„Daca ma ascultau si il internau poate nu se mai intimpla tragedia asta“

Subtitlu

marți, 04 decembrie 2007, 02:08
5 MIN
 „Daca ma ascultau si il internau poate nu se mai intimpla tragedia asta“

„Bagati-l intr-un spital, nu-l mai lasati asa", spunea neputincioasa mama bestiei din Nicolina, persoana care de aproape 15 ani umbla pe la medici cu fiul sau. Chiar daca a trecut prin chinuri groaznice cu el, nu de putine ori fiindu-i teama pentru ceilalti doi copii ai ei, instinctul de mama o face sa creada ca nu este de vina baiatul ei pentru tot ce s-a intimplat.

 Bolile de care sufera, anturajul, dar si faptul ca nu a fost internat intr-un spital si a fost lasat in libertate sint cauzele tragediei in viziunea celei care i-a dat viata. De frica vecinilor din cartier, a acceptat sa vorbeasca numai sub protectia anonimatului, femeia avind alt nume dupa ce a divortat.

Totul i se trage de la o cazatura de la inaltime. La virsta de 13 ani, in 1993, Mihai Feraru a vrut sa fixeze antena pentru a prinde mai bine un post la televizor. Nesupravegheat, el a alunecat si a cazut de la etajul patru. De atunci au inceput problemele atit neurologice, cit si psihice ale acestuia.

Mama spune printre lacrimi despre cel care ajungea sa o terorize ca o parte din vina o are si ea. Ramasa fara sot dupa divort, cind s-a vazut cu trei copii de crescut, s-a imbolnavit. O depresie puternica a internat-o la spital. De atunci l-a piedut din friie pe Mihai, al doilea copil din cei trei.

In 2001, Mihai Feraru avea deja la activ 10 internari la Socola si, treptat, se transformase intr-o persoana greu de stapinit. „Totusi, cind isi lua medicamentele, era linisit si eu am avut grija sa si le ia. De asta cred ca multi au profitat de el. L-au stiut golanii cu certificat de handicapat si l-au pus sa faca tot felul de infractiuni. Acum imi este frica sa mai ies din casa", spune printre lacrimi.

Cu toate certificatele medicale si iesirile din spitale in mina, mama agresorului din Nicolina se straduie sa fie inteleasa. „Nu il apar, ca putea sa fie nepotica mea in locul fetitei. Nu ii iau apararea, dar sa ma inteleaga si pe mine cineva. Am trecut prin 15 ani de suferinta si m-am luptat sa nu faca ceva rau, dar uite la ce s-a ajuns. Daca ma asculta si pe mine cineva si il bagau intr-un spital nu cred ca s-ar fi intimplat tragedia asta", crede mama lui Feraru.

Medicii de la Socola spun ca infractorul nu era o urgenta pentru a fi internat

Ultima data trecuta pe biletul de externare de la „Socola" este 1 noiembrie 2007, adica cu 12 zile inainte de agresiunea asupra fetitei. Parca presimtind ceva, mama lui Feraru a insistat ca el sa mai ramina internat. „In farmacii nu i-am gasit fiola cu medicametul ce trebuia sa-i fie administrat ca sa fie calm, asa ca l-am rugat pe domnul doctor sa il mai tina in spital. Nu a vrut. A zis ca nu poate pentru ca spitalul e plin", a mai povestit mama lui Feraru.

Medici spun ca in spital nu a putut ramine pentru ca nu era considerat o urgenta. „Nu avea decit citeva zile de cind fusese externat si nu mai aveam cum sa-l internam pentru ca oricum nu aveam locuri. Medicatia de care avea el nevoie o putea lua si in ambulatoriu, nu neaparat trebuia internat. Oricum nu era o urgenta", a declarat dr. Gheorghe Nedelciuc, medic psihiatru in cadru Spitalului „Socola".

Femeia sustine ca in toata acesta perioada cit el nu si-a luat fiola ce-i calma pornirile, nu a mai avut cu cine discuta, Mihai fiind recalcitrant. „Am sunat chiar la 112 pe 9 noiembrie sa vina polita sa-l linisteasca, sa-l duca undeva, ca imi era frica pentru baiatul mai mic. Facea urit de tot, panarama mare, se lua de oameni pe strada, in casa trintea si facea scandal. A venit un echipaj de politie, dar ne-a linistit cu o amenda. Mai am procesul verbal", a mai spus mama bestiei din Nicolina.

Reprezentantii Politiei spun ca nu aveau ce face mai mult. „Internarile la Socola nu se mai pot face asa usor. Daca politistul ajunge la fata locului si din verificari rezulta ca nu este violent, atunci nu are motiv sa il interneze. Pina la urma, internarea este o forma de privare de libertate a unui om, care nu poate fi dispusa decit de un magistrat. Internarea se face fie prin ordonanta data de procuror, fie printr-o incheiere de sedinta a judecatorului", a precizat subcomisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.

Chiar daca femeia sustine ca ii era frica de comportamentul fiului ei, politistii au constat altceva. „Daca in prezenta politistilor chemati la fata locului realizeaza si recunoaste ca a gresit, se linisteste si are un comportament adecvat, atunci nu exista motiv sa fie dus la spital. Atit timp cit el a fost condamnat si avea discernamint, este greu sa il internezi", a explicat comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful Politiei iesene.

De la apelarea serviciului de urgenta pina la agresarea fetitei de doar sase ani nu au mai trecut decit trei zile. „Cind s-a aflat prin cartier de aceasta cumplita fapta, a venit singur la mine sa imi spuna ca nu a facut-o el. Dupa aia l-am mai intrebat si tot acelasi raspuns: «Mama, nu am fost eu». Imi pare nespus de rau ca s-a ajuns aici. Eu cred totusi ca a fost folosit. Pe aici se stia ca el are probleme psihice si cineva s-a folosit de el", mai spera in nevinovatia odraslei cea care i-a dat viata.

Miine se judeca recursul la mandatul de arestare

Mihai Feraru a fost prezent azi in fata magistratilor Curtii de Apel Iasi. Insa tinarul nu a stat mai mult de 5 minute. Motivul a fost tocmai faptul ca Feraru si-a angajat un nou avocat. Acesta a fost si cel care a cerut un nou termen pentru a studia incheierea de sedinta a magistratilor de la Tribunalul Iasi. Astfel, judecatorii Curtii de Apel au dat un nou termen pentru data de 5 decembrie, cind se va judeca recursul la mandatul de arestare.

Comentarii