8.000 de copii vor sta in gradinite-conserva

joi, 27 august 2009, 22:30
7 MIN
 8.000 de copii vor sta in gradinite-conserva

Gradinitele se pregatesc pentru noul an scolar cu grupe de cite 30-40 de copii. Spatiile sint insuficiente, iar personalul, la fel. Cei aproximativ 8000 de copii vor sta la ore precum in cutiile de conserve, inghesuiti in sali supraaglomerate, fara locuri de joaca amenajate corespunzator. Preocupate de criza locurilor in grupe si in lipsa unui plan eficient de modernizare a spatiilor de catre Primarie, directoarele lasa spatiile de joaca in coada listei de prioritati. "Parintii se pling, s-au purtat discutii, dar deocamdata asta este situatia. Nu ne apartine noua chestiunea, tine de administratia locala", a declarat Georgeta Beraru, inspector cu invatamintul prescolar. Ea este insa multumita ca asa inghesuiti cum sint, copiii macar au incaput toti. Cu suplimentari de grupe, cu grupe incarcate pina la refuz, unde numai "educatie timpurie" nu se poate face, planul a fost realizat. "In mod oficial, ne-au fost initial aprobate 6.000 de locuri, dar in final au fost suplimentate pina la 8.000. Nu mai sint in prezent cereri neacoperite", spune Georgeta Beraru.

40 de copii in grupa, la "Cuvioasa Parascheva"

La Gradinita cu program prelungit "Cuvioasa Parascheva", cea mai mare din oras, vor invata 425 de prescolari. La grupa mica sint inscrisi 92 de copii, in doua grupe, asadar 41 de copii intr-o grupa, dublu decit norma legala. "La noi clasele sint mari, incapatoare, e mai problematic din partea personalului, dar asa au fost solicitarile. Am avut pentru grupa mica in jur de 120 de solicitari. Este zona Nicolina in apropiere, fara nici o gradinita cu program prelungit de stat, plus ca familiile din zona au foarte multi copii. Nu mai avem spatii pentru inca o grupa. Acum functioneaza la intreaga capacitate 12 grupe", a declarat Lili Mardare, directoarea gradinitei. O solutie, sustine ea, ar fi construirea unei gradinite in zona Nicolina, pentru decongestionarea spatiilor. Pentru cele doua grupe mici este angajata numai o ingrijitoare. "Intre 11 si 14:00 o singura ingrijitoare trebuie sa aiba grija de doua clase – sa le dea de mincare, sa faca paturile la 90 de copii, sa-i culce. Dar daca se vorbeste despre restringeri, macar sa nu mai fie restringeri de personal", a declarat Lili Mardare. Spatiul de joaca pentru copii este amenajat in spatele si in partea laterala a gradinitei, pe o suprafata de 1.570 de mp. Aparatele de joaca sint din metal in mare parte si, chiar daca au mai fost reabilitate in decursul anilor, nu au mai fost inlocuite de la deschiderea gradinitei, din anul 1980. "Si anul trecut si anul acesta am trimis adrese la Primarie. Am primit raspuns ca vom fi inclusi in programul de reabilitare, dar nu ne-au zis anul. Am sperat ca vor veni in luna august, dar n-au venit. Chiar este necesar. Parintii iau copiii si mai stau o ora, doua, cu ei aici, pina la ora 19:00", a afirmat Lili Mardare. Directoarea gradinitei se gindeste si la amenajarea unei sali de sport. "Terenul nostru este in forma literei U. Intre cele doua corpuri de cladire s-a putea inchide si amenaja un spatiu. Ar fi o pepiniera si pentru liceele sportive. Din pacate, nu poti sa faci sport decit intre cei patru pereti ai clasei. Mai aveam o sala libera, dar fiind foarte multe cerinte am alocat-o unei alte grupe", a sustinut Lili Mardare. Pina la spatiile de joaca, Gradinita nr. 21 ar mai avea nevoie de aproximativ 200.000 lei pentru amenajarea exteriorului, dotarea bucatariei cu mobilier de inox si aparate electrocanice, pentru ca aici lucreaza doar doua persoane pentru a asigura masa celor 425 de copii. "Bucatareasa vine la ora cinci dimineata pentru a face fata, iar ore suplimentare nu se platesc", a precizat Lili Mardare.

Grupe de 30 de copii la Gradinita de la Zimbru

La Gradinita cu program prelungit nr. 21 din zona Zimbru, principala preocupare este reamenajarea spatiilor pentru inca trei grupe in partea de cladire ocupata inca de Sectia nr. 1 de Politie. "Saptamina asta am avut licitatia pentru reparatii. Nu vor intra grupele chiar de la 1 septembrie, dar nu va dura mai mult de o luna – o luna si jumatate. Fonduri avem de la Primarie pentru reparatii, iar mobilier, de la ISJ", a declarat Ana Gogu, directoarea gradinitei. Aici vor invata 325 de copii, respectiv 11 grupe. La grupa mica sint 3 clase, a cite 30 de copii. "Pina acum am avut 8 grupe, am mai adaugat inca 3, 2 mici si una mijlocie, pentru ca sint copii care n-au intrat anul trecut", a declarat Ana Gogu. Gradinita beneficiaza de 1200 de mp, ca spatiu de joaca, in spatele cladirii, dar nu sint aparate de nici un fel. "Chiar daca n-avem spatiu de joaca am amenajat un foisor in fata, unde mai stau parintii cu copii. Iar in spate, copiii ies in curte, ii scoatem afara, pentru programul de miscare", a adaugat Ana Gogu. Exista insa un plan pentru amenajarea unui spatiu de joaca. "O sa fie cel mai frumos parc de joaca. Cei de la Primarie au venit, au facut masuratorile. Dorim elemente cit mai simple, din fibre, cit mai diversificate. Nu trebuie sa fie multe aparate", a spus ea. In ceea ce priveste un teren de sport pentru copii, poate peste 10 ani. "Cind numarul de copii o sa scada, adica peste 9-10 ani, vom avea posibilitatea reamenajarii unor spatii speciale de joaca si de dormit in interior, asa cum prevad principiile educatiei timpurii si cum se intimpla si in alte tari. Pina atunci, sint foarte multi copii, de-abia ne permit spatiile pentru activitati, pentru clase, dormit, iar sala de mese este in hol", a afirmat Ana Gogu.

Ca sardelele si la "Sf. Nicolae"

La Gradinita "Sfintul Nicolae", din spatele Mitropoliei, vor fi 110 copii, in 3 grupe. La grupa mica vor fi 35 de copii. "Gradinita este mica, iar spatiile sint la fel, mici. Avem foarte multi copii pentru spatiile noastre – 3 clase", a spus Aglaia Rugina, directoarea gradinitei. Pentru suprafata de joaca sint 350 mp, iar amenajarea intr-un spatiu pentru copii a fost sponsorizata de parinti. "Avem o casuta de lemn, ne-a sponsorizat un parinte. Cladirea e retrocedata si din cauza asta sprijinul Primariei este mai mic, dar parintii ne sprijina. Urmeaza sa se contruiasca o gradinita pe strada Sfintul Andrei, la 500-600 de metri si o sa ne mutam acolo, ne vor asimila", a sustinut Aglaia Rugina.

Gradinite nesanatoase

Pe linga criza locurilor, gradinitele se mai confrunta cu o problema: lipsa spatiilor de joaca. Astfel ca prescolarii nu doar ca sint in numar dublu decit dimensiunea fireasca a unei grupe, dar stau precum in cutiile de conserve la propriu: nu au unde iesi afara sa se joace, sa respire aer curat, sa faca miscare.

Dintre cele 43 de gradinite de stat doar citeva au si un spatiu amenajat pentru joaca. " Majoritatea gradinitelor au un spatiu, dar nu e amenajat. Cele care au avut aparate de joaca au fost deteriorate, in special de cei din cartier, pentru ca noi nu avem paznici. Parintii se pling, s-au purtat discutii, dar deocamdata asta este situatia. Nu ne apartine noua chestiunea, tine de administratia locala", a declarat Georgeta Beraru, inspector pentru invatamintul prescolar. "Exista un  proiect pentru spatii de joaca in cartier, in cadrul caruia dotam si unitatile de invatamint prescolar si preuniversitar. 12 gradinite sint dotate deja cu spatii de joaca noi. Le avem in proiect si pe celelalte, vrem sa le dotam cu spatii de joaca. Acest proiect este permanent", a declarat Dumitru Tomorug, directorul Departamentului Investitii din cadrul Primariei.

Un voluntar francez compara gradinitele din Iasi cu niste "colivii de pasarele"

Jean- Fernand, un voluntar francez venit intr-un schimb de experienta la Gradinita 29, din spatele Liceului Tehnoton, a definit gradinitele din Romania o "colivie de pasarele, ce nu au posibilitatea de a se bucura, de a zbura, de a se destinde, in pofida curateniei si a decorarilor". "M-a frapat ca sint copii care stau in gradinita de la ora 6 dimineata, pina la 6 seara. E ciudat pentru un copil sa stea 12 ore fara sa iasa. In Franta, indiferent de anotimp, daca ai teren, poti sa-i scoti afara. Aici nu exista sala de gimnastica, de activitati. Copiilor de azi trebuie sa le acorzi maxime conditii pentru a da randament. Daca ii privezi de aer, se rasfringe asupra starii copilului", a sustinut Jean – Fernand. Aici, la Gradinita 29, exista un spatiu de joaca, insa aparatele sint din metal, foarte vechi, vopseaua este decojita si nici terenul nu este amenajat corespunzator. "Eram cuprinsi in programul de investitii pentru anul 2008, pentru reconstructia terenului, a parcului de joaca. Vrem sa le trimitem o alta adresa ca sa le reamintim", a declarat Lidia Baitanu, directoarea gradinitei, insa si acum spatiul de joaca arata la fel.

La gradinitele particulare, 18 la numar, spatii de joaca sint amenajate in fiecare unitate. "Spatiul de joaca al gradinitei este in spatele bisericii "Sf. Sava" si are aprobare de functionare. Chiar daca e metal folosit pentru aparate, toate imbinarile sint facute cu foarte mare atentie. Nu sint colturi, pe jos avem prundis, iar bancile sint dintr-un material usor. Avem mai multe spatii de joaca, dar unele se puteau face doar cu metal, de exemplu structura  pentru un balansoar", a declarat Oana Strugariu, angajata in cadrul gradinitei "Buna-Vestire", coordonata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Comentarii