1.800 de copii nu vor incapea in gradinite

vineri, 13 martie 2009, 01:26
2 MIN
 1.800 de copii nu vor incapea in gradinite

Anul scolar viitor, prescolarii nu vor avea de ales. La gradinitele cu program prelungit (GPP) vor continua problemele, iar cele mai acute vor fi la grupa mica. „Au fost aprobate in planul de scolarizare 6.046 de locuri in cadrul unitatilor de invatamint prescolar cu program prelungit, dintre care 5.843 in mediul urban, iar restul de 203 in mediul rural. In aceasta situatie, deficitul va fi in continuare de 1.500-1.800 de locuri. La gradinitele cu program prelungit sint in prezent cam 30 de copii pe grupa, mergind si pina la 37 de prescolari, in functie de spatiu, in timp ce la grupele de la gradinitele cu program normal sunt cam 23-25 de copii intr-o grupa", a precizat Geor­ge­ta Beraru, inspector pentru invatamint prescolar in cadrul ISJ Iasi. Variante pentru rezolvarea problemei de supraaglomerare a grupelor de gradinita ar fi. Contextul crizei financiare nu este deloc favorabil construirii de noi cladiri pentru gradinite, ori pentru investitii legate de extinderi. „O solutie ar fi aprobarea unor grupe cu program prelungit, in cadrul unor gradinite cu program normal care dispun de spatii. Investitiile in aceasta situatie nu ar fi atit de mari: mobilier, in special paturi si amenajarea unor conditii de masa. Copiii ar putea servi prinzul in sistem de catering, fara sa fie necesara amenajarea unei bucatarii. Din pacate, aici intervine problema normelor didactice. Numarul educatoarelor ar trebui sa creasca, si nu stim daca vom primi o aprobare in acest sens de la Ministerul Educatiei", a mai declarat Georgeta Beraru. Printre gradinitele cu program prelungit, cele mai aglomerate se afla cele din zona Nicolina: GPP 1 si 2, Tatarasi, GPP 13 si 20, Alexandru cel Bun: GPP 21 si 28 sau Dacia (GPP 27) si Pacurari (GPP 14).

Numarul claselor de liceu pentru filiera tehnologica s-a triplat. Aceasta este consecinta desfiintarii scolilor de arte si meserii (SAM) prin transferul locurilor de la (SAM) catre liceele tehnologice. Astfel, Iasului i-au fost aprobate 317 clase a noua in cadrul liceelor tehnologice, adica locuri pentru 8.876 de elevi. Anul trecut, ISJ a propus doar 93 de clase pentru liceele tehnologice. In cadrul liceelor teoretice, numarul de clase a noua se mentine relativ constant – 88, fata de 90 anul trecut, fiind de asemenea aprobate si 18 clase pentru filiera vocationala.

Anul scolar viitor, in ciclul gimnazial, vor invata peste 38.500 de elevi, dintre care 23.000 in mediul rural. Elevii din mediul urban vor fi repartizati in 617 clase, in timp ce elevii din mediul rural, in 1.154 de clase. O situatie similara este si la ciclul primar, acolo unde sint peste 39.000 de elevi, cei mai multi, de asemenea, in mediul rural, acolo unde vor fi formate 1.380 de clase.

Comentarii