300 de medici dati disparuti

Subtitlu

joi, 12 august 2010, 22:39
8 MIN
 300 de medici dati disparuti

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a demarat un amplu control, pe o perioada de trei luni, cu privire la medicii care au parasit sistemul sanitar. Seful CJAS are dubii cu privire la numarul celor plecati, intrucit, in baza de date a Casei, figureaza doar trei medici plecati anul trecut si, culmea, doar unul anul acesta.

Reprezentantii Casei iesene sustin ca vor sa vada daca medicii care au plecat figureaza cu activitate si in Romania, caz in care spitalul, cabinetul etc. ar primi bani nelegal pentru anumite activitati. "E dreptul oricui sa plece. Dar daca prind unul care a raportat servicii medicale in tara, cind, de fapt, el lucreaza in strainatate, sanctiunile vor fi dure, pina la rezilierea contractului cu angajatorul, adica spitalul. Din punctul meu de vedere, nu au plecat atitia medici. Totul este o legenda", a precizat ieri dr. Iulian Serban, directorul Casei Judetene de Asigurari.

Ingrijorarea acestuia ar porni de la faptul ca institutia pe care o conduce, CJAS, plateste in mod nelegal servicii catre spitale. Cu alte cuvinte, medicii au plecat, spitalul a ramas cu mai putin personal, nu a angajat pe nimeni in loc, dar primeste in continuare aceeasi suma de bani de la CJAS.

Presedintele Colegiului Medicilor sustine insa ca nu vor putea fi aplicate astfel de sanctiuni spitalelor sau medicilor, intrucit nu exista o baza legala. "Medicii pleaca si nu trebuie sa raporteze acest lucru Casei, nu sint obligati. Nici ei, nici spitalul unde lucreaza, decit daca spitalul incheie un nou contract cu o persoana care vine si o inlocuieste pe cea care pleaca. Dar daca doar se iese din contract, nu exista obligativitatea de a anunta Casa, iar Casa nu are baza legala sa sanctioneze din acest motiv, pentru ca nu e obligatoriu", a incheiat prof. dr. Vasile Astarastoae.

A plecat la 72 de ani

Indiferent insa de ce spune seful CJAS, cifrele cu privire la migratia medicilor au devenit inspaimintatoare. Daca anul trecut au plecat in total 166 de medici ieseni, adica 14 pe luna, anul acesta numarul medicilor plecati a trecut de dublu. Numai in primele sapte luni ale anului au plecat 138 de medici, iar alti 100 au facut cerere si asteapta aprobarea Colegiului Medicilor, avind deja precontracte cu spitalele din strainatate.

Un simplu calcul arata ca lunar, in primele sapte luni ale acestui an, 34 de medici au dorit sa renunte la sistemul sanitar romanesc. Cu virste de la 25 la 50 de ani, toti au ales sa plece. Ba chiar exista si un medic in virsta de 72 de ani care nu a avut nici o problema in a merge la aceasta etate sa lucreze afara. Iar lista nu se termina aici. "In mod sigur dupa 1 septembrie vor pleca mai multi, pentru ca in luna aceasta Colegiul a fost in vacanta. De acum vor fi mai multe cereri", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Principalele destinatii: Belgia, Marea Britanie si Franta, unde medicii ieseni pot cistiga chiar si 14.000 de lire sterline pe luna. "Revenirea mea in tara va fi placuta, pentru ca va fi doar in calitate de turist. Eu aici cistig in jur de 2.000 de euro, in conditiile in care in Romania acum se plateste cu vreo 200 de euro. Iar cind lucram in tara, eram fericit ca iau si bonuri de masa", este declaratia unui medic iesean rezident plecat in Belgia.

Pleaca un medic pe zi

Practic, in fiecare zi a acestui an cel putin un medic a ales sa paraseasca sistemul sanitar iesean. Daca anul trecut au plecat in total 166 de medici ieseni in strainatate, anul acesta numarul lor a intrecut dublul. In primele sapte luni ale anului au plecat 138 de medici, iar alti 100 au deja precontracte incheiate cu spitalele din strainatate si asteapta avizul Colegiului Medicilor. Calculele arata ca, in medie, in fiecare luna au ales sa plece 34 de medici ieseni.

Printre doctorii care au ales sa lucreze intr-o alta tara decit Romania se numara si un medic rezident iesean care a plecat in Belgia. "Ideea de anonimat este conditia implicita a relatarilor mele. Eu inca sint dependent de un sistem in care subiectivismul si orgoliul sint litera de lege", asa a motivat medicul iesean decizia de a ramine sub protectia anonimatului, avind in vedere ca va trebui sa se intoarca in Romania pentru a-si sustine examenul de rezidentiat.

Tinarul a povestit ca decizia de a pleca din tara inca din perioada rezidentiatului a fost in mare parte influentata de conditiile precare ale sistemului sanitar iesean, dar si de partea financiara. "Disponibilitatile materiale si didactice sint de neimaginat. Una dintre diferentele majore dintre sistemul sanitar din tara si cel de aici ar fi accesibilitatea la majoritatea investigatiilor de care poti auzi in presa de specialitate. Orice doresti, daca nu au in spitalul tau, nici o problema, se gaseste in celalalt spital si te trimite acolo. Pacientul este urmarit cap-coada pina cind i se pune un diagnostic. Eu plecam in Romania de la serviciu la prinz, in jurul orelor 12-1. Aici plec de la serviciu in jurul orelor 19-20. Iti vine greu sa crezi? Evaluare, tratament, ei incearca totul, ai spune uneori ca exagereaza, dar cred, de fapt, ca ei fac medicina", a relatat medicul.

"Chiar se aplica ce ai studiat"

Ceea ce le permite belgienilor sa lucreze la un asemenea nivel este o finantare buna, afirma rezidentul. "Cum pot ei sa faca o asemenea medicina? Pentru ca au niste fonduri inimaginabile. Nu pot aprecia in bani diferenta, dar stiu ca daca eu am nevoie de un examen si l-am cerut, nu trebuie sa ma justific, se considera deja ca sint competent sa ii si interpretez rezultatul. In nici intr-un caz nu trebuie sa ma duc sa ma rog la cineva si sa ii spun, asa cum se intimpla deseori in sistemul romanesc, faptul ca e ruda sau un prieten pentru care imi pun obrazul si hai sa incercam sa il diagnosticam. Sistemul este in asa fel creat incit daca ai nevoie de ceva gasesti o solutie. Chiar e medicina, chiar se aplica ceea ce ai studiat", a adaugat ieseanul.

Diferenta dintre medicina practicata in Romania si cea practicata in Belgia incepe, de fapt, inca din facultate, adauga rezidentul. Chiar daca lucrurile pe care le-a invatat in Iasi l-au ajutat sa promoveze rapid in spitalul din Belgia, diferentele dintre scoli si mentalitati devin clare atunci cind vine vorba de valori. "Zicem noi ca scoala romaneasca este una valoroasa, dar cind te pui de la egal la egal cu ai lor, cam pierzi. Pentru ca la ei valoarea este promovata altfel, faci stagii. La noi stii si tu ca inainte de examen se face cheta cu ce trebuie sa ii dai profului ca sa te lase in pace. In Belgia se insista foarte mult pe partea practica. Sint niste examene dure. Daca nu le iei, poti sa repeti anul, fara nici o problema, chiar daca esti copilul cui vrei tu. Dezavantajele mari ale sistemului romanesc? Neoficial: mizeria, prostia si indolenta. Oficial, proasta finantare, si faptul ca daca nu esti format de la bun inceput cum trebuie, daca nu dispui de aparatura, pentru ca sint lipsuri materiale si de valorizare corecta, nu ai cum sa evoluezi ca in Belgia, de exemplu", a explicat ieseanul.

"Cum sa traiesti cu citeva sute de lei?"

Nu in ultimul rind, criteriul financiar a contat extem de mult in alegerea facuta de medicul rezident. "In ceea ce priveste diferentele de salarizare dintre noi si ei, pot spune ca medicii in Belgia sint platiti, iar la noi nu. Adica in Belgia pleci acasa cu 2.000 de euro ca rezident si peste 7.000 de euro ca medic. Salariile sint foarte frumoase, dar trebuie sa si lucrezi foarte frumos. Pe cind in tara eu lucram dimineata ca medic rezident, iar dupa-amiaza lucram la o firma care nu avea legatura cu medicina. Pai cum sa traiesti cu citeva sute de lei ca rezident in Romania?", a incheiat ieseanul.

"Ziarul de Iasi" a incercat sa contacteze si alti medici ieseni plecati in strainatate pentru a-si motiva decizia. Refuzul de a colabora a fost pus pe seama eventualelor probleme care ar putea aparea in tara, pe de o parte, si pe dorinta de a uita acest sistem sanitar "mizer", cum a fost numit, pe de alta parte. "Pot doar sa va spun ca decizia de a parasi Romania s-a datorat sistemului care nu permitea celor tineri sa se afirme, aspectul financiar fiind pe planul al doilea la acel moment", a precizat dr. Razvan Grigoriu, fost director medical al Maternitatii "Elena Doamna".

Medicii care au ales si ei anul acesta sa plece in strainatate pentru a practica medicina au virsta cuprinsa intre 25 de ani si 56 de ani, majoritatea. Exista insa si o exceptie: un medic iesean in virsta de 72 de ani care a plecat in Marea Britanie sa lucreze in obstetrica-ginecologie. Cei mai multi medici sint anestezisti si medici de familie. Aproape jumatate din total au plecat in Belgia, urmatoarele in topul preferintei fiind Marea Britanie si Franta.

––-

Cadrele medicale iesene vor pleca mai simplu in strainatate

Reprezentantii sistemului sanitar explica faptul ca scaderile salariale cu 25% care s-au aplicat de luna aceasta si care i-au lasat pe medicii ieseni fara citeva sute de lei in buzunare vor face ca numarul medicilor care pleaca sa fie din ce in ce mai mare. "Medicii aleg sa plece in alte tari unde conditiile de lucru sint indiscutabil mai bune, ca si salarizarea. Marea Britanie ofera cel mai mare salariu din Uniunea Europeana, de la 5.000 de lire sterline pina la 14.000 de lire lunar pentru medicii romani. Belgia si Franta platesc un pic mai putin, dar de zece ori mai mult ca in tara. Adica un medic rezident cistiga in medie 1.300 de euro, un medic specialist 6.000 mii de euro, iar un medic primar 8.000 de euro in medie. Insa aceste tari sint preferate pentru ca medicii se adapteaza mai usor, este sistemul francofon si stilul de viata asemanator cu cel din tara. Sa nu uitam ca in Franta 65% din medicii straini sint de origine romana, iar statistica s-ar putea sa fie incompleta, pentru ca medicii care lucreaza pe perioada determinata nu sint obligati sa se inregistreze la Colegiul Medicilor din Franta", a afirmat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Mai mult, de la 1 septembrie mecanismul de a obtine toate actele necesare pentru a putea profesa ca medic in strainatate se simplifica. "Este un proiect afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii care prevede ca dosarele vor fi depuse la Directia de Sanatate Publica, si nu la Minister cum era pina acum. Ii scuteste, practic, pe medici de un drum la Bucuresti", a mentionat dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica.

Comentarii