– 233 medici la „Spiridon”

Subtitlu

duminică, 22 ianuarie 2012, 23:15
5 MIN
 – 233 medici la „Spiridon”

Lipsa posibilitatii de a face angajari, pensionarile si plecarile medicilor si asistentilor medicali in strainatate la munca au facut ca in spitalele iesene sa se inregistreze un deficit important de personal. Exista spitale in municipiul Iasi care lucreaza si cu jumatate din personalul medical necesar. In conditiile in care posturile sint in continuare blocate, managerii spitalelor incearca sa faca rost de personal prin diverse metode, fie facind contracte de prestari servicii, mutind personal dintr-o clinica in alta sau organizind concursuri cu aprobarea autoritatilor locale in subordinea carora sint. Desi nu exista o statistica la nivelul intregului judet, datele existente arata ca spitalele mari au probleme serioase in ceea ce priveste acoperirea posturilor vacante.

„Sf. Spiridon": mai multe paturi, mai putini medici

Cel mai important spital din regiunea Moldovei lucreaza cu putin mai mult de jumatate dintre medicii de care ar avea nevoie. Dupa comasarea cu Spitalul de Urgente „Sf. Ioan" si Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, numarul total de paturi din Spitalul „Sf. Spiridon" a ajuns la 1.265. Conform normativului de personal, in spital exista 546 de posturi de medic. In momentul de fata, doar 313 dintre aceste posturi sint ocupate, alte 233 fiind libere, ceea ce inseamna ca lipsesc 43% din numarul de medici trecut in normativ. La jumatatea anului 2010, spitalul avea 956 de paturi si 392 de posturi pentru medici si alt personal sanitar superior. Doar 251,5 posturi erau ocupate, astfel ca deficitul de personal medical superior in acel moment era de putin peste 35% din necesar. Deficitul de personal a crescut si in ceea ce priveste asistentii medicali din spital. Daca la mijlocul anului 2010 lipseau 21% dintre asistentii medicali necesari la nivelul intregului spital, procentul a crescut la aproape 25% la inceputul anului 2012.

Angajari pe fundatie

Conducerea spitalului va incerca sa suplineasca lipsa personalului medical prin semnarea unor contracte de prestari servicii intermediate de Fundatia „Epitropia Sf. Spiridon". „Fundatia are in statutul ei activitatea medicala, asa ca acest lucru este posibil. Va fi angajat personal medical la Epitropie, iar fundatia va incheia un contract de prestari servicii cu Spitalul «Sf. Spiridon». Vom discuta despre aceasta posibilitate in consiliul de administratie al spitalului. Conform legii, nu avem voie sa depasim 70% din buget pentru plata salariilor, iar prin angajarea de personal prin fundatie procentul nu este afectat. Contractul cu fundatia poate fi onorat si din alte venituri", a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului. In aceasta maniera ar urma sa fie angajati 15 medici specialisti, 25 de asistenti medicali, 20 de ingrijitoare si opt brancardieri. Conducerea spitalului spune ca cele mai mari probleme in ceea ce priveste deficitul de personal se inregistreaza in sectiile de anestezie si terapie intensiva si cele de medicina interna. „Ne-ar mai trebui oameni in terapie intensiva, medicina interna, cardiologie. Acolo sint cele mai multe locuri libere", a mai spus Barliba. Astfel, din totalul de 43 de posturi de medici anestezisti existente la nivelul spitalului, doar 19 sint ocupate. In Clinica de Cardiologie lipsesc opt din cei 16 medici necesari.

Cinci brancardieri in loc de 49

Deficit de personal se inregistreaza si la Spitalul de Psihiatrie „Socola", chiar daca procentele sint mai mici decit in 2010. Din cauza ordinului de ministru care stabilea ca procentul de cheltuieli de personal nu poate depasi 70% din bugetul total al spitalului, multe dintre unitatile medicale cu paturi au facut normarea posturilor la minim. De altfel, Spitalul „Socola" s-a confruntat si cu o serie de proteste din cauza masurilor pe care conducerea unitatii le-a luat pentru a scadea procentul de cheltuieli de personal. „In momentul de fata, normarea s-a facut la minim, astfel ca avem 81 de posturi de medici din care doar 66 sint ocupate. De asemenea, din cele 414 posturi de asistenti medicali sint ocupate 374 de posturi. Probleme mai mari se inregistreaza la ingrijitori unde avem doar 57 dintre cei 135 citi ar trebui sa fie si la brancardieri, unde sint doar cinci din 49. Deocamdata ne descurcam cu ce avem", a declarat Adriana Taraboanta, sef serviciu Resurse Umane din cadrul spitalului. In 2010, spitalul avea normate 112 posturi de medic, din care erau ocupate 58. De asemenea, in acel moment existau in normativ 496 de posturi de asistenti medicali, 418 dintre acestea fiind ocupate.

229 posturi vacante la „Sf. Maria"

Cu o lipsa acuta de personal medical se confrunta si Spitalul de Copii „Sf. Maria". In momentul de fata, in cadrul spitalului sint vacante 52 de posturi de medic, noua posturi pentru alt personal sanitar cu studii superioare, respectiv biologi, chimisti si psihologi, 62 de posturi de asistent medical, 15 posturi de registratori medicali, 27 posturi de infirmiere, 45 de posturi de ingrijitoare si 19 posturi de brancardieri. „Principalele cauze ale lipsei de personal sint reprezentate de incetarea contractelor de munca fie la data indeplinirii cumulative a conditiilor de virsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, fie ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea. De asemenea, ocuparea posturilor vacante este limitata la maximum 15% din totalul posturilor ce se vacanteaza, conform art. 22 din OG nr.34/ 2009", a declarat dr. Valentin Munteanu, managerul spitalului. La sfirsitul anului 2011, conducerea unitatii medicale a obtinut aprobare de la Consiliul Judetean Iasi pentru a scoate la concurs 15 posturi, respectiv sase posturi de medic, opt posturi de asistent medical si un post de psiholog. In urma concursurilor au fost ocupate doar cinci posturi de asistent medical si postul de psiholog. In acest moment sint scoase la concurs sase posturi de medic specialist pentru care s-a publicat deja anunt in saptaminalul „Viata medicala" si urmeaza sa se scoata la concurs si celelalte trei posturi de asistent medical ramase neocupate.

Nici un spital nu are organigrama ocupata complet

La Spitalul de Recuperare, pe o parte din posturile neocupate sint mutati angajati din clinici unde toate posturile au oameni. Din cele 64 de posturi de medici sint ocupate 47 posturi. De asemenea, in ceea ce priveste personalul mediu, lipsesc 65 din cele 265 de asistente medicale trecute in normativ. „La unele clinici este deficit mai mare decit la altele. Spre exemplu, la balneofizioterapie nu s-au facut angajari atunci cind se putea, pentru ca nu era nevoie. De atunci insa multe asistente medicale au iesit la pensie iar posturile au fost blocate. In cazul infirmierelor avem 84 din cele 102 posturi normate, iar la ingrijitoare avem ocupate 44 de posturi din cele 68 existente. Am inceput sa mutam o parte din personal din sectiile fixe, cum ar fi cele administrative, spre sectii medicale unde se inregistreaza deficit. Pe anumite sectoare vom face contracte cu firme de prestari servicii", a precizat Carmen Cumpat, managerul spitalului.

De altfel, nici unul dintre spitalele iesene nu are tot personalul necesar. Astfel, conform datelor de la Consiliul Local Iasi in subordinea caruia se afla, Spitalul „C.I. Parhon" are in organigrama 521 de posturi din care sint ocupate doar 413. De asemenea, o statistica de la nivelul Consiliului Judetean arata ca Spitalul de Pneumoftiziologie are ocupate 529 de posturi din cele 557 aprobate, Maternitatea „Elena Doamna" are 214,5 posturi normate, 181,5 dintre acestea fiind ocupate, iar Maternitatea „Cuza Voda" are ocupate 660,5 posturi din cele 703 normate. Spitalul de Neurochirurgie are 787 de posturi, 674 dintre acestea fiind ocupate, iar Spitalul de Boli Infectioase are 304 angajati pe 412 posturi aprobate.

Comentarii