130 milioane de euro pentru greselile medicilor

joi, 19 octombrie 2006, 00:50
5 MIN
 130 milioane de euro pentru greselile medicilor

Atit spitalelor, ca institutii medicale, cit si individual, medicilor si asistentilor. Pina a ajunge insa in posesia sumelor, trebuie urmati niste pasi pe care ii detaliem in rindurile urmatoare. Chiar daca in prezent cazurile de obtinere a unor despagubiri pentru malpraxis sint extrem de rare in Romania, cu timpul se va ajunge si la noi, la fel ca in tarile occidentale, cind tineri avocati dornici de afirmare vor incepe sa-si recruteze clienti de prin spitale.
Si ingrijitorii la domiciliu trebuie sa incheie asigurare
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a stabilit recent limitele minime ale asigurarilor pentru raspundere civila in domeniul medical, atit pentru furnizor, cit si pentru personalul medico-sanitar angajat. Potrivit ordinului CNAS, spitalele, ca furnizori de servicii medicale cu personalitate juridica, sint obligate sa incheie si ele o asigurare a carei valoare este stabilita in functie de structura organizatorica: universitar, clinic, judetean, municipal, orasenesc, preventoriu sau centru. Cea mai mare valoare de asigurare, de 500.000 de euro, a fost stabilita pentru unitatile spitalicesti publice judetene, regionale si universitare, in timp ce pentru cele municipale si orasenesti 250.000 de euro, respectiv 100.000 de euro. In judetul Iasi, suma totala minima a valorii asigurarilor celor 18 unitati medicale de stat se ridica la 7 milioane de euro. La aceasta se adauga suma de 800.000 de euro din asigurarile farmaciilor cu circuit deschis. Actul normativ mai prevede ca asigurari de raspundere civila trebuie sa mai incheie si furnizorii de ingrijiri la domiciliu, furnizorii de dispozitive medicale, unitatile spitalicesti private sau serviciile de ambulanta.
Sumele asigurate de medicii chirurgi se ridica la 31 milioane de euro
In ce priveste cadrele medicale, medici si asistenti, valorile minime ale asigurarilor de raspundere civila variaza in functie de specialitate. Astfel, o asigurare a unui medic chirurg este mai mare decit cea a unui medic de familie sau medic farmacist: 62.000 de euro fata de 12.000 de euro, respectiv 5.000 de euro. Potrivit statisticilor Autoritatii de Sa-natate Publica (ASP), in judetul Iasi lucreaza 500 de medici chirurgi, astfel ca valoarea asigurarilor acestora se ridica la 31 de milioane de euro. Un total arata insa ca valoarea asigurarilor medicilor ieseni – inclusiv chirurgii – este de 103,879 milioane de euro. Alte peste 20.900.000 de euro se aduna din asigurarile asistentilor medicali, fie ca lucreaza in spitale sau ambulatorii, la medici de familie sau in farmacii. Anual sau trimestrial, medicii si asistentii platesc firmelor de asigurari sume care difera de la un contract la altul. „Eu platesc trimestrial peste 400.000 de lei vechi pentru asigurare“, ne-a spus dr. Diana Cimpoesu, medic specialist de urgenta la Spitalul „Sf. Spiridon“. In cazul unui chirurg, suma anuala achitata la firma de asigurare este peste doua milioane de lei vechi.
Pacientii trebuie sa dovedeasca malpraxisul cu experti
Aceste sume pot fi accesate de orice pacient care considera ca a avut de suferit in urma unor servicii medicale deficitare sau de proasta calitate. El insa va trebui sa dovedeasca acest lucru. In primul rind, trebuie sa stie ca are acces, prin lege, la toate fisele de observatie si actele medicale intocmite pentru el intr-o unitate spitaliceasca sau intr-un cabinet medical, acte pe care le poate obtine in original sau in copie. Cu aceste acte si petitia impotriva spitalului, medicului sau asistentului incriminat, pacientul nemultumit trebuie sa se adreseze apoi la Colegiul Medicilor si la ASP, inainte de a ajunge in fata unei instante de judecata. Un ordin al Ministerului Sanatatii a stabilit deja lista expertilor medicali din Iasi care vor forma comisii speciale in cadrul ASP si vor da un verdict in cazul sesizarilor de malpraxis (lista poate fi consultata pe site-ul ziarului nostru, www.ziaruldeiasi.ro, in ultimul numar din „Ghidul pentru sanatate“ – n.r.). „Daca un pacient nemultumit va dori sa actioneze in instanta un medic pentru un caz de malpraxis, pentru a fi luat in calcul va trebui sa aiba la dosar in primul rind verdictul de la Colegiul Medicilor. Apoi si verdictul expertilor medicali din comisiile de la ASP“, explica prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. Indiferent daca verdictul Colegiului Medicilor sau cel al expertilor sint sau nu in favoarea pacientului, acesta poate sa-si continue actiunea in fata instantei, dovedind ca a fost prejudiciat prin actul medical.
Firmele de asigurari prefera sa negocieze despagubirile decit un proces in instanta
Ajuns in instanta, pacientul trebuie sa mai stie ca malpraxisul are doua componente. „Prima componenta se refera la prejudiciile create pacientului si pentru care se cer despagubiri materiale. A doua tine de continuarea sau nu a practicarii profesiei de catre medicul sau asistentul acuzat de malpraxis. De aceasta din urma componenta se ocupa Colegiul Medicilor care poate aplica sanctiuni deontologice. Partea financiara se dezbate in instanta“, a explicat avocatul Neculai Volovat. Acesta a adaugat ca a avut citeva cazuri de malpraxis care nu au mai ajuns in instanta dupa ce pacientul lezat si firma de asigurari unde medicul avea incheiata o asigurare de raspundere civila s-au inteles in urma unor negocieri. „In astfel de cazuri, firmele de asigurari vor apela si ele la comisii de experti medicali pentru a apara medicul. In cazul in care se dovedeste ca pacientul a avut intr-adevar de suferit, se incepe negocierea despagubirilor materiale pentru evitarea unui proces. In cele mai multe cazuri, firmele de asigurari nu doresc procesul si ajung sa se inteleaga cu pacientul caruia ii platesc niste despagubiri“, a mai spus avocatul Volovat. In cazul in care instanta da cistig de cauza pacientului si hotaraste acordarea unei despagubiri mai mari decit valoarea asigurarii pe care o are incheiata medicul, acesta va scoate restul de bani din propriul buzunar. Pentru a avea mai multe sanse de cistig, pacientul trebuie insa sa sesizeze cazul cit mai repede in fata expertilor de la ASP si Colegiul Medicilor. Si aceasta deoarece intirzierea relatarii faptelor poate duce la deteriorarea dovezilor si schimbarea declaratiilor martorilor.
Familia Boghiu va deschide proces de malpraxis impotriva dr. Ciornei
Un caz de malpraxis care are sanse de cistig in instanta este cel indreptat impotriva doctorului Adrian Ciornei. De altfel, in iunie a acestui an, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Iasi a dat un verdict in premiera la Iasi: ridicarea dreptului de libera practica medicului in cauza, acuzat ca a provocat moartea unui pacient pe care l-a avut in grija. Danut Boghiu, de 43 de ani, fost primar al comunei Nicoresti, judetul Galati, a decedat in noaptea de 9 spre 10 februarie 2006, la Spitalul „Parhon“, dupa ce a fost tinut patru zile in UPU de la Spitalul de Neurochirurgie. „Fratele meu nu a primit ingrijiri medicale de specialitate, asa cum ar fi trebuit, desi avea o fractura de baza de craniu, asa cum s-a constatat ulterior. A fost tratat cu tot felul de medicamente de doctorul Ciornei, medicamente care i-au daunat mai mult decit l-au ajutat. Cind a vazut ca a intrat in coma, l-a transferat repede la «Parhon», unde a murit in urma unei infectii generalizate“, ne-a povestit atunci Stefan Boghiu, fratele fostului primar. „Intentionam sa deschidem un proces in instanta pentru a cere despagubiri. Este dreptul nostru sa cerem acesti bani desi viata fratelui nostru nu poate sa ne-o dea nimeni inapoi“, a spus Stefan Boghiu.

Comentarii