4500 de ieseni evacuati (FOTO Si VIDEO)

Subtitlu

marți, 29 iunie 2010, 23:21
10 MIN
 4500 de ieseni evacuati (FOTO Si VIDEO)

Apa face ravagii in judet. Autoritatile au incercat incepind de ieri sa fereasca de furia apelor oamenii din mai multe localitati. „Trebuie sa protejam oamenii si bunurile. Nu vrem sa avem victime", a declarat aseara prefectul Dragomir Tomaseschi. El a dat ordin de evacuare pentru zone din cinci localitati si municipiul Pascani. Riul Siret este in aceasta perioada principala grija a autoritatilor. Pentru astazi dimineata se anunta punctul maxim la care va ajunge Siretul. Inca de aseara s-a anuntat o viitura in zona localitatii Lespezi. Locuitorii din zona riului Siret si-au adus aminte de clipele de groaza din urma cu doi ani. Acelasi risc si aceleasi probleme ii asteapta si acum.

„Consolidam diguri"

Evacuarea zonelor cu risc mare de inundatii a inceput aseara la ora 18. „Prin ordin al prefectului s-a dispus evacuarea oamenilor din cinci localitati, plus zona de jos a Pascaniului. Nu se vor evacua toate casele din aceste localitati, ci doar zonele care ar putea fi inundate. Localitatile avute in vedere sint Stolniceni-Prajescu, Mogosesti-Siret, Mircesti, Rachiteni, Lespezi si zona din Pascani", a declarat locotenent-colonel Dan Mihai Marciuc, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU). El a mai spus ca in mai multe localitati se lucreaza la suprainaltarea barajelor, iar zece localitati sint monitorizate pentru eventuale probleme. Toate aceste localitati au avut de suferit in urma inundatiilor din 2008. „Consolidam diguri cu saci de nisip. Ne asteptam ca miine sa avem punctul maxim pe Siret. Si Jijia este in crestere, dar din informatiile pe care le am, acolo punctul maxim va fi atins peste doua zile. Deocamdata avem coduri de ploaie. Trebuie sa asteptam si sa vedem ce va fi", a completat prefectul Tomaseschi.

Viitura asteptata azi la Lespezi

Conform Apelor Romane, precipitatiile din ultimele zile cazute in tara si in Ucraina au condus la formarea de viituri pe mai multe riuri. In cazul Siretului, se estimeaza ca riul va avea un debit maxim azi dimineata, in zona Lespezi. Debitul ar urma sa fie comparabil cu cel din 2008. „Se estimeaza sa se foloseasca peste 400.000 de saci de nisip pentru consolidarea si suprainaltarea digurilor de pe riul Siret, din zonele limitrofe orasului Pascani, pentru apararea localitatilor Pascani, Luncasi, Halaucesti, Mircesti, Rachiteni, Adjudeni, Tamaseni, Lutca si Roman", se arata intr-un comunicat al Apelor Romane. In acelasi comunicat se arata ca deocamdata pe Prut situatia este mentinuta sub control. Doar in trei zile insa, acumularea de la Stinca Costesti a retinut 170 milioane de metri cubi de apa si mai poate acumula inca 280 milioane metri cubi de apa. Pina pe 1 iulie la ora 16, pe riul Siret este avertizare hidrologica de cod rosu. Cod rosu este si pentru Prut, dar in amonte de Stinca Costesti, la fel si pe cursul superior al Jijiei. Codul rosu inseamna, conform Institutului National de Hidrologie, „risc de viituri majore, amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor, depasire cote de pericol". Pentru judetul Iasi s-a instituit cod portocaliu pe Prut, Bahlui si Jijia. Acest lucru inseamna ca exista „risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor, depasire cote de inundatie", conform aceluiasi institut. Pina astazi la ora 9, in judet este si cod galben de precipitatii. Se asteapta precipitatii care sa depaseasca local 25 litri pe metru patrat si izolat 50 litri pe metru patrat.

Pregatiri de aparare pina si in Iasi

Ploile abundente, scurgerile de pe versanti, dar si revarsarea unor cursuri de apa au produs pagube in judet inca de luni. La nivelul zilei de ieri se stia ca in localitatea Contesti, comuna Valea Seaca, au fost inundate 54 de gospodarii, sapte locuinte, din care una avariata partial. In aceeasi localitate erau ieri 80 de fintini colmatate. Si in localitatea Cristesti au fost inundate 15 locuinte. Si in comuna Tatarusi au fost probleme. Un sat de 1.500 de locuitori, Iorcani, a fost izolat, circulatia auto fiind intrerupta pe o portiune de sase kilometri din drumul judetean care face legatura cu centrul comunei. In comuna a fost inundata o locuinta si patru hectare de teren agricol. Au fost afectati si 35 de kilometri de drumuri comunale si satesti, noua fintini, noua beciuri, iar 20 de pasari au murit. In comuna Siretel apa a afectat sase podete, 3 kilometri de drum judetean, 7 kilometri de drum comunal, trei hectare de teren agricol. Probleme au fost si in comuna Vinatori, un podet afectat, si in comuna Oteleni, trei kilometri de drum comunal afectat. Ieri au fost luate masuri si in municipiu. Saci de nisip au fost pusi pe malul Bahluiului pe partea cu zona Cicoarei. Sefii Primariei au demarat ieri si o campanie de colectare ajutoare pentru persoanele afectate de inundatii. Iesenii pot dona alimente neperisabile, apa minerala, obiecte de igiena, paturi, saltele la centrele de cartier ale Primariei din Alexandru cel Bun, Nicolina, Frumoasa, Pacurari, Tatarasi si Centrul de Informatii pentru Cetateni. Centrele Primariei sint deschise de luni pina vineri, intre orele 8.30 si 16.30, iar joi pina la 18.30.

Locuitorii comunelor din lunca Siretului stau cu frica in sin

Urgia apelor ii sperie din nou pe oameni. Scenariul din 2008, cind s-au produs inundatii devastatoare este pe cale sa se repete. In timp ce citeva localitati au fost deja evacuate din calea apelor, alti oameni se pregatesc de pribegie. Daca o parte dintre sateni mai cred ca pot scapa fara sa le fie inundate gospodariile, altii isi pun sperante doar in Dumnezeu. Ieri dupa amiaza au inceput primele evacuari.

„Am primit ordin de evacuare"

La Mogosesti Siret si Rachiteni, oamenii au fost nevoiti sa lase totul in urma si sa se adaposteasca. In Rachiteni, in jurul orei 17, oamenii mai sperau inca. „Deocamdata nu am fost anuntati de nimic. De azi dimineata, apa a mai crescut. Este dig facut. Unde mai erau brese s-au reparat. Speram sa fie bine. Stau oamenii si se uita. La noi a plouat, dar normal, nu a fost rupere de nori", a declarat Iosif Iacob. O ora mai tirziu, primarul a inceput primele evacuari. „Au crescut cotele si am primit ordin de evacuare. Ducem oamenii in zone unde nu este pericol. De exemplu la Izvoarele, situat mai sus ca noi, e mai sigur. Digul este reparat si suprainaltat, iar bresele au fost inchise. Vom vedea ce se va intimpla. Prima viitura am inteles ca deja a intrat. Sa vedem cit mai urca apa. Sint citeva probleme, incolo spre Tamaseni", a declarat Eusebiu Martonca, primar Rachiteni.

„Nici nu prea avem ce face aici, ca ne inconjoara apa"

La Mogosesti Siret situatia este si mai grea. Primarul comunei a declarat ca se asteapta la probleme mai mari ca in 2008. „Am evacuat toata zona care ar putea fi afectata. Am scos oamenii din case. Apa creste pe Siret. N-a iesit inca spre sat, dar citeva pasuni sint acoperite de ape. Sint 28 de case care ar putea fi afectate. In 2008, din cele 28 de case, 14 au fost distruse. Am inteles ca apa vine mai mare ca in urma cu 2 ani. Noi am luat masuri inainte de a fi anuntati. Oamenii au fost cazati in tabara la noi. Mai sint o parte care au refuzat si s-au dus la rude. Noi nici nu prea avem ce face aici, ca ne inconjoara apa. N-avem ce dig sa inaltam. Este groaznic. Ploaia a distrus drumul, drum refacut dupa inundatiile din 2008. Este groaznic. Am inteles ca la ora 6 dimineata, apa urmeaza sa atinga cota maxima", a spus Damian Butnariu, primarul comunei. Oamenii din Mogosesti Siret stiau ca vor trebui din nou sa fuga din calea apelor. „Cei care stau pe vale pot avea probleme. Apa n-a ajuns inca in sat si nu stim ce va fi. Siretul e mare si se aude ca vine si mai mare. Dumnezeu e mare si poate ne scapa", a declarat Valeria Spiridon, 74 de ani.

In Lespezi, Stolniceni-Prajescu sau Mircesti, oamenii mai trageau sperante ca apa ii va ocoli. In Lespezi, partea din vale a satului se afla sub risc de inundatii. „O parte din sat e mai sus. Nu cred sa ajunga apa pina aici. Eu nu am iesit din casa sa vad ce si cum. Ploua, dar nu cred sa fie probleme. Eu sint mai departe", a declarat Emilia Rotaru. Doinita Rotaru sta mai in vale si a afirmat ca a fost anuntata ca va veni Siretul mare. „S-a auzit ca va veni Siretul mare. Apa e mai mare si creste. Sa vedem ce se va intimpla. N-am fost anuntati de evacuare", a declarat Rotaru. Satenii au afirmat ca daca se va fi necesar vor pleca pe la vecini sau rude. In Stolniceni Parjescu, unde spre seara s-a dat alarma de evacuare, oamenii isi puneau speranta in pasuni si culturi, care sa fie luate de ape, fara a le mai afecta casele. „Apoi nu stiu sa va zic cum va fi. Speram sa nu ajunga apa pina la sat. Este pasune, teren cu culturi are unde sa se duca, poate nu a ajunge si la case. Au venit de la primarie si alti domni care s-au uitat la nivelul Siretului. S-a anuntat ca este risc de inundatii, dar asteptam. O sa vedem ce facem", a declarat Gheorghe Cozma. Nici cei din Mircesti nu credeau ca vor fi afectati de ape. „Cred ca apa se duce acolo la Rachiteni, nu la noi. Rachiteniul e in vale si la ei s-ar putea sa fie inundatii. Nu cred sa ajunga pina la noi", a afirmat Angela Drian.

„Nu ne-a anuntat nimeni de ce-o sa vina"

In localitati ca Munteni, Cristesti, Iorcani, Contesti, oamenii au trecut deja peste un prim val de inundatii. In urma au ramas curtile, gradinile, acoperite de mil. O parte din animale, in general pasarile, au fost inecate de ape. In localitatea Munteni, unde un om a si murit, inundatiile au fost produse de un piriu. „Este un piriu aici la noi, care se cheama Bruma. Asta a venit foarte mare. Piriul curge de-a lungul satului si aduna toate apele. La noi case nu prea a inundat. A ajuns apa pina la pereti. Apa a intrat in curti, gradini, culturi, a luat citeva animel. A luat si un om batrin de la noi. S-a dus dupa fin din cite am auzit si l-a luat apa cu totul. Nu e prima data cind vine asa mare apa. A luat cotete, capite de fin. Nu ne-a anuntat nimeni de ce-o sa vina si nici oamenii nu s-au asteptat. Apa s-a mai retras, dar daca mai ploua asa, inca mai sint riscuri", a declarat Vasile Diaconu, 65 de ani, din Munteni. In Iorcani, nu a mai ramas deloc infrastructura. Apa a stricat toate drumurile, iar masinile nu mai pot intra in localitate. „E foarte rau. Este mil peste tot. Apa a intrat mai mult in curti. Nu a luat oameni sau animle, ca le-au tinut oamenii in grajd. Is stricate toate drumurile, nu se poate merge decit cu caruta, nu poate intra nici o masina. Prundisul de pe drum, tot a fost spalat. Apa a facut ripa pe drum", a adaugat Ileana Andries, din Iorcani. La Cristesti, oamenii au ramas fara gradini. „Apa s-a mai retras. Islazul e inundat tot. In case nu prea a intrat apa. A luat tot: cartofi, ceapa, rasaduri, tot ce aveau oamenii prin gradini. Apa a smuls gardurile. Una din partile satului, care e mai spre apa e cu probleme. Acolo sint vreo 20 de case. Nu ne-a anuntat nimeni ca vine apa. Aveam vitele pe islaz si m-am dus sa le mut. Atunci am vazut ca apa e mare. Apa a luat si citeva animale, pui, ciini, de la oameni care nu au mai apucat sa le adaposteasca", a povestit Magdalena Chiperi. In Contesti, oamenii spun ca ar fi in jur de 100 de locuinte afectate. O parte dintre sateni s-au adapostit pe la rude din alte sate de frica inundatiilor. „Apele s-au mai retras, dar au facut prapad. S-au inundat zeci de case, curti, gradini. Cred ca sa tot fie 80-100 de case, nu stiu sa va spun exact. Garduri, fintini, nimic nu a ramas in urma. De la un vecin apa a luat cred ca vreo 100 de pasari. Ne-au anuntat ca vine ploaie. Ne-am speriat. Sotia a plecat la niste rude pe deal. Si in 2008 a fost prapad, dar parca atunci apa a fost mai mica", a declarat Costache Rosca.

DSP cere ca fintinile din judet sa fie dezinfectate

Oamenii din zonele afectate de inundatii sint sfatuiti de inspectorii sanitari sa nu consume apa din fintini care n-au fost avizate sanitar. Directia de Sanatate Publica Iasi (DSP), prin Compartimentul Programe de Promovare a Sanatatii, a transmis autoritatilor locale din zonele afectate de viituri si ploi puternice sa verifice calitatea apei folosite de localnici. De asemenea, au fost impartite prin judet pliante cu modul de dezinfectie a fintinilor. „Pentru curatenia si dezinfectia fintinii se scoate toata apa si se curata fintina de namol, frecindu-se peretii cu peria cu dezinfectant. Se lasa apoi sa se umple din nou fintina cu apa si se calculeaza citi metri cubi de apa se afla acolo. Dezinfectia apei din fintina se face cu clorura de var 25%, adica 20g/mc, cu cloramina 2g/mc sau Javel, trei pastile/mc. Pentru dezinfectia curenta, cea care se face lunar, se pune un comprimat la trei metri cubi de apa. Dezinfectantul utilizat se introduce in fintina numai sub forma de solutie", a declarat dr. Daniel Mardare, seful Compartimentului Programe de Promovare a Sanatatii. Populatia este sfatuita sa anunte DSP daca apa din fintina este tulbure sau prezinta modificari ale gustului. De asemenea, echipe ale DSP au mers in teritoriu pentru a evalua starea de sanatate a oamenilor si pentru a decide daca este nevoie de interventia medicilor pentru a preveni izbucnirea unor epidemii. „In momentul de fata asteptam o situatie de la colegii plecati in teritoriu. Daca va fi nevoie, vom merge sa vaccinam populatia cu vaccinul antitetanic si cu vaccinul impotriva hepatitei A", a precizat dr. Elena Duca, sefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP. (A.D.)

Comentarii