Aventura iesenilor care au escaladat Masivul Kilimajaro

joi, 18 octombrie 2012, 16:50
3 MIN
 Aventura iesenilor care au escaladat Masivul Kilimajaro

Trei alpinisti ieseni au infruntat la inceputul acestei luni conditiile de pe Masivul Kilimajaro, situat in nord-estul Tanzaniei, care cuprinde si varful Uhuru Peak, cel mai inalt din Africa – 5895 de metri. Dragos Nica,cadru didactic la Facultatea de Geografie, alaturi de alti doi prieteni, Ludovic Vieru si Adrian Gheorghica, au plecat hotarati sa cucereasca  varful Uhuru, dupa numeroase alte expeditii realizate in ultimii cinci ani.

Pentru a se pregati de aventura pe taramul african, cei trei au facut alergari toata vara si au urcat pe muntii din apropiere, printre care Rodnei si Ceahlau. Mai mult, clinica medicala care a sponsorizat expeditia s-a asigurat ca alpinistii ieseni au facut vaccinuri suficiente impotriva bolilor tropicale pe care le-ar fi putut lua. „Pe 1 octombrie am inceput ascensiunea pe vulcanul Kilimanjaro. Urcatul a durat trei zile. Am innoptat la trei tabere de baza: prima la cota 2700 de metri, numita Mandara, a doua la 3700 metri – Horombo si a treia la 4700 – Kibo. Normal trebuia sa stam cel putin zece zile sau doua saptamani pentru aclimatizare, sa obisnuim organismul cu presiunea atmosferica scazuta si lipsa de oxigen. In noaptea de la Kibo nu am mai dormit, am avut dureri de cap, rau, stare de greata, asa ca la ora 12 noaptea am inceput ascensiunea spre varful Uhuru", a povestit Dragos Nica.

Lipsa aclimatizarii si-a pus amprenta pe evolutia celor trei alpinisti. Astfel, asistentul de la Universitatea „Al. I. Cuza" a cucerit doar Gilman’s Point, un varf aflat la 5.680 de metri, dupa care a renuntat din cauza starii de rau. „Colegul meu Adrian Gheorghica a zis ca se simte bine si continua, dar nu se simtea bine. Au petrecut mai mult de trei ore pe varful Uhuru si i s-a facut rau, a cazut din picioare, si-a pierdut coordonarea. A fost ajutat de Ludovic Vieru si de ghidul tanzanian, care l-au coborat pana la tabara de baza. Te doare capul asa de tare, iti lipseste oxigenul, adormi si ingheti. Erau -20 de grade, acolo fiind si un ghetar permanent", a punctat alpinistul Nica.

Cei trei au scapat de grija bagajelor, carate, dupa obiceiul local, de oameni platiti special pentru aceasta activitate. „Am mai avut pe langa noi sapte persoane: ghidul, ajutor de ghid si cinci carausi. Au carat oale, mancare; ei ne gateau, iar noi eram obligati sa le respectam regulile", a explicat ieseanul. Aventura lor nu s-a incheiat dupa urcusul muntelui, ci au vizitat Portul Dar Es Salaam, Zanzibar sau Insula Mirodeniilor si parcuri nationale.

O experienta inedita a fost camparea in tribul Masai Mara, un grup etnic din Kenya si Tanzania nordica, cunoscut pentru faptul ca si-a pastrat traditiile, dar a reusit sa comercializeze turistilor cultura lor. „In expeditie am cules roci vulcanice, esantioane, am adus scoici pentru analize la scoala. Pe langa asta, eu predau si Geografia continentelor, asa ca multe imagini si fotografii le folosesc in scop didactic", a mai specificat Dragos Nica.

Geograful mai are in palmares varful Damavand din Iran, cel mai inalt vulcan din Asia, de 5671 de metri, varful Djebel Toublak din Muntii Atlas (4.167 de metri) si alti munti din Turcia, Armenia si Georgia.  

Comentarii