Afacerile cu biletele de transport pentru persoane cu handicap merg in continuare

miercuri, 13 februarie 2013, 23:30
3 MIN
 Afacerile cu biletele de transport pentru persoane cu handicap merg in continuare

Zeci de persoane cu handicap dau buzna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi sa-si ia biletele gratuite de transport. Motivul pentru care se grabesc sa intre in posesia lor nu coincide insa cu vreo calatorie urgenta, ci cu dorinta lor de a le vinde. La poarta institutiei, se incalca legea zi de zi, de la primele ore ale diminetii. Cumparatorii, persoane de etnie rroma, abia asteapta sa iasa din unitate vreun beneficiar al acestei facilitati, dispus sa bata palma cu ei. Dupa cateva clipe de negociere, biletele de calatorie ajung in buzunarele dubiosilor „afaceristi" pe un pret de nimic, apoi, pentru o suma mai frumusica, sunt vandute societatilor de transport. Acestora, in baza cupoanelor respective, li se deconteaza de la stat, prin Directia de Finante, o subventie, suma de bani echivalenta unei calatorii ce nu a avut loc niciodata, de fapt.

„Noi le acordam persoanelor cu handicap, conform prevederilor legale, drepturile si facilitatile, printre care si biletele de calatorie pe mijloacele de transport interurban. Pentru gradul I, persoanele cu handicap au dreptul la 12 bilete, plus alte 12 bilete pe care le oferim asistentilor personali ai acestora. Pentru persoanele cu grad de handicap II se dau cate 6 bilete. La inceputul fiecarui an observam un fenomen deosebit, persoanele cu handicap vin in numar foarte mare sa-si ridice biletele, ulterior vanzandu-le", a declarat Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC Iasi.

Desi reprezentantii institutiei aduc la cunostinta persoanelor cu handicap, asistentilor personali sau insotitorilor acestora ca, in conformitate cu prevederile legale, este interzisa instrainarea biletelor, actul de vanzare-cumparare de la poarta institutiei se desfasoara fara perdea, in plina zi. „Mai vreti bilete? Acum am", s-a adresat, ieri, o doamna, celor doi barbati de etnie rroma, in timp ce iesea din curtea unitatii. Acestia si-au manifestat imediat interesul si, dupa ce s-au restras impreuna in dreapta portii, au inceput tratativele. Pentru numai cateva bancnote de cinci lei, indesate in graba in buzunarul hainei, femeia a renuntat la facilitatea transportului interurban gratuit. In general nu se ofera mai mult de 10 lei pe un bilet.

„E vointa persoanei cu handicap si, desi constienta de incalcarea legii, nu refuza sa instraineze biletele. Noi i-am tot instiintat pe beneficiari de gravitatea faptei, am pus afise, dar fara succes", a adaugat Ticu.

Exista insa si situatii in care persoanele cu handicap nu au de gand sa-si vanda biletele subventionate, pastrandu-le pentru eventualele calatorii. In astfel de cazuri, cumparatorii sar pe bolnavi sau pe asistentii acestora si fac presiuni, insista sa li se dea lor biletele, contra unei sume de bani. De o parte si de alta a beneficiarului, merg la pas cu acesta, pana la capatul stradutei din fata DGASPC, si incearca sa il convinga sa renunte la drepturile sale. Uneori reusesc, alteori nu. Oricum, putinele refuzuri de care se lovesc nu ii descurajeaza si se intorc la poarta institutiei, asteptand sa mai iasa cineva. „Am solicitat sprijinul Politiei Judetene, Sectiei 4, deja Politia este implicata, supravegheaza fenomenul si activitatea ilegala a acestor persoane. Dosarul este inca in curs, de cateva zile in zona sunt si cativa politisti in civil care se ocupa de caz", a mai spus Ticu.

Reprezentantii DGASPC reamintesc beneficiarilor de facilitatea transportului interurban ca vanzarea biletelor subventionate reprezinta o infractiune si, conform prevederilor legale, vor raspunde pentru fapta comisa. Pentru calatoriile interurbane, in 2012, s-au oferit 51.648 bilete CFR gratuite pentru 11.500 de persoane si 64.529 bilete gratuite auto pentru 12.500 de beneficiari.

Comentarii