Apa infecta la robinete!

Subtitlu

vineri, 18 mai 2007, 23:39
8 MIN
 Apa infecta la robinete!

 

Conducta punctata cu rosu in schema de mai sus nu ar fi fost golita inainte ca apa de la statia de tratare Chirita sa fie pompata spre statia de la Sorogari

Inconstienta si lipsa de profesionalism crasa la RAJAC. De joi dupa-amiaza, apa furnizata iesenilor nu a mai fost potabila. In timp ce sefii RAJAC sustin cu incapatinare ca apa nu reprezinta un pericol pentru populatie, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Locala, dar si medicii, nu recomanda folosirea apei de la robinet. Cu toate ca Ioan Toma, directorul RAJAC, a stiut inca de joi seara ca apa furnizata iesenilor are mari probleme organoleptice, acesta nu a anuntat populatia, „pentru a nu crea panica". Masurile luate de autoritatile locale in cursul zilei de ieri au fost mai mult simbolice. RAJAC a fost amendata de Oficiul de Protectie a Consumatorului cu 30.000 lei si de catre Autoritatea de Sanatate Publica cu 5.000 lei. Aceasta, in timp ce RAJAC incaseaza zilnic din livrarea de apa catre ieseni peste 300.000 lei.

 

„RAJAC a dat dovada de o neobrazare si inconstienta teribila"

Apa livrata joi seara de RAJAC avea un miros infect si respingator si nu a putut fi folosita pentru consum. Desi sefii RAJAC au stiut de aceasta situatie, nici nu s-au gindit sa anunte populatia. Nestiind ce se intimpla, zeci de ieseni au sunat la redactie dupa ce centrala telefonica a RAJAC se pare ca s-a blocat. „Nu am anuntat populatia pentru ca mi-a fost frica de panica. Am crezut ca reusesc sa tin situatia sub control", s-a scuzat Ioan Toma. Practic, oficialii RAJAC au preferat sa ascunda gunoiul sub pres in speranta ca nimeni nu va observa ca apa nu poate fi bauta, punind astfel in pericol cu buna-stiinta sanatatea iesenilor. „Acum ne dam seama ca nu am procedat corect. Dar a fost prima oara cind ni s-a intimplat asa ceva si nu am stiut efectiv cum sa reactionam", a spus Toma. Prefectul Nicusor Paduraru a reactionat dur la indolenta manifestata de oficialii RAJAC. „M-a deranjat faptul ca nu am stiut nimic. Cred ca institutiile care ofera servicii populatiei ar trebui sa-si creeze un obicei in a informa populatia, mai ales in asemenea cazuri. De aceea, in cursul saptaminii viitoare, cind vom avea o intilnire a Comitetului pentru situatii de urgenta, vom face in asa fel incit sa construim un schelet al comunicarii intre Prefectura si institutiile deconcentrate", a precizat prefectul interimar, Nicusor Paduraru.

Conform analizelor efectuate in laboratorul propriu al RAJAC, apa livrata ieri iesenilor era potabila. „Atit din punct de vedere chimic, cit si bacteriologic, probele au iesit bune. Apa este buna de baut. Pericol nu a fost in nici un moment, ci doar un disconfort cauzat de mirosul greu", a precizat Toma. Afirmatiile lui Toma au fost contrazise atit de reprezentantii Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP), cit si de medici. Dr. Gabriela Titu, sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, a declarat reporterilor „Ziarului de Iasi" ca a analizat o proba de apa luata in cursul zilei de ieri. „Apa mirosea ingrozitor. Am observat o concentratie foarte mare de celule si fragmente de paraziti care nu aveau ce cauta in apa de baut. Vom continua analizele si vom vedea daca se confirma cultura microbiana. Cei de la RAJAC au dat dovada de neobrazare si inconstienta teribile prin furnizarea unei ape de o asemenea calitate catre populatie", s-a aratat consternata de aceasta situatie dr. Gabriela Titu. Aceasta a tinut sa sublinieze faptul ca apa nu avea cum sa fie buna de baut din moment ce avea un miros respingator. Cadrele medicale sint de parere ca apa a prins acel miros greu sau in urma contactului cu alte substante ori din cauza ca, fiind statuta, in apa s-au dezvoltat bacterii.

Apa e potabila dar nu se poate bea

Specialistii de la Inspectia Sanitara de Stat au analizat primele probe de apa in dimineata zilei de ieri. „Avind in vedere trei aspecte, si anume mirosul, gustul si culoarea, Autoritatea de Sanatate Publica, prin Inspectia Sanitara de Stat, a hotarit ca apa furnizata de RAJAC Iasi este nepotabila", a declarat la prinz Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al ASP. Dupa numai citeva ore, ASP a revenit cu un comunicat de-a dreptul halucinant. „In urma ultimelor rezultate, dupa analizarea probelor luate de la Sorogari, s-a constatat ca nu mai exista probleme, in consecinta apa este potabila", au precizat oficialiI ASP. Un rind mai jos, conducerea ASP recomanda iesenilor sa nu consume totusi apa „potabila" si nici macar sa nu o foloseasca pentru spalat. Practic, apa „potabila" furnizata de RAJAC avea o concentratie foarte mare de clor.

In ciuda faptului ca iesenii au inceput sa reclame faptul ca apa nu era potabila inca de joi seara, inspectorii ASP au demarat stringerea de probe in vederea analizei abia vineri dimineata. „Noi nu putem deschide o ancheta de acest fel daca nu avem niste reclamatii clare, mai ales ca joi seara situatia era confuza", a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP. Vineri, in jurul orei 13, au fost analizate probe de apa luate de la statia Sorogari care au aratat ca apa este buna, ea putind fi consumata. Totusi, nu s-au mai facut analize la apa de la robinetele oamenilor, inspectorii ASP limitindu-se la a lua probe doar de la sursa. „Datoria noastra este sa controlam sursa de apa, si asta am facut. Daca la robinet nu e buna, inseamna ca pot fi probleme la conductele din bloc spre exemplu, iar asta e deja responsabilitatea asociatiei de proprietari. In cursul zilei, oamenii nu s-au mai prezentat cu probe la noi", a declarat dr. Manuela Trifan, sefa Inspectiei Sanitare de Stat. Numai ca in acest caz nu poate fi vorba de probleme la conductele de apa atit timp cit chiar RAJAC a recunoscut ca neregulile erau de la ei. Ultimele analize de laborator au aratat ca nivelul de clor si calitatea apei incepusera sa se stabilizeze. Dar aceste probe au fost luate doar de la sursa, prin robinetele oamenilor curgind inca apa nepotabila.

Amenzi de doi lei date de ASP

Chiar daca ASP afirma ca apa este potabila, recomanda totusi ca populatia sa nu o consume pina simbata. Cu alte cuvinte, teoretic apa se poate bea, practic mai bine nu. „Apa de la sursa este buna, dar in calea pina la utilizator ar mai putea exista probleme. Cel care se afla mai aproape de sursa ar putea avea apa foarte buna, pe cind cel care e mai departe ar putea avea inca apa nepotabila. Restrictia la consum este doar preventiva, ca si sfat", a adaugat dr. Hurmuzache. Pentru faptul ca a pus in pericol un oras intreg, RAJAC a primit de la ASP o amenda de doar 5.000 RON. „Sanctiunea se refera la faptul ca regia de apa nu ne-a anuntat de existenta unei probleme si pentru neefectuarea corecta a dezinfectiei", a precizat dr. Trifan. De asemenea, reprezentantii ASP au precizat ca direct raspunzator de aceasta situatie, implicit de calitatea apei, este RAJAC Iasi. In ciuda faptului ca mii de oameni nu au putut sa bea apa pe care o platesc, sanctiunea data RAJAC este foarte mica.

Zeci de reclamatii catre OPC

Iesenii au inrosit ieri si ieri-noapte linia telefonica de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC). Nemultumiti ca apa furnizata de RAJAC in urma cu doua zile emana un miros greoi de mil si avea un gust neplacut, oamenii au facut zeci de reclamatii la adresa regiei. „Pina la sfirsitul programului si in cursul noptii trecute am inregistrat circa 30 de sesizari telefonice si scrise. Cele mai multe aspecte semnalate vizau calitatea indoielnica a apei potabile", a declarat Maria Popa, directorul executiv al OJPC. Sefa institutiei a mai precizat ca, in urma controlului efectuat ieri la regia de apa, reclamatiile cetatenilor s-au dovedit a fi intemeiate si a sanctionat RAJAC cu 30.000 lei, maximul prevazut de lege. „Am constatat ca furnizorul nu a respectat procedura de lucru. In aceste conditii, RAJAC a dat consumatorilor apa cu caracteristici organoleptice modificate, adica emana un miros intepator", a explicat Popa. Dupa cum a precizat sefa institutiei, regia de apa nu si-a exprimat dorinta de a contesta amenda primita. „RAJAC recunoaste greseala facuta intrucit, prin raspunsul pe care ni l-au trimis azi (n.r. – ieri), manevra de trecere a apei din Chirita in statia Sorogari nu a respectat procedurile de exploatare privind golirea si dezinfectarea conductei", a conchis Popa.

Cum spune RAJAC ca s-a produs accidentul

Sefii regiei de apa au explicat ca apa care nu corespundea din punct de vedere calitativ a ajuns la populatie in urma nerespectarii de catre angajatii proprii a unor norme si proceduri tehnice interne. „Am proceduri europene, dar oamenii sint romani", a apreciat Toma. Reprezentantii RAJAC sustin ca in cursul zilei de joi s-a inregistrat un consum mai mare de apa cu aproximativ 20% decit intr-o zi normala. In plus, conducta de alimentare dinspre Timisesti a suferit o avarie pe raza comunei Rachiteni, ceea ce ar fi dus la scaderea puternica a cantitatii de apa intrate in Iasi.

Conform celor declarate de oficialii furnizorului de apa, statia de tratare Sorogari, alimentata din sursa Prut, are o capacitate totala de 20.000 metri cubi apa. In conditiile in care la Sorogari cantitatea de apa a scazut la numai 5.000 metri cubi de apa, s-a apelat la o varianta de rezerva. „In cazul in care nu facem fata in Sorogari, luam apa de la Chirita. Procedura presupune ca inainte de a fi pompata apa catre statia de tratare sa fie golita conducta dintre statiile Chirita si Sorogari. Cel care golea conducta a intrerupt aceasta procedura in momentul in care s-a anuntat ca in Sorogari mai este foarte putina apa. Astfel, apa care trebuia deversata a ajuns in statia de tratare, dupa care a plecat spre distributie. Este vorba despre o eroare umana", a declarat Ioan Toma. Acesta a afirmat ca prima plingere ca apa are un miros urit a fost primita joi, la 16:30. „In acel moment am solicitat distributiei sa goleasca magistralele. Toata noaptea au fost golite instalatiile si am luat probe de apa. Cu toate acestea, mirosul a persistat", a adaugat Toma. Ca atare, iesenilor le-a fost pompata apa veche de o saptamina ramasa pe conducta de legatura dintre cele doua statii de tratare. „De vina sintem cu totii, de la mine in jos. Sint mai multe persoane care ar fi putut remedia problema aparuta", a recunoscut directorul RAJAC.

Din cele declarate de oficialii regiei, vina principala o poarta dispecerul-sef Adrian Rosu, care nu a respectat procedurile. Desi a dat dovada de neprofesionalism si a pus in pericol sanatatea iesenilor, Rosu nu risca decit o sanctiune salariala de 10 procente pe trei luni de zile. RAJAC furnizeaza zilnic catre ieseni aproximativ 150.000 metri cubi de apa, din care circa 50.000 metri cubi prin statia Sorogari. In aceasta toamna, statia Sorogari, care se afla in folosinta din 1957, urmeaza sa fie inchisa ca urmare a deschiderii statiei Chirita.

Comentarii