau Elvetia", a precizat prof.dr. Marin Fotache, seful Catedrei de Informatica economica, din cadrul FEAA de la Universitatea „Cuza".

Un sfert din promotia 2005 de la Informatica economica s-au angajat in studentie

Cei mai multi studenti se angajeaza in IT fie in ultimii ani ai studiilor de licenta, fie imediat dupa absolvire. Astfel, conform unei statistici realizate de Catedra de Informatica economica, 23% dintre absolventii promotiei 2005 s-au angajat in domeniul de specialitate inainte de absolvire, 24% in prima luna de la absolvire, iar restul de pina la circa 85% in urmatorii doi ani de la examenul de licenta.

Cresterea numarului de firme din domeniul IT, fie prin deschiderea unor sucursale ale marilor companii nationale sau internationale, fie prin dezvoltarea celor iesene deja existente, a crescut insa in ultimii ani si numarul studentilor selectati inca din timpul facultatii.

„Toata seria care da licenta in acest an, circa 100-150 de studenti, se duce direct la Siemens Iasi sau Brasov. Mai avem insa colaborari stabile pentru recrutarea studentilor si cu Embarcadero, firma venita din Canada sau cu Di.Tech, o firma italiana", sustine prof.dr. Dan Galea, decanul de la AC.

Procesele de selectie a celor mai buni studenti-viitori angajati difera si ele de la firma la firma. In timp ce unele companii aleg pe baza unor proiecte cu tema data, altele prefera sa ofere internshipuri de scurta sau lunga durata pentru o mai buna evaluare a studentului sau sa organizeze scoli de vara. Exista insa si companii care ii premiaza pe cei mai buni studenti cu burse speciale. Una dintre aceste companii este Siemens VDO, care acorda astfel de burse atit la Facultatea de Informatica de la „Cuza", cit si la Automatica si Calculatoare de la UTI.

„Noi avem cam sase studenti care au primit bursa de la Siemens. Din cite stiu eu, bursa este de circa 550 RON pe luna", a mai precizat decanul Dan Galea.

„In fiecare saptamina, vine cel putin o firma interesata de studentii nostri"

Domeniul strict economic se mentine si el printre cele mai solicitate din ultimii ani. Numarul foarte mare al absolventilor este dublat in ultimul timp de o cerere pe masura din partea firmelor de specialitate.

„In fiecare saptamina vine cel putin o firma interesata de studentii nostri. Fiindca cererea era foarte mare, am creat un portal special, unde studentii pot vedea anunturile firmelor si isi pot depune candidaturile", precizeaza prof.dr. Dinu Airinei, prodecan al FEAA din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza".

Studentii de la specializarile Finante-banci, Contabilitate, Audit, dar si Management sau Marketing au cele mai mari sanse de a fi recrutati inca dinaintea obtinerii diplomei in domeniu.

„Anul trecut, ne-a solicitat Carrefour. S-au prezentat la interviu 120 de studenti, dintre care au fost selectati 36, care acum se pregatesc la centrele din tara. Au facut insa recrutari la noi si bancile sau firmele de contabilitate si audit", a mai spus prodecanul Dinu Airinei.

Dacia Renault face recrutari la Constructii de Masini

Specializarile tehnice, uitate dupa anii ‘90, revin pe piata locurilor de munca, iar  Electronica si telecomunicatiile si Constructiile de masini se dovedesc a fi cele mai cautate de angajatori. Anual, zeci de studenti de la Constructii de masini sint selectati de Grupul Dacia-Renault pentru a efectua stagii de practica la Pitesti, sau devin bursieri ai companiei.

„Anul trecut au fost selectati pentru stagii de practica 12 studenti, iar anul acesta 15. De asemenea, 14 absolventi au fost angajati anul trecut cu norma intreaga la Dacia. In plus, pe timpul facultatii avem si studenti foarte buni, care obtin burse din partea companiei", a declarat Gheorghe Nagit, decanul Facultatii de constructii de masini.

Sapte firme au contactat in acest an studentii agronomisti

Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad" au de asemenea cautare printre firmele de profil. „De la inceputul acestui an universitar studentii nostri au fost solicitati de cel putin sapte firme. Firma Smithfield din Statele Unite, care vrea sa relanseze Comtim-ul, combinatul pentru cresterea porcilor, a organizat interviuri la noi, si chiar a oferit citeva burse in America pentru studentii de la Zootehnie. Gradul de angajare a abolventilor universitatii este si el foarte mare. Dintr-o serie de absolventi, circa 60% se angajeaza, iar dintre acestia, circa 50% sint recrutati de firme inca din timpul facultatii", ne-a spus conf.dr. Benone Pasarin, coordonatorul Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera, din cadrul Universitatii agronomice.

Calitatea ridicata a studentilor recrutati a determinat unele firme sa incheie adevarate parteneriate cu Universitatea pentru selectarea viitorilor angajati. Astfel,  firme precum Kosarom, Cotnari sau Bucium au devenit colaboratori stabili ai universitatii.

Unele firme pun mai mare pret pe aptitudini decit pe profilul de licenta

Domeniile prezentate mai sus nu sint insa singurele care au atractivitate pentru angajatori, iar ceilalti studenti nu ar trebui sa fie ingrijorati. Absolventii de Litere, Limbi straine, sau chiar cei de Biologie au si ei sanse la un loc munca atractiv si bine platit, chiar daca il obtine mai greu. Multi angajatori practica,  la angajare criteriul „suprem" al culturii generale si al aptitudinilor, facultatea absolvita fiind plasata in plan secundar.

„Multe firme care au apelat la noi au pus accent pe cultura generala, pe aptitudini si pe activitatile desfasurate in timpul facultatii. Astfel, un absolvent de Biologie poate obtine un post foarte bun in vinzari", sustine ec.dr. Mariana Tatarusanu, coordonatorul Centrului de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO), din cadrul Universitatii „Cuza".

Comentarii