Blasfemie

marți, 20 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Blasfemie

De citeva zile, politistii din Horgesti si cei de la Compartimentul Patrimoniu din Inspectoratul Judetean de Politie Bacau incearca sa dea de urma unor spargatori, care zilele trecute au realizat ceea ce s-ar putea numi "furtul anului" in materie de obiecte de patrimoniu. Grozavia a fost observata abia simbata dimineata, atunci cind Gheorghe Miroslovici, cloporarul bisericii din centrul comunei, a dat sa intre in sfintul lacas sa pegateasca cele trebuincioase slujbei pentru Mosii de vara. Nu mica i-a fost mirarea lui nea Gica, in momentul in care a observat ca usa de la intrare era fortata, iar a doua, cea din interiorul bisericii, era scoasa din balamale.
Batrinului clopotar nu i-a trebuit prea mult ca sa-si dea seama ca prin biserica trecusera hotii. Toate icoanele ce se puteau lua de pe catapeteasma disparusera, la fel si candela de argint, cadelnita si chiar Sfinta Evanghelie. Pe linga cele 30 de icoane disparute, unele mai vechi chiar decit anul constructiei bisericii, 1888, a fost furata si o pendula, tot veche de peste un secol, insa au ramas neatinse cutia milei, in care se gaseau citeva mii de lei, si un ceas ordinar, expus la vedere, pe unul din pereti. Din fericire, hotii nu au dat de urma unei cruci masive din aur, care era ascunsa in biserica intr-un loc stiut doar de clopotar si de preotul paroh. "Am vazut ca hotii au umblat si la mormintul Profirei Strat, sotia boierului Gheorghe Strat, intemeietorul bisericii, care este inmormintata in lacasul sfint. Din fericire, nu au putut ridica dalele grele de beton, desi se vede clar ca au folosit rangi de fier", ne-a spus clopotarul.
Batrinii satului sint de parere ca ceea ce i-a atras pe hoti sint legendele care circula in zona, despre averea fabuloasa a boierilor Strat, o parte dintre acestea, printre care si o superba diadema de aur cu diamante, fiind inmormintate odata cu boieroaica Profira Strat. Desi politia a sosit imediat la fata locului si a efectuat expertiza criminalistica, pina acum ancheta nu a ajuns la nici un rezultat, deoarece nu a putut fi stabilita cu exactitate data la care s-a comis spargerea. Clopotarul spune ca jaful s-ar fi petrecut intre zilele de marti si vineri, timp in care el nu a mai intrat in biserica. Banuielile localnicilor se indreapta pe niste straini dintr-o comuna invecinata, care in urma cu o saptamina au venit la un botez in biserica si s-au interesat cu insistenta de vechimea icoanelor si de comoara boieroaicei Profira.
Pierderile inregistrate nu pot fi estimate oficial, deoarece toate lucrurile furate sint unicat si fac parte din patrimoniul national. Deoarece biserica din Horgesti este practic devalizata, enoriasii ortodocsi din centrul comunei trebuie sa strabata kilometri buni pina la Miliesti sau Marascu, unde preotul paroh poate tine slujbele. Ei spera totusi ca spargatorii vor fi prinsi pina la urma si vor trebui sa dea socoteala in fata legii si in fata lui Dumnezeu. (Florin CRACIUN)

Comentarii