Unul din noua elevi e corigent. VEZI FOTO

Subtitlu

miercuri, 30 ianuarie 2013, 21:49
3 MIN
 Unul din noua elevi e corigent. VEZI FOTO

Conducerea Inspectoratului Scolar a prezentat, in traditionala sedinta cu directorii, o analiza asupra starii invatamantului iesean din primul semestru de cursuri. Astfel, potrivit datelor centralizate de ISJ, la finalul acestuia au ramas inscrisi 104.554 de elevi, cu 8.422 mai multi decat in anul scolar anterior, fapt explicabil insa prin introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar. Peste 14.000 de elevi au fost declarati corigenti, din clasele de gimnaziu fiind 6.724, cu 541 mai multi fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Par multi, intr-adevar, insa raportat la numarul intreg de elevi – peste 100.000 – sigur e putin. Dar daca te gandesti ca 14.000 de elevi sunt intr-o forma de corigenta, e un semnal de tratat cu toata seriozitatea la fiecare scoala in parte", a comentat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

Note mai mici la purtare

Din cei 6.724 de corigenti inregistrati la gimnaziu, 629 sunt cu esec scolar la 4 obiecte, fiind in pericolul de a repeta anul. Fata de primul semestru al anului precedent a crescut numarul elevilor exmatriculati. Cele mai multe cazuri de exmatriculare s-au inregistrat la clasele de liceu zi, si anume 279, cu 56 mai multe fata de aeeasi perioada a anului anterior. Tot la liceu au fost scazute si cele mai multe medii sub 7, in principal din cauza numarului mare de absente nemotivate, in cazul a 707 elevi. In comparatie cu primul semestru al anului precedent, a scazut insa, per total, numarul abaterilor disciplinare, de la 735 la 605. „Poate ca si activitatea educativa, si supravegherea mai atenta isi spun cuvantul, dar in continuare raman situatii cu fapte mai grave si mai putin grave, precum altercatii, tensiuni, reglari de conturi, furturi mai mici sau mai mari", a precizat Camelia Gavrila.

„Scoli cu o prezenta sub 60 la suta"

Dincolo de radiografierea sistemului preuniversitar iesean prin intermediul cifrelor, conducerea ISJ le-a transmis directorilor prezenti la sedinta mai multe semnale si avertizari, in special celor care conduc unitati de invatamant tehnic, plecand de la neregulile descoperite in timpul inspectiilor neanuntate. „In ultima inspectie tematica, care a vizat in special liceele tehnologice, am intalnit situatii ingrijoratoare: scoli cu o prezenta sub 60%, cel putin in momentul inspectiei respective, un procent cuprins intre 8% si 45% de elevi cu un numar foarte mare de absente, dintre acestia fiind si elevi din clasele a XI-a si a XII-a (care pot fi exmatriculati din acest motiv – n.r.), dintre ei fiind intre 4 si 20% care nu fusesera niciodata la scoala pana in momentul inspectiei", a atras atentia Cristina Valcu, inspector scolar general adjunct.

Presedintele CJ a venit neanuntat

In timpul altor inspectii, s-a constatat ca unii profesori lipseau de la ore fara sa fi lasat inlocuitori, ca elevii fusesera evaluati superficial sau ca orarul a fost conceput mai mult in functie de programul cadrelor didactice navetiste. „Trebuie sa recunoastem ca exista o corelatie stransa intre rezultatele slabe ale copiilor la examenele nationale si calitatea actului didactic. In mod cert, putem lua in consideratie multe cauze obiective care influenteaza sistemul de invatamant, cum sunt cele de natura economica sau reactia unor parinti, dar anumite deficiente tin de noi, de conducerea scolii,care este direct raspunzatoare de modul in care s-a realizat orarul, daca profesorii sunt sau nu la ore, daca se pun absente sau nu se pun absente, daca profesorul este pregatit atunci cand intra la ore… In niciun caz nu consideram ca aceste scoli ar trebui sa aiba promovabilitate 100%, departe de noi acest gand, dar nici 0% sau 2%!", a mai aratat Cristina Valcu. Cu prilejul intalnirii de lucru de ieri, directorilor le-a vorbit si Cristian Adomnitei, care si-a facut aparitia neanuntat. Presedintele Consiliului Judetean a amintit din nou de perioada in care a alocat bani multi pentru educatia ieseana, in calitate de ministru, dar a adus in discutie si proiectul Aeroportului. „Vreau sa va spun ca sunt un om foarte fericit si onorat. Dupa deja 6 ani de la inceputul mandatului meu, lumea are amintiri placute si mai ales cei din sistem. Oriunde ma duc, primesc multumiri pentru bani", a spus Cristian Adomnitei.

Comentarii